Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lagarde - Τσακαλώτος συμφώνησαν την επιτάχυνση της 3ης αξιολόγησης στη σύνοδο του ΔΝΤ - Στόχος τα μέτρα για το χρέος

Lagarde - Τσακαλώτος συμφώνησαν την επιτάχυνση της 3ης αξιολόγησης στη σύνοδο του ΔΝΤ - Στόχος τα μέτρα για το χρέος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε να υπάρξει ένας καθαρός διάδρομος για την έξοδο της χώρας στις αγορές
Στην επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, προκειμένου να ξεκινήσει νωρίτερα και η συζήτηση για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, φαίνεται να συμφώνησαν Ch. Lagarde και Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε να υπάρξει ένας καθαρός διάδρομος για την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Άρση της αβεβαιότητας επιθυμεί και το Ταμείο, προκειμένου να αποφασίσει οριστικά για τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα.
Θέλει να εκτιμήσει προηγουμένως αν τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προσφέρουν οι Ευρωπαίοι είναι επαρκή, για να παραμείνει σ’ αυτό.
Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει από τον Φεβρουάριο συμφωνία για το χρέος, και όχι στο τέλος του προγράμματος- το καλοκαίρι του 2018- όπως σχεδιάζουν οι ευρωπαίοι πιστωτές.
Όπως τονίζουν- έτσι θα υπάρξει ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, για να δημιουργήσει το απαραίτητο «μαξιλάρι» για την μεταμνημονιακή εποχή.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισαν πως η Ελλάδα καλωσορίζει την στήριξη του Ταμείου για το χρέος, αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν πως μια απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, λόγω της αρνητικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία εξόδου της χώρας προς τις αγορές.
Στη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του Ταμείου, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, ζήτησαν την πλήρη αποσαφήνιση των θέσεων του Ταμείου ως προς τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο George Washington.
«Μπορούμε να εργαστούμε με το ΔΝΤ μέσα ή έξω από το πρόγραμμα.
Είναι δύσκολο να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το μόνο θέμα που φαίνεται να έχει διευκρινιστεί πάντως, είναι αυτό των δημοσιονομικών μέτρων.
Lagarde και Thomsen στις συνεντεύξεις που έδωσαν στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ξεκαθάρισαν ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί άλλα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018,  εκτιμώντας ότι ο στόχος που το ίδιο έχει θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης