Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Κυβέρνηση και σωματεία επιδιώκουν σύγκλιση στην επαγγελματική κατάρτιση και την ανεργία

Γαλλία: Κυβέρνηση και σωματεία επιδιώκουν σύγκλιση στην επαγγελματική κατάρτιση και την ανεργία
Ο Macron θέλει να καταστήσει ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης λιγότερο γραφειοκρατικό
Η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενωμένες για να μειώσουν την ανεργία αλλά αντίθετες για το πώς θα το κάνουν, θα επιδιώξουν να βρουν κοινό παρανομαστή, για την αναθεώρηση της επαγγελματικής κατάρτισης και της ασφάλισης της ανεργίας.
Η κυβέρνηση προτείνει να δαπανηθούν 15 δισ. ευρώ για την επαγγελματική κατάρτιση σε πέντε χρόνια, με τους εργοδότες να λένε ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, παρά το ποσοστό ανεργίας σχεδόν 10% υψηλότερα από ό, τι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron θέλει επίσης να φέρει υπό τον έλεγχο του κράτους, το εθνικό ταμείο ασφάλισης ανεργίας, το οποίο σήμερα διοικείται από συνδικάτα και εργοδότες.
Ο Macron, πρώην τραπεζίτης, που τα σχέδια του για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας έχουν καταδικαστεί από τους ηγέτες των συνδικάτων ως απαγορευτικά για τα υψηλά γαλλικά πρότυπα προστασίας της εργασίας, θέλει να καταστήσει ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης λιγότερο γραφειοκρατικό.
Θέλει επίσης το κράτος να έχει περισσότερο έλεγχο σχετικά με το πόσο οι άνεργοι αποκομίζουν τα οφέλη και για πόσο καιρό, το οποίο σήμερα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα συνδικάτα και τους εργοδότες,
Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει συνομιλίες με τους ηγέτες των συνδικάτων πριν αποφασίσει πώς να αναθεωρήσει την επαγγελματική κατάρτιση και την ασφάλιση της ανεργίας.
Η επαγγελματική κατάρτιση χρηματοδοτείται ήδη με περίπου 30 δισ. ευρώ ετησίως, χρηματοδοτούμενη εν μέρει από τις εισφορές μισθωτών, αλλά επικρίνεται ευρέως επειδή δεν ωφελεί τους εργαζόμενους που την χρειάζονται περισσότερο.
Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα και οι εργοδότες προστατεύουν το σύστημα της ασφάλισης ανεργίας αξίας πολλών δισ. ευρώ.
Ο Macron εξόργισε τους συνδικαλιστές την περασμένη εβδομάδα με τις παρατηρήσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο ανταλλακτικών αυτοκινήτων, όπου ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τις απώλειες θέσεων εργασίας.
"Αντί να προκαλέσουν μια αιματηρή αναστάτωση, μερικοί από αυτούς θα ήταν καλύτερα να δουν αν μπορούν να βρουν δουλειά εκεί", είπε, αναφερόμενος στις κενές θέσεις σε ένα κοντινό εργοστάσιο αλουμινίου.
Οι αντίπαλοι κατηγόρησαν τον Macron ότι περιφρόνησε το εργατικό δυναμικό.
Ο Macron αγνόησε τις διαδηλώσεις υπό την ηγεσία του συνδικαλιστικού κόμματος CGT με έδρα το Κομμουνιστικό Κόμμα, προκειμένου να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του εργατικού δικαίου που οι επικριτές λένε, ότι θα αποδυναμώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα δώσουν περισσότερη εξουσία στις επιχειρήσεις για να καθορίσουν τις συνθήκες εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης