Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι επιδόσεις του μεταλλουργικού κλάδου και η εισηγμένη που ξεχωρίζει – Που αποδίδονται οι ζημίες

Οι επιδόσεις του μεταλλουργικού κλάδου και η εισηγμένη που ξεχωρίζει – Που αποδίδονται οι ζημίες
Οι ζημιές των τελευταίων ετών και η απουσία έργων, έχουν αναγκάσει τις εταιρείες σε περικοπές κόστους αλλά και σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων
Η μακροχρόνια ελληνική κρίση έχει αποτυπωθεί ανάγλυφα στις λογιστικές καταστάσεις των μεταλλουργικών εταιρειών του ΧΑ.
Οι διοικήσεις πολλών εταιρειών αποδίδουν τα συνεχόμενα ζημιογόνα αποτελέσματα στις επιπτώσεις της κρίσης και ουσιαστικά στην διάλυση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Οι ζημιές των τελευταίων ετών και η απουσία έργων, έχουν αναγκάσει τις εταιρείες σε περικοπές κόστους αλλά και σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές δεν είναι αρκετές για κάποιες, αφού η καθαρή θέση είναι αρνητική και οι τραπεζικές υποχρεώσεις μεγάλες.
Για κάποιες ο ορκωτός σημειώνει τις υψηλές βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ή τη διακοπή λειτουργίας μονάδων παραγωγής.
Πάντως το πρώτο εξάμηνο για κάποιες δεν ήταν κακό, και είχε σημαντική βελτίωση κερδών, με τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση να διατηρούνται και στο τρίτο τρίμηνο.
Ξεκάθαρο προβάδισμα στη σύγκριση έχει η Έλαστρον, η οποία μπήκε στην κρίση με χαμηλό δανεισμό και υψηλή καθαρή θέση και διατηρεί αυτά τα χαρακτηριστικά και σήμερα μετά από τόσα χρόνια ύφεσης.
Πιο αναλυτικά, η Μπήτρος έχει βραχυπρόθεσμα και ληξιπρόθεσμα μακροπρόθεσμα δάνεια πληρωτέα στην επόμενη χρήση 117,7 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επιδείνωσε το κλίμα στην ήδη εύθραυστη οικονομική κατάσταση της χώρας, σημειώνει η εταιρεία.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου των χαλυβουργικών προϊόντων έχουν υποστεί τα αποτελέσματα της  ελαχιστοποίησης της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Η τουριστική (ενοικίαση) αξιοποίηση των ακινήτων κυρίως των παραθεριστικών κατοικιών, λόγω του υψηλού τουριστικού ρεύματος που υπάρχει αποτελεί μια δραστηριότητα την οποία ο Όμιλος επιδιώκει να αναπτύξει περαιτέρω.
Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημιές 4,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,2 εκατ. ευρώ του α` εξαμήνου του προηγούμενου έτους.
Η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια είναι εξαιρετικά υψηλή.
Ο όμιλος συνεχίζει να δίνει αγώνα για τη σταθεροποίηση και βελτίωση όλων των κρίσιμων μεγεθών και λειτουργιών στα πλαίσια δραστηριοποίησης και διαχείρισης των εταιρειών του αλλά και την εξαιρετικά δύσκολη πλέον προσπάθεια της διατήρησης των θέσεων εργασίας, αναφέρει η διοίκηση.
Αυτό που πρωτίστως επιβάλλεται, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η επείγουσα και έμπρακτη στροφή της Πολιτείας σε μια πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας που εξοντώνει την επιχειρηματικότητα και κρατάει μακριά επενδυτικά τα κεφάλαια.
Απαιτούνται επενδυτικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπου υπάρχουν μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη χώρα και αφορούν υποδομές, ενέργεια τουρισμό κ.λ.π.
Η θεσμοθέτηση κατάλληλων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στην αγορά και τη Δημόσια διοίκηση θα βοηθήσει στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Η ΣΙΔΜΑ αναφέρει πως το Β’ Εξάμηνο του 2017, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της B΄ Αξιολόγησης, ευελπιστούμε στην επαναφορά της Ελληνικής Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά αν και οι συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς εξακολουθούν και είναι ακόμα δυσμενείς.
ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 57,9 εκατ. ευρώ, έναντι 51,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016 ή 12% υψηλότερα, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 73,4 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 12,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου.
Η ρευστότητα του Ομίλου ανήλθε στα 8 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να έχει προβεί σε μία σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της τα τελευταία χρόνια, που αφορούσε κυρίως το δραστικό περιορισμό του κόστους λειτουργίας του Ομίλου και τη μείωση των ημερών πίστωσης, ενώ παράλληλα προχωρεί και στην διάθεση στοιχείων του ενεργητικού.
Η τελική γραμμή εμφάνισε ζημιές 0,8 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,2 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση είναι αρνητική ενώ υψηλές είναι οι τραπεζικές υποχρεώσεις.
Σημαντική βελτίωση σημείωσε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Έλαστρον κατά το 1ο εξάμηνο της χρήσης και ανήλθε σε 42,4 εκατ. ευρώ από 36,5 εκατ. ευρώ το 2016.
Τα αποτελέσματα πριν από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,4 εκατ. ευρώ  πέρυσι, αλλά σημειώνεται πως τα περσινά αποτελέσματα περιλαμβάνουν έκτακτο κέρδος.
Η ανωτέρω βελτίωση του κύκλου εργασιών αντανακλά κατά κύριο λόγο την σημαντική αύξηση των εξαγωγών των χαλυβουργικών προϊόντων που ανήλθε στο 30% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.
Ο όμιλος ολοκλήρωσε πρόσφατα πολυετές επενδυτικό πλάνο συνολικής αξίας 13,1 εκατ. ευρώ (επιχορήγηση 4,6 εκατ. ευρώ).
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Χαλκόρ διαμορφώθηκε σε 465,3 εκατ. ευρώ έναντι  353,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016 σημειώνοντας αύξηση κατά 31,6% κυρίως λόγω της αυξημένης μέσης τιμής των μετάλλων αλλά και της αύξησης των όγκων πωλήσεων κατά 14,0%.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε κέρδη 6,8 εκατ. ευρώ από κέρδη 0,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Στα πλαίσια της πώλησης των μετοχών της θυγατρικής Sofia Med  στην Ελβάλ από την οποία η Χαλκόρ θα λάβει 86,2 εκατ. ευρώ μέχρι 31.12.2017, η εταιρεία διαπραγματεύεται με τους ομολογιούχους για την μερική αποπληρωμή του ομολογιακού της δανείου αξίας 162,5 εκατ. ευρώ με παράλληλη επέκταση της λήξης του ομολογιακού σε βάθος πενταετίας που διασφαλίζει την απαραίτητη ρευστότητά της.
Ως εκ τούτου, έλαβε απόφαση των ομολογιούχων (waiver – letter of consent) για την μη πληρωμή ομολογίας λήξης 9,0 εκατ. ευρώ στις 27.06.2017 με δυνατότητα πληρωμής μέχρι και την 30.11.2017.  
Για την Λεβεντέρης δεν μπορούν να γραφτούν πολλά αφού το Διοικητικό Συμβούλιο αφού εκτίμησε τη διαρκώς φθίνουσα παραγωγή του εργοστασίου της στην ΒΙΠΕ Βόλου, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητάς του, τις σωρευμένες ζημίες επί μακρό χρονικό διάστημα και τη διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας του τμήματος παραγωγής συρμάτων και συρματόσχοινων στο εργοστάσιό της.
Με την απόφασή του αυτή προσδοκά σε βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Εταιρείας και των εν γένει προοπτικών της.
Η Εταιρεία συνεχίζει τη δραστηριότητά της στον τομέα της εμπορίας και εξακολουθεί να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τους πελάτες της με την προμήθεια εμπορευμάτων από συνεργάτες προμηθευτές και με τα υπάρχοντα αποθέματα παραγωγής της, στοχεύοντας στην περαιτέρω ενδυνάμωση της εμπορικής θέσης, της καθώς και στην ανάσχεση της ζημιογόνου πορείας της.  
Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας κατά το Α΄ εξάμηνο του 2017 ανήλθε σε 581.737,42 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 259.290,66 ευρώ σε σύγκριση με το Α΄ εξάμηνο του 2016.
Οι ζημιές της χρήσης μετά από τους φόρους ανήλθαν σε 305.217,46 ευρώ και είναι μειωμένες κατά 224.003,03 ευρώ σε σύγκριση με το Α΄ εξάμηνο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης