Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Αθήνα 17/10 τεχνικά κλιμάκια για να «ξεσκονίσουν» 95 προαπαιτούμενα – Τον Ιανουάριο 2018 κλείνει η 3η αξιολόγηση

Στην Αθήνα 17/10 τεχνικά κλιμάκια για να «ξεσκονίσουν» 95 προαπαιτούμενα – Τον Ιανουάριο 2018 κλείνει η 3η αξιολόγηση
Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει για το οικονομικό επιτελείο καθώς προέχει η ενημέρωση της τεχνικής αντιπροσωπείας για την πορεία υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων που δεσμεύουν την χώρα
Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά από σήμερα (16/10) ο χρόνος εκκίνησης για την 3η αξιολόγηση.
Αυτή την εβδομάδα (από την Τρίτη 17/10) πρόκειται να αφιχθούν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και την επόμενη Κυριακή το βράδυ ή το αργότερο την Δευτέρα το πρωί  23 Οκτωβρίου οι επικεφαλής.
Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει για το οικονομικό επιτελείο καθώς προέχει η ενημέρωση της τεχνικής αντιπροσωπείας για την πορεία υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων που δεσμεύουν την χώρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά κινείται εκτός χρονοδιαγραμμάτων έχοντας εκπληρώσει μόλις το 20% με 22% από αυτό το «πακέτο», κάτι που δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το 80% των μνημονιακών δράσεων έως το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού.
Τις πρώτες αντιδράσεις επ’ αυτού από τους των τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών (EE. ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΣΜ) θα τις μάθουμε την επόμενη εβδομάδα με την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης αντικείμενο της οποίας θα είναι η υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί προκειμένου καταστεί εφικτή επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,53% το 2018.
Σε αυτό το πλαίσιο ψηλά στην ατζέντα της 3ης αξιολόγησης θα είναι τα ενεργειακά οι ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο επενδυτικό κλίμα και έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα.
Ο προϋπολογισμός του 2018 και το δημοσιονομικό κενό θα είναι τελευταίο θέμα σε αυτή την διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές με αυτές τις συζητήσεις θα κλείσει η «αυλαία» της 3ης επισκόπησης και ευχή της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξει νέος «λογαριασμός» μέτρων μετά τις διαφορετικές εκτιμήσεις Ε.Ε. και ΔΝΤ για το πρωτογενές αποτέλεσμα του επόμενου έτους.
Την όποια διαφορά μεταξύ των προβλέψεων του ΔΝΤ για πλεόνασμα μόλις 2,2 % του ΑΕΠ το 2018 και της Επιτροπής για 3,5% θα την μάθουμε στις 9 Νοεμβρίου, όταν η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις προγραμματισμένες φθινοπωρινές της προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις του κουαρτέτου που προηγουμένως θα έχει ξεσκονίσει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.
Επισήμως, Christine Lagarde και Paoul Thomsen στις συνεντεύξεις που έδωσαν στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ξεκαθάρισαν ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί άλλα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018,  εκτιμώντας ότι ο στόχος που το ίδιο έχει θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος.
Αν η Αθήνα δεν καθυστερήσει με την υλοποίηση των 95 δράσεων τότε τον Δεκέμβριο στην τελευταία κάθοδο των δανειστών στην χώρα μας θα μπορούσαν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης τον Ιανουάριο του 2018, ώστε στη συνέχεια να καταρτιστεί το Staff  Level Agreement, που αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να υπάρξει έγκριση από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ.
Παρατεταμένες διαπραγματεύσεις θα πάνε πίσω και τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος,  ενώ θα μπλοκάρει και τις αποφάσεις του Ταμείου για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε
περίπτωση το ΔΝΤ θέλει να εκτιμήσει προηγουμένως αν τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προσφέρουν οι Ευρωπαίοι είναι επαρκή, για να παραμείνει σ’ αυτό.
Μέσα στο «κάδρο» των μέτρων για το χρέος που θα βελτιώσουν το προφίλ της βιωσιμότητας, περιλαμβάνονται:  

1. Η σταδιακή αποπληρωμή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s) ύψους 7,6 δισ. που αποκόμισαν οι ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος  

2. Εξόφληση από τον ΕSΜ δανείων 11,6 δις. που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ

3. Επιμήκυνση ως 5 χρόνια των δανείων που λήγουν από τα δύο προηγούμενα μνημόνια και δόθηκαν από τον EFSF

4. Μείωση των επιτοκίων του EFSF κατά 0,5% στο 2% από 2,5% (σ.σ. ο ESM δανείζει την Ελλάδα σήμερα με επιτόκια 0,89%).

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει από τον Φεβρουάριο συμφωνία για το χρέος, και όχι στο τέλος του προγράμματος- το καλοκαίρι του 2018- όπως σχεδιάζουν οι ευρωπαίοι πιστωτές.
Όπως τονίζουν- έτσι θα υπάρξει ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, για να δημιουργήσει το απαραίτητο «μαξιλάρι» για την μεταμνημονιακή εποχή.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισαν πως η Ελλάδα καλωσορίζει την στήριξη του Ταμείου για το χρέος, αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν πως μια απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, λόγω της αρνητικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία εξόδου της χώρας προς τις αγορές.
Πηγές από την κυβέρνηση δεν αποκλείουν να υπάρξουν κινήσεις προς τις αγορές την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης