Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street, στον απόηχο εταιρικών κερδών, Fed - Πιέσεις από τράπεζες

Απώλειες στη Wall Street, στον απόηχο εταιρικών κερδών, Fed - Πιέσεις από τράπεζες
Στη Σύνοδο Παγκόσμιας Τράπεζας – ΔΝΤ έστρεψαν την προσοχή τους οι επενδυτές
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (12/10/2017) η Wall Street, με τους δείκτες να κάνουν ένα «διάλειμμα» από τα διαδοχικά ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες αμερικανικές τράπεζες για το γ’ τρίμηνο του 2017, αλλά και στη Σύνοδο Παγκόσμιας Τράπεζας – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, όπου μίλησαν στελέχη παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών.
Ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,14%, στις 22.841,01 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,17% και έκλεισε στις 2.550,93 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,18% χαμηλότερα, στις 6.591,51 μονάδες.
Ιδιαίτερες πιέσεις δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος, στον απόηχο του πρώτου γύρου αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν για το γ’ τρίμηνο του 2017.
Η JP Morgan ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, ωστόσο ανέφερε μειωμένα έσοδα από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, με τη μετοχή του τραπεζικού κολοσσού να υποχωρεί κατά 0,9%, ενώ η μετοχή της Citigroup, που επίσης ανακοίνωσε κέρδη άνω των εκτιμήσεων, «βούλιαξε» κατά 3,4%.
Ο δείκτης Financial Select Sector SPDR ETF υποχώρησε κατά 0,8%.






Εν τω μεταξύ, το «βλέμμα» των επενδυτών ήταν στραμμένο στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Παγκόσμιας Τράπεζας – ΔΝΤ, στην οποία μίλησαν αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αλλά και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi.
O Draghi υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που άσκησε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων τελικώς αποδείχθηκε επιτυχημένη, με δεδομένο ότι βοήθησε, έστω και σταδιακά, να ξεπεραστεί η κρίση και η οικονομία να επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Νωρίτερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, είχε αναφέρει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται εγρήγορση.
Η ίδια τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν μία σειρά μεταρρυθμίσεων προς τόνωση της παραγωγικότητας, βελτίωσης των επιπέδων διακυβέρνησης και περιορισμού των πολιτικών αβεβαιοτήτων.
Στο περιθώριο της Συνόδου μίλησε και η αξιωματούχος της Fed Lael Brainard, η οποία υπογράμμισε ότι αναφορικά με μελλοντικές υφέσεις, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να δεσμευτεί να περιμένει έως ότου ο πληθωρισμός να υπερβεί τον στόχο της.
Η αξιωματούχος της Fed δήλωσε ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής θα χρειαστεί πιθανότατα να μειώσουν και πάλι τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα στο μέλλον και πιθανότατα θα δυσκολευτούν με τον ανησυχητικά χαμηλό πληθωρισμό.
Παράλληλα, σε εκδήλωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), στο περιθώριο της Συνόδου, ο αξιωματούχος Fed Jerome Powell προειδοποίησε ότι ενώ η αντίδραση στην αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ ήταν μέχρι στιγμής ήπια στις αναδυόμενες αγορές, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι.
Ο Powell είπε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια όσο βρίσκει στήριξη στα οικονομικά δεδομένα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Reuters» ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να υπερασπιστεί τον στόχο της για τον πληθωρισμό, αλλιώς θα χάσει την αξιοπιστία της, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρις ότου ενισχυθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολούθησαν ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν ένα είναι αρκετά ισχυρή για να δικαιολογηθεί μια επιπλέον αύξηση των επιτοκίων από τη Fed εντός του 2017.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, που ανακοινώθηκαν χθες, έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανοιχτή σε μία ακόμη αύξηση, αν και αρκετοί αξιωματούχοι της συνεχίζουν να θέλουν σαφέστερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλά έξι εβδομάδων την περασμένη εβδομάδα, καθώς η χώρα έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από τους πρόσφατους τυφώνες «Harvey» και «Irma».
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου υποχώρησαν κατά 15.000, στις 243.000 συνολικά, επιστρέφοντας κοντά στα χαμηλά των 44 ετών που είχαν βρεθεί νωρίτερα εντός του 2017.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν οι αιτήσεις να ανέλθουν στις 250.000 συνολικά.
Την ίδια ώρα, θετικά ήταν τα στοιχεία και για τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ, που έδειξαν μια σημαντική άνοδο για τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, με πτώση 1,4% έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο, στα 50,60 δολ. ανά βαρέλι, στον απόηχο των στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που έδειξαν μια μηνιαία αύξηση στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αν και ο «μαύρος χρυσός» «μάζεψε» τις απώλειες προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας ανέφερε την τρίτη εβδομαδιαία πτώση στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης