Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Τα NPLs των ελληνικών τραπεζών στο επίκεντρο της γ’ αξιολόγησης

New York Times: Τα NPLs των ελληνικών τραπεζών στο επίκεντρο της γ’ αξιολόγησης
Στις 23 Οκτωβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών
Στην επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσει η τελική φάση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αναφέρεται άρθρο των New York Times.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Αθήνα ευελπιστεί ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο, προκειμένου μετά να ακολουθήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα 18 Οκτωβρίου έφθασαν τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία.
Σύμφωνα με τους NYT οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών αλλά και στη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας.
Στην ατζέντα των συζητήσεων εντάσσονται τόσο οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα όσο και το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς.
«Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει 15 εκ των 100 προαπαιτουμένων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, το άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων και ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.
«Δεν υπάρχουν πολλά δύσκολα ζητήματα υπό αξιολόγησης, όπως συνέβη στις προηγούμενες», τονίζει αξιωματούχος στο Reuters και προσθέτει ότι «όμως μία καθυστέρηση (πέραν του Ιανουαρίου) εμπεριέχει τον κίνδυνο να γεννηθούν νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ για τις τράπεζες αλλά και το ζήτημα του χρέους».
Επιπρόσθετα οι NYT τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί η συμφωνία να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου να έχει χρόνο να πείσει τους θυμωμένους ψηφοφόρους ότι η κρίση έχει τελειώσει και αυτό πριν ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησής του το 2019.
Οι διαφορές μεταξύ Αθήνας, Ευρωζώνης και ΔΝΤ για ορισμένες μεταρρυθμίσεις και για το ζήτημα του χρέους έχουν δημιουργήσει προβλήματα.
Η προηγούμενη αξιολόγηση καθυστέρησε πάνω από έξι μήνες με την καθυστέρηση να πλήττει την οικονομία και να προκαλεί αναταραχή στις αγορές.
Η διαχείριση των NPLs των ελληνικών τραπεζών αναμένεται ότι θα είναι το κυρίαρχο θέμα διαπραγμάτευσης.
Το ΔΝΤ έκανε ένα βήμα πίσω τον Σεπτέμβριο και τελικά δεν φαίνεται να θέλει Asset Quality Reviews (AQRs) για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς εμφανίζεται ικανοποιημένο από την απόφαση της ΕΚΤ να πραγματοποιήσει νωρίτερα τα stress tests.
Πάντως ΔΝΤ και Γερμανία διαφωνούν για το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα το 2018, με το ΔΝΤ να το τοποθετεί στο 2,2% και το πρόγραμμα του ESM να έχει θέσει ως στόχο το 3,5% του ΑΕΠ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης