Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες Dijsselbloem και Draghi σε Eurogroup και ΕΚΤ

Ποιοι είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες Dijsselbloem και Draghi σε Eurogroup και ΕΚΤ
H θητεία του προέδρου του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο του 2018
Μεγάλες πολιτικές αλλαγές αναμένονται εντός των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τους επόμενους λίγους μήνες, καθώς οι αξιωματούχοι αποφασίζουν ποιοι θα αναλάβουν ρόλους-κλειδιά στο τιμόνι του μπλοκ της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το CNBC, πίσω από τις κλειστές πόρτες έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται κάποια ονόματα για τη θέση του Jeroen Dijsselbloem στο Eurogroup αλλά και του προέδρου του Euro Working Group.
Και οι δύο θέσεις είναι κομβικές για τη σταθερότητα και το μέλλον της ευρωζώνης και θα επιβλέπουν νέους κανόνες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στις ευρωπαϊκές τράπεζες και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
Εξάλλου, τα ίδια πρόσωπα θα επηρεάσουν το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Στην Ευρώπη πάντα υπάρχει μία «μάχη» εθνικοτήτων μεταξύ των κρατών μελών όταν αποφασίζεται ποια θέση πηγαίνει σε ποιον.
Το Eurogroup και το EuroWorking Group είναι κομβικοί θεσμοί και «συχνά είναι διαμεσολαβητές μεταξύ των διαφορετικών χωρών και διαφορετικών συμφερόντων» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της ING, Carsten Brzeski.

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Dijsselbloem

Η απόφαση για το ποιος θα αντικαταστήσει τον Dijsselbloem στο τιμόνι του Eurogroup αναμένεται στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2017, καθώς η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.
Επί του παρόντος υπάρχουν πέντε ονόματα που ακούγονται περισσότερο: ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos, ο Πορτογάλος Mario Centeno, ο Σλοβάκος Peter Kazimir, ο Γάλλος Bruno Le Maire και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna.
Ο Luis de Guindos είναι βάλει υποψηφιότητα κατά του Dijsselbloem στις τελευταίες εκλογές αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή στήριξη.
Επίσης ο ίδιος έχει ακουστεί και ως υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ.
Ο Mario Centeno δεν απέκλεισε την προεδρία του Eurogroup σε συνέντευξή του στο CNBC τον Μάιο.
Στα υπέρ του είναι το γεγονός προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Πορτογαλία, διότι σήμερα η πλειοψηφία των μεγάλων ευρωπαϊκών θέσεων είναι στα χέρια των κεντροδεξιών αξιωματούχων και οι υπάλληλοι της ΕΕ τείνουν να επιδιώκουν μια ισορροπία μεταξύ εθνικοτήτων και πολιτικών ιδεολογιών κατά τη διανομή ευρωπαϊκών ρόλων.
Ο Peter Kazimir προέρχεται επίσης από την Αριστερά, αλλά συχνά θεωρείται, όπως και ο Dijsselbloem, ως κεντροδεξιός.
Είναι ένας από τους μεγάλους επικριτές του ελληνικού προγράμματος, ζητώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σκληρά οικονομικά μέτρα.
Αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητές του εάν οι υπουργοί αναζητούν έναν πρόεδρο από την «παραδοσιακή» Αριστερά.
Το ίδιο ισχύει για τον Le Maire της Γαλλίας.
Δεν είναι μυστικό ότι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είναι πρόθυμος να εξασφαλίσει κάποιους βασικούς ρόλους για τη Γαλλία.
Οι δεξιότητες του Bruno Le Maire είναι πράγματι ένα πλεονέκτημα, όπως η ευχέρεια του στη γερμανική γλώσσα, αλλά θεωρείται επίσης Δεξιός πολιτικός.
Ανήκε στο κόμμα Les Republicains και είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία.
Τα σοσιαλιστικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν έχουν επιτύχει πολύ καλά αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογές και έχουν προσπαθήσει σκληρά για να εισέλθουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Επομένως, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές από την Αριστερά που θα μπορούσαν να αναλάβουν την προεδρία του Eurogroup.
Στην περίπτωση αυτή, ο Pierre Gramegna από το Λουξεμβούργο θα μπορούσε να αναδειχθεί ως νικητής, καθώς ανήκει σε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προέρχεται από ένα φιλελεύθερο κόμμα.

Ο αντικαταστάτης του Weiser στο EuroWorking Group

Το EuroWorking Group είναι στα χέρια του Αυστριακού Thomas Weiser, ο οποίος έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα στο να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια στο ελληνικό πρόγραμμα.
Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο χώρες που ενδεχομένως αναλάβουν τον ρόλο του: Γαλλία και Φινλανδία.
Ωστόσο, αυτός ο ρόλος απαιτεί τη μετακόμιση στις Βρυξέλλες και ο Γάλλος εκπρόσωπος δεν φαίνεται πρόθυμος.

Τι θα γίνει με την ΕΚΤ;

Είναι νωρίς να ανοίξει η συζήτηση για την ΕΚΤ, καθώς η θητεία του Mario Draghi λήγει τον Οκτώβριο του 2019.
Πριν από αυτό όμως η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει για τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, που μέχρι σήμερα είναι ο Vitor Constancio, καθώς η θητεία λήγει τον Μάριο του 2018.
Και σε αυτή την περίπτωση, ο Ισπανός de Guindos θεωρείται πιθανός υποψήφιος.
Αυτό που είναι γνωστό αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Γερμανία θα πάρει την προεδρία της ΕΚΤ παρά τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης που δείχνουν προς τον κυβερνήτη της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Jens Weidmann ως το πιο πιθανό όνομα που θα λάβει την πιο σημαντική έδρα ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης