Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Putin - Erdogan

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Putin - Erdogan
Ο Putin και ο Erdogan δήλωσαν ότι οι συμφωνίες που επετεύχθησαν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στα τέλη Σεπτεμβρίου εφαρμόστηκαν επιτυχώς, ιδιαίτερα στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα (21/10) ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin και ο Τούρκος ομόλογός του Recep Tayyip Erdogan, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την επικείμενη συνάντηση στα τέλη Οκτωβρίου 2017 στην Αστάνα του Καζακστάν για το συριακό ζήτημα.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους, ο Putin και ο Erdogan μίλησαν για κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη Συρία και για περαιτέρω συντονισμό με στόχο την επίλυση της κατάστασης στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της  Μόσχα.
Στις συνομιλίες της Αστάνα συμμετέχουν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2017, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να τοποθετήσουν παρατηρητές στην άκρη μιας ζώνης στην περιοχή Iντλίμπ της βόρειας Συρίας που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ισλαμιστές μαχητές.
Ο Putin και ο Erdogan δήλωσαν επίσης ότι οι συμφωνίες που επετεύχθησαν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στην Άγκυρα στα τέλη Σεπτεμβρίου εφαρμόστηκαν επιτυχώς, ιδιαίτερα στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.
«Συνολικά, η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης στην περιφερειακή ατζέντα», ανέφερε το Κρεμλίνο.
Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας είχαν επηρεαστεί από τη διαμάχη τους για την προμήθεια τουρκικών τοματών στη Ρωσία, την οποία η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποκαταστήσει πλήρως.
Αυτή η διαφορά έχει προσθέσει κινδύνους για το ρωσικό εμπόριο σιτηρών με την Τουρκία.
Η Ρωσία, που ήταν η μεγαλύτερη αγορά για τουρκικούς παραγωγούς τομάτας, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την αγορά 50.000 τόνων τουρκικών τοματών από μόλις τέσσερις Τούρκους παραγωγούς από την 1η Δεκεμβρίου 2017.
Η ανακοίνωση ήρθε αρκετές ημέρες μετά την ανακοίνωση πως η Τουρκία, ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σιταριού, είχε επιβάλει την απαίτηση για πρόσθετη έγκριση των ρωσικών γεωργικών προμηθειών από τις τουρκικές αρχές.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης