Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μέσα στο Σαββατοκύριακο (14-15/10) μπορεί να έχει ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος και στη Ράκα

Reuters: Μέσα στο Σαββατοκύριακο (14-15/10) μπορεί να έχει ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος και στη Ράκα
Τουλάχιστον 100 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους παραδόθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ διέφυγαν σώοι 1.500 πολίτες
Αντίστροφη μέτρηση για το Ισλαμικό Κράτος και στη Ράκα, καθώς σύμφωνα με το Reuters η ήττα του στο μεγαλύτερο προπύργιό του στη Συρία μπορεί να είναι γεγονός και μέσα στο Σαββατοκύριακο (14-15/10).
Ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 τζιχαντιστές παραδόθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και απομακρύνθηκαν από τη Ράκα, αλλά ακόμα αναμένονται κάποιες δύσκολες μάχες.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μεταφέρθηκαν από τη Ράκα με λεωφορεία μετά από συμφωνία με τις Συριακές Στρατιωτικές Δυνάμεις.
Οι τελευταίες που έχουν και πολλούς Κούρδους στις τάξεις τους, μάχομνται από τον Ιούνιο του 2017 για να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από τη Ράκα και η τελική ήττα του θα είναι ένα ορόσημο που θα βάλει τέλος και στις βλέψεις του για τη δημιουργία χαλιφάτου στη Συρία.
"Οι μάχες συνεχίζονται στη Ράκα και το Ισλαμικό Κράτος είναι στα πρόθυρα της οριστικής του ήττας" ανέφερε ο εκπρόσωπος των Κούρδων Nouri Mahmoud στο Reuters.
O εκπρόσωπος του αμερικάνικου συνασπισμού Ryan Dillon αποκάλυψε με τη σειρά του ότι παραδόθηκαν 100 τζιχαντιστές και ότι το 85% της Ράκα έχει απελευθερωθεί, αν και αναμένονται ορισμένες δύσκολες μάχες ακόμα.
Πίσω από τις γραμμές των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων κατάφεραν, εξάλλου, να καταφύγουν περίπου 1.500 πολίτες την τελευταία εβδομάδα.
Όπως είπε ο Omar Alloush, μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Ράκα, οι προσπάθειες εστιάζονται στην ασφαλή αποχώρηση των πολιτών, ενώ σύμφωνα με οργάνωση ακτιβιστών δεκάδες λεωφορεία έφτασαν στην πόλη τα ξημερώματα του Σαββάτου 14/10.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους έχουν ήδη φύγει από τη Ράκα και τα λεωφορεία πήγαν για να μεταφέρουν ξένους μαχητές και τις οικογένειές τους.
Στη διάρκεια του εξαετούς πολέμου της Συρίας, πάντως, όποτε πηγαίνουν λεωφορεία σε μία περιοχή επίκειται η εκκένωσή της.
Η εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος επικεντρώνεται πλέον στην ανατολική επαρχία της Deir al - Zor στα σύνορα με το Ιράκ.
Εκεί το Ισλαμικό Κράτος έχει να αντιμετωπίσει επιθέσεις από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις από τη μία και αεροπορικές επιδρομές από τους Ρώσους και τη συριακή κυβέρνηση από την άλλη.
Τον Αύγουστο του 2017 οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν συμφωνήσει να αποχωρήσουν από τη συνοριακή γραμμή Λιβάνου - Συρίας.
Οι πολίτες έχουν να κάνουν, εξάλλου, ένα επικίνδυνο ταξίδι από τις περιοχές που επελαύνουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τους διευκολύνουν στη φυγή τους.
Η επιχείρηση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα άρχισε τον Ιούνιο του 2017 και παρά τις αρχκές εκτιμήσεις δεν ολοκληρώθηκε σε μερικές εβδομάδες, ενώ έχει στοιχίσει τη ζωή και σε πολλούς πολίτες.
Αυτοί που παραμένουν μέσα στην πόλη ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς νερό, ηλεκτρικό, φαγητό και περίθαλψη.
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί από αεροπορικές επιδρομές, ελεύθερους σκοπευτές του Ισλαμικού Κράτους και νάρκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης