Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barak (πρώην πρωθ. Ισραήλ): Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν είναι κακή – Είναι όμως απαραίτητη

Barak (πρώην πρωθ. Ισραήλ): Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν είναι κακή – Είναι όμως απαραίτητη
Συμφωνία ή μη συμφωνία, το Ιράν αποτελεί σοβαρή απειλή, για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και, κατά μία έννοια, ολόκληρου του κόσμου
Η συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν δεν είναι καλή, όπως υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ehud Barak σε άρθρο του στο Project Syndicate, είναι όμως απαραίτητη για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump είναι έτοιμος να μην τηρήσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ξεκινώντας μια διαδικασία με την οποία το αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στη χώρα, αναφέρει ο Ehud Barak.
Ευτυχώς, φαίνεται ότι το Κογκρέσο, αντί να ακυρώσει τη συμφωνία, θα αναζητήσει κάποια εναλλακτική λύση που θα επιτρέψει στον Trump να αντιμετωπίσει τους υποστηρικτές του, στους οποίους έχει υποσχεθεί από καιρό την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Ιράν.
Παρόλα αυτά, η αποχώρηση θα ήταν ένα σοβαρό λάθος.
Όπως πολλοί Ισραηλινοί, συμφωνώ με τον Trump ότι η διεθνής συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ιράν το 2015 είναι βασικά μία κακή διαπραγμάτευση.
Αλλά είναι επίσης μια ολοκληρωμένη συμφωνία.
Ακόμα και αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αποσυρθούν από αυτήν εντελώς, δεν θα ακολουθήσουν κανένα από τα άλλα μέρη - ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία ούτε οι Ευρωπαίοι (Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Το Ιράν θα συνεχίσει να αποκομίζει οφέλη από τη συμφωνία.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, το Ιράν θα μπορούσε να δει την απόφαση των ΗΠΑ να αποποιηθεί την συμφωνία, ως δικαιολογία για την ανανέωση του πυρηνικού προγράμματος που είχε σταματήσει.
Εξάλλου, ο κανονισμός επανεξέτασης της συμφωνίας του Ιράν, εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ να την ακυρώσει αν το Ιράν παραβιάσει τους όρους του.
Και τουλάχιστον τεχνικά, το Ιράν δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο.
Φυσικά, η συμπεριφορά του Ιράν - η ανάπτυξη ισχυρών βαλλιστικών πυραύλων, η διάδοση τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή και η διεξαγωγή εντατικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο - είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και πρέπει να ληφθούν μέτρα, για να ασκηθεί πίεση στο Ιράν για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν μέρος της πυρηνικής συμφωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εάν ο Trump αποχωρήσει από τη συμφωνία του Ιράν αυτή τη στιγμή, θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της Αμερικής, όταν πρόκειται προσπαθεί να χαλιναγωγήσει μία άλλη πυρηνική απειλή: τη Βόρεια Κορέα.
Εάν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους χωρίς λόγο, γιατί ο Kim Jong-un να έμπαινε στον κόπο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις;
Ο Kim μπορεί να είναι εξτρεμιστής πρώτης τάξης, αλλά τα κίνητρά του είναι εύκολο να τα διακρίνεις.
Θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως ασφάλεια, ενάντια μίας απότομης και απεχθούς πτώσης, όπως αυτές του Muammar Qaddafi της Λιβύης και του Saddam Hussein του Ιράκ. Επιπλέον, όσο ισχυρός είναι ο αμερικανικός στρατός, δεν μπορεί να καταστρέψει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας, χωρίς να προκαλέσει μία αντεπίθεση που θα προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή στη Νότια Κορέα και ίσως και στην Ιαπωνία - και σε στενούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Αυτό δίνει στον Kim μία σημαντική μόχλευση.
Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί ο Kim, είναι μέσω της καταναγκαστικής διπλωματίας που τον υποχρεώνει να παγώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε κάτι σαν το σημερινό του επίπεδο.
Και ήταν ακριβώς αυτό το είδος καταναγκαστικής διπλωματίας, υποστηριζόμενο από κυρώσεις και από μία ενότητα μεταξύ των μεγάλων διεθνών παραγόντων, που υποχρέωσε το Ιράν να υπογράψει τη δική του συμφωνία.
Εάν η διπλωματία αυτή χάσει την αξιοπιστία της, ο Kim αναπόφευκτα θα συνεχίσει να επεκτείνει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και οι παγκόσμιοι κίνδυνοι θα αυξηθούν - και αυτό γιατί οι γείτονες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα είναι όλο και πιο πρόθυμοι να αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα.
Η πιο άμεση απειλή θα ήταν η απόφαση του Ιράν να ξαναρχίσει το δικό του πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Εάν συμβεί αυτό, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν το πυρηνικό ξεμπλοκάρισμα.
Στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε δικτάτορας στον κόσμο παρακολουθώντας αυτές τις εξελίξεις μπορεί να αποφασίσει να επιδιώξει πυρηνικά όπλα.
Ολόκληρη η παγκόσμια τάξη θα αλλάξει θεμελιωδώς.
Η Βόρεια Κορέα είναι το άλογο που έχει σπάσει τη πόρτα και έχει ελευθερωθεί.
Όμως, χάρη στην ισχύουσα συμφωνία, το ιρανικό άλογο παραμένει στον αχυρώνα.
Οι ΗΠΑ πρέπει να επιχειρήσουν να μαζέψουν τη Βόρεια Κορέα, δίνοντας παράλληλα στο Ιράν την αιτία να παραμείνουν στη θέση τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κρατήσουν ένα παθητικό ρόλο.
Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη μελλοντική πυρηνική διείσδυση στο Ιράν.
Το Ιράν είναι απίθανο να συνεχίσει το πυρηνικό ξέσπασμά του αμέσως, επειδή η συμφωνία εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.
Λίγα χρόνια μετά, ωστόσο, τα οφέλη αυτά θα εξασφαλιστούν σε μεγάλο βαθμό, δίνοντας στο Ιράν μικρότερο λόγο να τηρήσει τις υποσχέσεις του.
Με αυτό τον τρόπο, αντί να χωρίσουν με τα άλλα μέρη που συνέβαλαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν συναίνεση, για το τι θα αποτελούσε το ιρανικό ξεμπλοκάρισμα, προκειμένου να βοηθήσουν στις επιθεωρήσεις που διεξάγει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να συντονίσουν με τους άλλους υπογράφοντες της συμφωνίας σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβάλλονταν εάν το Ιράν πράγματι παραβίαζε τη συμφωνία.
Ωστόσο, για να λειτουργήσει αυτό, πρέπει να υπάρχει το "μεγάλο αμερικανικό ραβδί".
Οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν, από την άποψη των πληροφοριών, των όπλων και της πολιτικής βούλησης, να παρεμβαίνουν - μονομερώς, αν χρειαστεί - για να σταματήσουν το Ιράν, αν προσπαθήσει να ακολουθήσει τα βήματα της Βόρειας Κορέας.
Συμφωνία ή μη συμφωνία, το Ιράν αποτελεί σοβαρή απειλή, για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και κατά μία έννοια, ολόκληρου του κόσμου.
Αλλά, τώρα, αυτή η απειλή δεν είναι υπαρκτή.
Η αποτροπή του να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποτελέσει την κορυφαία προτεραιότητα σήμερα.
Τα τελευταία 25 χρόνια, έξι χώρες προσπάθησαν να μετατραπούν σε πυρηνικά κράτη. Δύο από αυτούς - η Λιβύη και η Νότια Αφρική - εγκατέλειψαν.
Άλλα δύο - η Συρία και το Ιράκ - σταμάτησαν.
Και δύο - το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα - πέτυχαν, παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν επιτρέπεται στο Ιράν να ενταχθεί στις τάξεις τους.
Και όσο το Ιράν εξακολουθεί να συμμορφώνεται, η πυρηνική συμφωνία, όσο κακή είναι, παραμένει η καλύτερη μας ευκαιρία να κάνουμε ακριβώς αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης