Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ν. Φίλης: Εξαναγκαστική η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, δεν αποκλείω ούτε το ΚΚΕ

Ν. Φίλης: Εξαναγκαστική η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, δεν αποκλείω ούτε το ΚΚΕ
Να συζητήσουμε με την κοινωνία την επόμενη ημέρα των μνημονίων, να δούμε τις συμμαχίες υποστήριξε ο κ.Φίλης
Την θέση ότι είναι προφανής η ανάγκη συμμαχιών, κοινωνικών και πολιτικών, όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τους αντιπάλους του μεταξύ την έξοδο από τη δανειακή σύμβαση διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, τονίζοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν ευρύτερες συμμαχίες που να ανταποκρίνονται σε προγραμματικές συμφωνίες για το μέλλον της χώρας.
«Η ανάγκη συμμαχιών, κοινωνικών και πολιτικών, είναι προφανής και για το ΣΥΡΙΖΑ και για τους αντιπάλους του μετά την έξοδο από την δανειακή σύμβαση.
Οι πολιτικές εξελίξεις πρέπει να οδηγηθούν σε κανονικοποίηση, σε προγραμματική σύγκλιση.
Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν εξαναγκαστική για την αντιμετώπιση των μνημονίων που τελειώνει τώρα και της διαφθοράς και του παλαιοκομματισμού, που δεν τελειώνει ποτέ και χρειάζεται ευρύτερες δυνάμεις.
Βγαίνοντας από τη δανειακή σύμβαση είναι προφανές ότι πρέπει να αναζητηθούν ευρύτερες συμμαχίες, που να ανταποκρίνονται σε προγραμματικές συμφωνίες για το μέλλον της χώρας, την πορεία της ανάπτυξης, τις διεθνείς σχέσεις, τις αξίες που θα πρέπει να οργανώσουν τη δημοκρατική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Το δίλημμα δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο κορμός του προοδευτικού πόλου στη χώρα.
Από την άλλη υπάρχει ένας συντηρητικός πόλος που γίνεται όλο και πιο δεξιός ή και ακροδεξιός, με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.
Οι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί πρέπει να επιλέξουν με ποιον θα πάνε, αξιακά, προγραμματικά, πολιτικά» τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Φίλης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν αποκλείει ούτε το ΚΚΕ.
«Το θέμα των πολιτικών συνεργασιών είναι θέμα των άλλων, όχι του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιδιώκουμε πολιτικές συνεργασίες, χωρίς να μεταλλασσόμαστε εμείς, είμαστε κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχουμε στο DNA μας τις πολιτικές συμμαχίες.
Δεν μπορούν να μας αντιμετωπίζουν δυνάμεις του συστήματος - εντός και εκτός Ελλάδας - σαν κόμμα που μπορεί να γίνει κεντρώο
Θα διαψευστούν» είπε ο κ.Φίλης, τονίζοντας ότι δεν βγάζει από τη συζήτηση «ούτε το ΚΚΕ, και εκεί θέμα διεργασιών είναι».
«Σε ποιο πρόγραμμα θα συμφωνήσουμε, αυτό έχει σημασία.
Το πώς θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει την πρωτοβουλία, τα ζητήματα αυτά, με πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, με ευρύτερο δημόσιο διάλογο.
Δεν αποκλείω ούτε εξ αριστερών, ούτε εκ δεξιών, ούτε από το κέντρο τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά πάνω σε πρόγραμμα, που θα έχει υπόσταση κοινωνική, θα ανταποκρίνεται σε κοινωνικές ανάγκες, των φτωχότερων στρωμάτων αλλά και δυναμικότερων που θέλουν να αντικρίζουν το πρόσωπό τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση» είπε ο κ.Φίλης.
Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης και την έξοδο από τα μνημόνια ο κ.Φίλης διερωτήθηκε «από πού βγαίνουμε τον Αύγουστο;»
«Από τη δανειακή σύμβαση, μία πολύ ασφυκτική επιτήρηση και εποπτεία της χώρας.
Πού πηγαίνουμε;
Καταργείται το πλέγμα των 300 περίπου μνημονιακών νόμων;
Είναι σχηματικό, να θεωρεί κανείς ότι είμαστε στην κόλαση και θα πάμε στον παράδεισο, είναι πιο σύνθετα τα πράγματα» τόνισε ο κ. Φίλης, θέτοντας ζητήματα όπως του ΕΚΑΣ, των εργασιακών σχέσεων, των επιδιώξεων του ΣΕΒ για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
«Η συζήτηση πρέπει να γίνει τώρα», τόνισε ο Φίλης, υπογραμμίζοντας πως «τα ζητήματα αυτά πρέπει να τα κουβεντιάσουμε με τον κόσμο, την ελληνική κοινωνία, να έχουμε ένα τεκμήριο ειλικρίνειας, ότι αυτά μπορούμε να πετύχουμε, όχι περισσότερα»
«Αυτά θα διεκδικήσουμε και αυτά μπορεί να πετύχει η χώρα μόνο με κυβέρνηση της Αριστεράς.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα αντιμετωπίσουμε απλώς «μνημόνιο», αν υπάρξει παλινόρθωση του παλαιοκομματικού συστήματος με τον Μητσοτάκη» είπε ο κ.Φίλης, ο οποίος υποστήριξε πως χρειάζονται δύο πράγματα για να κερδίσει με άνεση τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές - και να τις κερδίσει με άνεση - χρειάζονται δύο πράγματα: πρώτον, η ισχυροποίηση της πολιτικής επαγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ, να καταλάβει ο κόσμος ότι παρά τα προβλήματα, εδώ υπάρχει ελπίδα και, δεύτερον, μία πολιτική που να δημιουργεί κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες», τόνισε ο κ. Φίλης, υπογραμμίζοντας πως «μετά τον Αύγουστο του 2018, θα υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών, όμως άπαξ και έχεις το μαχαίρι στο λαιμό για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο, δεν είναι πολλά τα περιθώρια, θα σε αστυνομεύει η αγορά, που είναι άτεγκτη».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ο κ.Φίλης υποστήριξε ότι ο Donald Trump δεν είναι ο Barack Obama.
«Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με όρους ιδεολογικής αντιπαράθεσης.
Δεν είναι μία γραμμική μεταφορά της ταξικής πάλης από το εσωτερικό στις διεθνείς σχέσεις, γιατί τότε θα είχαμε παγκόσμιους πολέμους Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.
Ασκείται όμως βάσει ορισμένων αρχών, που έχουν να κάνουν με την ειρήνη, την Δημοκρατία, την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα με τον Trump έχουμε μία ιδιομορφία, γιατί εκφράζει ένα ακροδεξιό μοντέλο διακυβέρνησης που δεν σκέφτεται το μέλλον του πλανήτη», υπογράμμισε ο κ.Φίλης, υπενθυμίζοντας ότι έβγαλε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, ακολουθεί συγκεκριμένες αντιμεταναστευτικές πολιτικές, κλιμακώνει την πολεμική ρητορική προς Βόρεια Κορέα και Ιράν.
«Δεν λέω να κάνουμε τον έξυπνο, αλλά να ξέρουμε ότι όταν πηγαίνουμε εκεί εκφράζουμε μία τεράστια, παγκόσμια κοινή γνώμη που είναι κατά του Trump όχι υπέρ.
Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πρόεδρος των ΗΠΑ, που ήρθε εδώ και ήταν συμπαθής.
Είναι ο Trump, το απεχθέστερο μοντέλο παγκόσμιας διακυβέρνησης, το θέμα αφορά όλο τον πλανήτη, όχι μόνο την Αριστερά.
Κατά συνέπεια, πηγαίνεις εκεί για τα εθνικά σου θέματα και βεβαίως αναζητάς συμφωνίες, αλλά προσέχεις τι λες» τόνισε ο κ.Φίλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης