Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνυμα Draghi: Η Ελλάδα να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους της γ' αξιολόγησης για να έχει πρόσβαση στις αγορές

Μήνυμα Draghi: Η Ελλάδα να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους της γ' αξιολόγησης για να έχει πρόσβαση στις αγορές
Χρειάζεται η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε από την την  Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) , Mario Draghi κατά τη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι για να είναι διατηρήσιμη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να συμμορφωθεί με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και το πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης.
Η πρόσβαση στις αγορές μεσοπρόθεσμα θα είναι διατηρήσιμη μόνο εφόσον υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις, που βρίσκονται υπό διαρκή συζήτηση σημείωσε χαρακτηριστικά ο Draghi.
Βραχυπρόθεσμα η εμπιστοσύνη των επενδυτών μπορεί να είναι μεγάλη απέναντι στην Ελλάδα και να είναι ήρεμοι για διάφορους λόγους αλλά μεσοπρόθεσμα αυτό που χρειάζεται είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Κατά τα άλλα ο Dragh παρατήρησε, πως οι μισθοί στις χώρες της Ευρωζώνης υξάνονται με ρυθμούς χελώνας ενώ είναι πολύ πιο αργοί απ ότι έλπιζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γεγονός που σημαίνει ότι και η ανάπτυξη θα καθυστερήσει» τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi.
Ο Mario Draghi υποστήριξε πως «η ανάπτυξη είναι αδύναμη όπως και η αγορά εργασίας καθώς τα συνδικάτα υπολογίζουν τις μισθολογικές απαιτήσεις τους με βάση τον πληθωρισμού του παρελθόντος ενώ ενδιαφέρονται περισσότερο να διασφαλίσουν την εργασία τους, από το να ζητήσουν αυξήσεις και μεγαλύτερες αμοιβές», δήλωσε ο Draghi.
Έχοντας πολεμήσει σκληρά για να κρατήσει χαμηλά τα ποσοστά του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, η ΕΚΤ οφείλει να αποφασίσει στη σύνοδό της στις 26 Οκτωβρίου εάν θα παρατείνει τα κίνητρα, για ταχεία οικονομική ανάπτυξη όταν οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί.
«Το βασικό είναι ότι παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι συνθήκες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και ο πληθωρισμός θα είναι ελεγχόμενος. ωστόσο αυτό θα πάρει χρόνο» κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ

Στις 13 Οκτωβρίουαπό την Ουάσινγκτον ο Draghi είχε δηλώσει

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με την τρέχουσά του μορφή, με μηνιαίες δηλαδή αγορές ομολόγων συνολικής αξίας 60 δισ. ευρώ, θα συνεχιστεί τουλάχιστον «μέχρι το τέλος του 2017 ή περισσότερο», ξεκαθάρισε στις 13 Οκτωβρίου 2017 ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Mario Draghi, σχολιάζοντας πως η υποστηρικτική χαλαρή νομισματική της Ε.Κ.Τ. έπαιξε δραστικό ρόλο στην «στέρεα» οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Μιλώντας στην 36η σύνοδο της Διεθνούς Νομισματικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, ο Ευρωπαικός Κεντρικός Τραπεζίτης υπογράμμισε πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει ενισχυθεί, δεχόμενος ώθηση από τις αυξημένες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, ωστόσο προέβλεψε «προσωρινή πτώση» όσο κατευθυνόμαστε πρoς το τέλος του τρέχοντος έτους.
Επί αυτού, σημείωσε πως η πρόοδος προς τον «βιώσιμο στόχο του 2%» για την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, «δεν είναι ακόμη πειστική», αποθαρρύνοντας έτσι όσους αναμένουν σύντομα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
«Δεν έχουμε δει ακόμη πειστικά σημάδια διαρκούς ανοδικής τάσης», σχολίασε σχετικά.
Ο κ. Draghi προχώρησε και σε μία ανακεφαλαίωση της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη.
«Η ανεργία των νέων έχει μειωθεί από το ανώτατο όριο του 24% το 2013, σε 19% πρόσφατα, αλλά παραμένει ακόμα σε υψηλότερο επίπεδο από ότι πριν την κρίση, ενώ είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένα κράτη-μέλη.
Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες δυνάμεις, με την κατανάλωση και τις επενδύσεις να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ε.Κ.Τ., το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2% το 2017, 1,8% το 2018 και 1,7% το 2019.
Ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,5% το 2017, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019».
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, «οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET1 παραμένουν κατά μέσο όρο στο 14%, ενώ η κερδοφορία σταθεροποιήθηκε.
Ορισμένες αδύναμες τράπεζες έχουν επιλύσει τα προβλήματά τους με επιτυχία.
Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποτονικής κερδοφορίας, των διαρθρωτικών προκλήσεων σε ορισμένα τμήματα του τραπεζικού τομέα της Ευρωζώνης, όπως η ύπαρξη πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και αναποτελεσματικότητας κόστους, καθώς και -σε ορισμένες χώρες- τα επίμονα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)»...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης