Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα μετατρέψιμα ομολογιακά του Νίκα που εκμηδενίζουν τη μειοψηφία

tags :
Τα μετατρέψιμα ομολογιακά του Νίκα που εκμηδενίζουν τη μειοψηφία

Οι δεσμεύσεις της Chipita, το 0,42% των μικρομετόχων και οι όροι των ομολογιακών 
Παρά την ευρεία αναδιάρθρωση των δανείων που πραγματοποιήθηκε στη Νίκας τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας παραμένουν αρνητικά κατά 6,05 εκ ευρώ.
Η εταιρία ισχυρίζεται ότι έχει ήδη γνωστοποιήσει στους κύριους μετόχους της ότι υφίσταται εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47 και 48 του Ν2190/1920 και σύμφωνα με τα όσα η ίδια αναφέρει αναμένεται θεραπεία εντός της χρήσης του 2017, με την υλοποίηση της κεφαλαιοποίησης των Μετατρέψιμων Ομολογιακών δανείων ύψους €12εκ., η οποία θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση Επένδυσης και Αναδιάρθρωσης εως το τέλος του 2017.
Τι θα συμβεί όμως με την μετατροπή των ομολογιακών δανείων;
Θα περιοριστεί και άλλο η διασπορά των μετοχών της εταιρίας η οποία ήδη διαμορφώνεται σε χαμηλά καθώς ένας μέτοχος κατέχει ποσοστό της τάξεως του 90% και μαζί με άλλους 6 μετόχους ελέγχουν το 99,58% της εταιρίας περιορίζοντας τη διασπορά μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό σε μόλις 0,42% του μετοχικού κεφαλαίου.
Βεβαίως στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου αναφέρεται ότι «Ο συνολικός αριθμός των ομολογιών Σειράς Α και Σειράς Β που κατέχει η μητρική εταιρεία Givenrise Investments Limited, ονομαστικής αξίας €9 εκατ., θα μετατραπεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, και πάντως πριν καταστεί πληρωτέο οποιοδήποτε ποσό κεφαλαίου».
Άραγε το εύλογο είναι η 31/12/2017 δεδομένου ότι μετά την τροποποίηση των όρων του ομολογιακού δεν υπάρχει περίπτωση να καταστεί πληρωτέο κεφάλαιο νωρίτερα της επταετίας.
Σημειώνεται ότι υπάρχει ένα δεύτερο ομολογιακό 3 εκ ευρώ που επίσης ανήκει στο βασικό μέτοχο και λήγει όμως στις 30/01/2018 με δεδομένη τη δέσμευση μετατροπής πριν καταστεί πληρωτέο αυτό «υποχρεωτικά» θα μετατραπεί χωρίς τα 3 εκ ευρώ να επαρκούν να μετατρέψουν την καθαρή θέση σε θετική εκτός και αν το β εξάμηνο η πορεία της εταιρίας είναι τέτοια που καλύψει τη διαφορά δεδομένου μάλιστα ότι προκύπτει κέρδος 2 εκ ευρώ σε ενοποιημένη βάση από την πώληση της 70% της ΔΟΜΟΚΟΣ ΑΕ που παράγει το Κατίκι Δομοκού στην εταιρία ΟΠΤΙΜΑ.
Πάντως με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαφανεί πρόθεση εξόδου από το ΧΑ το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει διαδικασία διάθεσης μετοχών σε τρίτους από το βασικό μέτοχο προκειμένου να ενισχυθεί η διασπορά δεδομένου ότι επτά μέτοχοι κατέχουν ποσοστό 99,58% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης