Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η αυστριακή ακροδεξιά πέτυχε το καλύτερο εκλογικό της αποτέλεσμα από το 1999 - «Ακριβή» η συμμετοχή της στην κυβέρνηση

FT: Η αυστριακή ακροδεξιά πέτυχε το καλύτερο εκλογικό της αποτέλεσμα από το 1999 - «Ακριβή» η συμμετοχή της στην κυβέρνηση
Το αποτέλεσμα αυτό δίνει μία σημαντική ώθηση στα εθνικιστικά και τα αντισυστημικά κόμματα της Ευρώπης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα
Στις εντυπωσιακές εκλογικές επιδόσεις του εθνικιστικού κόμματος της Αυστρίας (FPO), που αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στις σημερινές (15/10) βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 26,8% αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για το καλύτερο ποσοστό της Άκρας Δεξιάς από το 1999.
«To ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα ελευθερίας της Αυστρίας έχει επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές εδώ και δύο δεκαετίες και είναι πιθανό να ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας,», αναφέρουν οι Financial Times.
Προσθέτουν, πως το αποτέλεσμα αυτό δίνει μία σημαντική ώθηση στα εθνικιστικά και τα αντισυστημικά κόμματα της Ευρώπης.
Μπορεί ο 31χρονος Kurz, το κεντροδεξιό κόμμα του οποίου αναδεικνύεται πρώτο με 31,7% να βρίσκεται κοντά στην καγκελαρία αλλά το 26% του κόμματος της Ελευθερίας, που έχει αποκτήσει διεθνώς φήμη λόγω της σκληρής στάσης στο μεταναστευτικό, αποτελεί ρεκόρ, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Αποτελεί το δεύτερο καλύτερο ποσοστό του κόμματος από το 1999  και το 26,9%, που κέρδισε, υπό την ηγεσία του «χαρισματικού» Jörg Haider.
Το μεγάλο ποσοστό του σημαίνει ότι το Κόμμα της Ελευθερίας θα μπορούσε να απαιτήσει υψηλό τίμημα για να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του Kurz.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σχεδόν βεβαίως σε μια πιο επιθετική θέση από τη Βιέννη σε πολλά θέματα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, και το Κόμμα της Ελευθερίας καταλαμβάνει κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις όπως τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.
«Είναι σίγουρα ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Thomas Hofer, πολιτικός αναλυτής στη Βιέννη.
Το Κόμμα της Ελευθερίας «είχε μια επιτυχημένη εκστρατεία», συνέχισε.
Ωστόσο, ο κ. Kurz θα μπορούσε να αναζητήσει έναν άλλο συνασπισμό με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες.
Αλλά αυτή η εξέλιξη θα συνέχιζε το σύστημα των κυβερνήσεων «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων της Αυστρίας που απογοήτευαν τους ψηφοφόρους και ότι ο  Kurz είχε υποσχεθεί να επανεξετάσει.
Σε μια άλλη παραλλαγή, το Κόμμα της Ελευθερίας θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Το ποσοστό των σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές ήταν καλύτερο από ό, τι πολλοί στο κόμμα είχαν φοβηθεί και διαπίστωσαν με ανακούφιση μία μικρή βελτίωση στο αποτέλεσμα του 2013, που ήταν το χειρότερο μεταπολεμικά.
Το Κόμμα της Ελευθερίας βρισκόταν στην κυβέρνηση της Αυστρίας από το 2000 έως το 2005 - αλλά η καταστροφική του επίδοση στη συνέχεια οδήγησε στη «φυγή» των ψηφοφόρων του.
Εντούτοις, η στήριξη επανακτήθηκε μετά την ευρωπαϊκή κρίση μετανάστευσης, η οποία ξέσπασε το 2015.
Κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, ο ηγέτης της Heinz-Christian Strache προειδοποίησε για την «ισλαμιστικοποίηση» της Αυστρίας.
«Η Αυστρία συγκαταλέγεται μεταξύ των οικονομικά ισχυρότερων μελών της ΕΕ, στρατηγικά τοποθετημένων μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης, αλλά τα τελευταία χρόνια η διαφωνία στο "μεγάλο συνασπισμό" της εμπόδισε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» επισημαίνουν οι Financial Times.
«Ο Kurz προκάλεσε την κατάρρευση της σημερινής κυβέρνησης τον Μάιο και προσπάθησε να παρουσιαστεί ως νέος μεταρρυθμιστής με το στυλ του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Το αποτέλεσμα εκλογικό αποτέλεσμα σηματοδοτούν την έναρξη των σύνθετων διαπραγματεύσεων για το συνασπισμό σχετικά με τη σύνθεση της επόμενης αυστριακής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης