Τελευταία Νέα
Οικονομία

O Τσακαλώτος ζητάει διάδρομο χωρίς εμπόδια για 3η αξιολόγηση από την Lagarde – Εξασθενεί η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο

O Τσακαλώτος ζητάει διάδρομο χωρίς εμπόδια για 3η αξιολόγηση από την Lagarde – Εξασθενεί η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο
H ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα αναζητήσει τον «καθαρό πολιτικό διάδρομο» ώστε η 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να κλείσει εντός του 2017 και οι δανειστές να μην το παρακάνουν
Να ξεκαθαρίσουν το τοπίο αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στο 3ο Μνημόνιο και τις απαιτήσεις του περί λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018, θα επιχειρήσουν σήμερα 14/10 αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης  στη συνάντηση που θα έχουν με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Ch. Lagarde.  
Σειρά στα «ραντεβού» θα πάρουν τα δύο κορυφαία στελέχη του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου και θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του Eurogroup και οσονούπω σύμβουλος του ESM, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Οι συναντήσεις θα γίνουν στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα και στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν αξιωματούχοι και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, τραπεζίτες, εκπρόσωποι κορυφαίων επενδυτικών οίκων, οικονομολόγοι και προσωπικότητες από την ελίτ της παγκόσμιας οικονομίας.
Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα αναζητήσει τον «καθαρό πολιτικό διάδρομο» ώστε η 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να κλείσει εντός του 2017 και οι δανειστές να μην το παρακάνουν με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος θα ζητήσει από την Lagarde να συμβάλει για την άμεση ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης έτσι ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις από την πλευρά του Ταμείου κατά τον έλεγχο που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Θα ζητήσει επίσης την συνδρομή της ώστε οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο του 2018 για να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο και σε κάθε περίπτωση πριν από τις εκλογές στην Ιταλία όπου η Ευρώπη θα ασχολείται πια με άλλα θέματα.
Θα ζητήσει επίσης από το ΔΝΤ  να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, τους όρους συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε η Αθήνα να ξέρει τον ακριβή ρόλο του.
Ως «αντάλλαγμα» για όλα αυτά η Αθήνα θα προχωρήσει με κάθε κόστος τις μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού μνημονίου που αφορούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις,  τον επανυπολογισμό των συντάξεων (ώστε να υπολογισθεί η προσωπική διαφορά και στη συνέχεια να κοπεί) και την κινητικότητα στο Δημόσιο.
Μόνο έτσι η 3η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έγκαιρα αν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ήδη φόβους ότι ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας θα κλείσει τον Ιανουάριο του 2018.
Και ότι, κατά συνέπεια, θα ακολουθήσει άλλη μία μεγάλη αξιολόγηση ως το καλοκαίρι που θα κρίνει αν και υπό ποιες συνθήκες θα περάσει η Αθήνα από το καθεστώς των μνημονίων σε ένα νέο μοντέλο πολυετούς εποπτείας.
Με το σενάριο της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο να εξαφανίζεται από τον ορίζοντα από την στιγμή που η χώρα δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, η «πιστωτική γραμμή» αποτελεί αναγκαστική επιλογή για την κυβέρνηση.
Το θέμα θα συζητηθεί με τους δανειστές στην Ουάσιγκτον οι οποίοι εξακολουθούν να μιλούν για βοηθητικούς μηχανισμούς και ότι αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν η Αθήνα επιλέξει την ήπια γραμμή (PCCL) που προβλέπει πιο χαλαρή παρακολούθηση ή την ενισχυμένη (ECCL), όπου σε αυτή την περίπτωση διατηρείται η ανά τρίμηνο παρακολούθηση. Βέβαια προτιμητέα για τους θεσμούς είναι η ενισχυμένη, η οποία θα περιλαμβάνει «σκληρές» μεταρρυθμίσεις όπως και το μνημόνιο.
Τις συναντήσεις με την Λαγκάρντ, τον Πόλ Τόμσεν, την Ντέλια Βελκουλέσκου και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέλαβε να τις προετοιμάσει ο Πιέρ Μοσκοβισί που χθες τα είπε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Γι αυτή την επαφή, όπως και για το σημερινό 14/10 πρόγραμμα συναντήσεων του υπουργού με τους δανειστές, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν εξέδωσε καμία επίσημη ανακοίνωση…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης