Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Εκλογές σήμερα στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας - Επικρατέστεροι για μία οριακή νίκη οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD)

Γερμανία: Εκλογές σήμερα στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας - Επικρατέστεροι για μία οριακή νίκη οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD)
Το αποτέλεσμα αυτών των τοπικών εκλογών περιμένει και η Merkel εν όψει των συνομιλιών για τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους
Εκλογές διεξάγονται σήμερα Κυριακή 15/10 στο κρατίδιο της κάτω Σαξονίας στη βόρεια Γερμανία, με τους Σοσιαδημοκράτες (SPD) να είναι οι επικρατέστεροι για μία οριακή νίκη, δυσκολεύοντας έτσι και τους Συντηρητικούς της Angela Merkel στις συζητήσεις για μία κυβέρνηση συνασπισμού σε εθνικό επίπεδο, μεταδίδει το Reuters.
Οι ψηφοφόροι "τιμώρησαν" την Angela Merkel για τη φιλελεύθερη πολιτική της στο μεταναστευτικό, με συνέπεια οι Συντηρητικοί να καταγράψουν το χειρότερο ποσοστό τους από το 1949 και να βρίσκονται τώρα σε διαπραγματεύσεις με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς και τους Πράσινους, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν μέχρι τις αρχές του 2018 για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι το SPD συγκεντρώνει 34,5% στην Κάτω Σαξονία και προηγείται με 1,5 μονάδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Merkel, που ήταν μπροστά με 12% στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τον Αύγουστο του 2017.
Ο πολιτικός επιστήμονας Simon Fink είπε ότι κανένας δεν τολμάει να αρχίσει διαπραγματεύσεις για έναν κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, πριν διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία, η οποία είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την Ολλανδία και φιλοξενεί την έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen.
Η Merkel δεν έχει άλλη επιλογή από τον συνασπισμό Τζαμάικα (λέγεται έτσι από τα χρώματα του CDU, του FDP και των Πρασίνων) και αυτό σημαίνει ότι οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι της θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σε θέματα, όπως το προσφυγικό και η φορολογική και περιβαλλοντική προστασία.
Μία συμφωνία επήλθε, εξάλλου, αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στο CDU και το αδερφό του κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών CSU για να μπει ένα όριο στον αριθμό των μεταναστών που φιλοξενεί η Γερμανία, κάτι που είναι, όμως, δύσκολο να αποδεχτούν οι Πράσινοι.
Η Merkel αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά υποστηρίζει ότι μπορεί να βρεθούν λύσεις σε θέματα που δεν διαφαίνεται προοπτική για την ώρα.
Ένας συνασπισμός του SPD με τους Πράσινους κυβέρνησε στην Κάτω Σαξονία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Έχασε, όμως, την πλειοψηφία όταν ένας βουλευτής των Πρασίνων αυτομόλησε στο CDU, προκαλώντας πρόωρες εκλογές.
Ο απερχόμενος κυβερνήτης του SPD Stephan Weil προηγείται σε δημοφιλία του κύριου αντιπάλου του Bernd Althusmann από το CDU.
Ο τελευταίος διατηρεί τις ελπίδες του για τις σημερινές εκλογές, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι "αποφασίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή και πρέπει να τους κινητοποιήσουμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης