Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Οι ΗΠΑ δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για τα πυρηνικά και χημικά όπλα

Putin: Οι ΗΠΑ δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για τα πυρηνικά και χημικά όπλα
Παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία σε παγκόσμια θέματα, οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει έναν «εγωισμό», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος 
(upd2) Οι ΗΠΑ δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις συνθήκες για τα πυρηνικά και χημικά όπλα, δήλωσε σήμερα (19/10/2017) ο ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin.
Ο Putin δήλωσε ότι παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία σε παγκόσμια θέματα, οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει έναν «εγωισμό» που είχε αγνοήσει τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας στον πυρηνικό τομέα.
Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για μια σταδιακή μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα Ηνωμένα Έθνη σήμερα», δήλωσε ο Putin.
«Οι μεταρρυθμίσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι απαραίτητες, αλλά μπορούν να είναι μόνο σταδιακές», τόνισε.
Ο Putin δήλωσε πάντως ότι ελπίζει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον σε ένα ευρύτερο φάσμα πεδίων.
«Έχουμε πραγματοποιήσει διάλογο σε επίπεδο εργασίας και σε επίπεδο ειδικών υπηρεσιών, υπουργείων Άμυνας, υπουργείων Εξωτερικών.
Επιτυγχάνουμε κοινά αποτελέσματα», δήλωσε ο Putin.
«Πρέπει να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε άλλες σφαίρες», πρόσθεσε.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα θα αντιδράσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν μέτρα για να πιέσουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν εκεί.
Μιλώντας σε συνεδρία της Διεθνούς Λέσχης «Βαλντάι» (Vladai), ο Putin δήλωσε, παράλληλα, πως οι τελευταίες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά τη Ρωσίας αποσκοπούν στο να εκτοπίσουν τη Ρωσία από την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, ώστε η Ευρώπη να αγοράζει το πιο ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG).
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πολιτική στις διεθνείς υποθέσεις όλο και πιο συχνά εμπλέκεται στις οικονομικές σχέσεις.
«Έτσι το πακέτο των κυρώσεων, που υιοθέτησε πρόσφατα το αμερικανικό Κογκρέσο, απροκάλυπτα έχει στόχο να εκτοπίσει την Ρωσία από τις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές και να υποχρεώσει την Ευρώπη να καταναλώνει το πιο ακριβό υγροποιημένο αμερικανικό φυσικό αέριο, παρότι κι εκεί οι ποσότητες τους δεν επαρκούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Putin.
Ο ρώσος πρόεδρος επέστησε παράλληλα την προσοχή στις προσπάθειες που καταβάλλονται να παρεμποδισθούν τα έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου νέων οδεύσεων, παρότι μια τέτοια διαφοροποίηση από λογιστική απόψεως είναι «πιο αποδοτική από οικονομικής απόψεως, πιο συμφέρουσα για την Ευρώπη, ενώ ενισχύει την ασφάλειά της».
Όσον αφορά στη Βόρεια Κορέα, ο Putin εξέφρασε αμφιβολίες ότι ένα πιθανό χτύπημα των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα θα κατέστρεφε όλα τα όπλα της Πιονγιάνγκ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε και στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας την καταλανική κρίση «εσωτερική υπόθεση» της Ισπανίας, ενώ επέκρινε την πολιτική «των δύο μέτρων δύο σταθμών» των Ευρωπαίων μπροστά στις επιθυμίες ανεξαρτητοποίησης των λαών.
«Όλα όσα εκτυλίσσονται είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας και πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού νόμου σε συμφωνία με τις δημοκρατικές παραδόσεις της», επισήμανε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.
«Φαίνεται πως στα μάτια ορισμένων από τους εταίρους μας, υπάρχουν “νόμιμοι” υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας και υπάρχουν και “αυτονομιστές” που δεν έχουν δικαίωμα να προασπίζονται τα δικαιώματά τους, ακόμα και μέσω των δημοκρατικών μηχανισμών» σημείωσε ο Putin.
«Αυτού του είδους “τα δύο μέτρα δύο σταθμά” (…) ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηπείρου», πρόσθεσε.
«Όταν η Κριμαία κήρυξε την ανεξαρτησία της, βασιζόμενη σε ένα δημοψήφισμα για την προσάρτησή της στη Ρωσία, αυτό δεν σας άρεσε για τον έναν ή τον άλλο λόγο», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.
«Και να τώρα, η Καταλονία και σε μια άλλη περιοχή, το Κουρδιστάν, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος», συμπλήρωσε.
Από την άλλη, ο ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε τη στήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, την οποία η Μόσχα δεν αναγνωρίζει, «προκειμένου να ικανοποιήσει την (…) Ουάσιγκτον».
Σχετικά με την Καταλονία, ο Putin μίλησε για μια «ομόφωνη καταδίκη των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας» από την ΕΕ.
«Κανείς δεν γνώριζε αυτές τις αντιφάσεις που διαρκούν εδώ και αιώνες στους κόλπους της ΕΕ;
Γνώριζαν, έτσι δεν είναι;
Κι όμως χαιρέτισαν χωρίς να κρύβουν την χαρά τους την εμφάνιση μιας σειράς Κρατών στην Ευρώπη», τόνισε.
Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τον σέβονται γιατί έχει μια δημοκρατική εντολή, ενώ πρόσθεσε ότι ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης δεν χρειάζεται συμβουλές για να είναι ένας καλός πρόεδρος.
«Έχει εκλεγεί από τον αμερικανό λαό και τουλάχιστον για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να τον σέβονται, ακόμη και αν διαφωνούν με τις θέσεις του», τόνισε.
Σε ερώτηση τι συμβουλή θα έδινε στον Trump για να είναι ένας καλός πρόεδρος, ο Putin απάντησε πως ο αμερικανός ηγέτης «δεν χρειάζεται καμία συμβουλή, καθώς για να εκλεγεί, ακόμη και χωρίς να διαθέτει εμπειρία ενός αντίστοιχου πελώριου κυβερνητικού έργου, χρειάζεται να έχει ένα συγκεκριμένο ταλέντο και να περάσει μέσα από αυτή την δοκιμασία. Τα κατάφερε και κέρδισε έντιμα».
Ο Putin τόνισε, παράλληλα, ότι το μεγαλύτερο σφάλμα της Ρωσίας κατά τα τελευταία 15 χρόνια ήταν ότι επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη στην Δύση.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από έναν ακαδημαϊκό με βάση τη Γερμανία ποια τα λάθη που έχει κάνει η Μόσχα στις σχέσεις της με τη Δύση, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «το μεγαλύτερο μας λάθος ήταν ότι σας δείξαμε υπερβολική εμπιστοσύνη.
Ερμηνεύσατε ως αδυναμία την εμπιστοσύνη μας και την εκμεταλλευτήκατε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης