Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελληνική Αστυνομία καταργεί το ελάχιστο ύψος στις δυνάμεις της

Reuters: Η Ελληνική Αστυνομία καταργεί το ελάχιστο ύψος στις δυνάμεις της
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 13% των αστυνομικών στην Ελλάδα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την απαίτηση του ελάχιστου ύψους για την ένταξη στα αστυνομικά σώματα, μία απόφαση που αυτομάτως καταργεί την απαίτηση της Ελληνικής Αστυνομίας, που έθετε σαν ελάχιστο ύψος τα 1,70 μέτρα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Η Ελλάδα απαιτούσε το ελάχιστο ύψος για είσοδο στην Ελληνική Αστυνομική Ακαδημία στα 1,70 μέτρα, με αποτέλεσμα μία γυναίκα να διαμαρτυρηθεί για διακρίσεις λόγω φύλου, όταν η αίτησή της να προσχωρήσει στη δύναμη απορρίφθηκε το 2007, επειδή το ύψος της δεν επαρκούσε.
Όπως αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ την Τετάρτη Οκτωβρίου 2017,
οι ευρωπαϊκές αστυνομικές δυνάμεις δεν μπορούν να επιβάλουν γενικούς περιορισμούς ύψους στους νεοσύλλεκτους, επειδή κάτι τέτοιο αποτελεί διάκριση εναντίον των γυναικών, απορρίπτοντας έτσι την απαίτηση από την ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη, ότι ένας τέτοιος γενικός περιορισμός δεν δικαιολογείται.
Ανέφερε ότι κάποια καθήκοντα στην αστυνομία - ανέφεραν τα κυκλοφοριακά καθήκοντα - δεν απαιτούν ειδικά φυσικά χαρακτηριστικά, ενώ ακόμη και για εκείνα για τα οποία απαιτείται φυσική ικανότητα, οι δοκιμές θα μπορούσαν να είναι λιγότερο απαιτητικές, ως προς τις γυναίκες.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 13% των αστυνομικών στην Ελλάδα.
Αυτό συγκρίνεται με το 18% στη Γαλλία, όπου ο κανόνας των 1,60 μέτρων το 2010 καταργήθηκε και το 29% στην Αγγλία και την Ουαλία, που κατήργησαν τα ελάχιστα ύψη για άνδρες και γυναίκες πριν από 27 χρόνια.
Μέχρι το 1990, οι γυναίκες στην Αγγλία έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1,60 μέτρα για να ενταχθούν στην αστυνομία - 3 εκατοστά λιγότερο από τους άνδρες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης