Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό άνω της μιας εβδομάδας το πετρέλαιο - Κέρδη 2,7% στα 50,92 δολ. ανά βαρέλι

Σε υψηλό άνω της μιας εβδομάδας το πετρέλαιο - Κέρδη 2,7% στα 50,92 δολ. ανά βαρέλι
O ΟΠΕΚ τονίζει ότι υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι η αγορά οδηγείται στην εξισορρόπηση
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (10/10/2017) το πετρέλαιο, τερματίζοντας σε υψηλά άνω της μιας εβδομάδας, καθώς ο ΟΠΕΚ τονίζει ότι υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι η αγορά οδηγείται στην εξισορρόπηση, ενώ η παραγωγή στις ΗΠΑ παρέμεινε υποτονική λόγω του τυφώνα «Nate».
Στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με κέρδη 2,7% ή 1,34 δολ., στα 50,92 δολ. ανά βαρέλι - το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Σεπτεμβρίου 2017.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, δήλωσε χθες ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η αγορά εξισορροπείται, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων συνεχίζεται, με θετικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες που δείχνουν όχι μόνο μία επιτάχυνση της διαδικασίας αλλά και μία μαζική αποστράγγιση των δεξαμενών πετρελαίου σε όλες τις περιοχές».
Σήμερα, ο Barkindo επανήλθε, απευθύνοντας έκκληση προς τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου να βοηθήσουν στη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν έκτακτα μέτρα το επόμενο έτος προκειμένου να διατηρηθεί τόσο η μεσοπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη εξισορρόπηση της αγοράς.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία μεταξύ των μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ λειτουργεί, ενώ πρόσθεσε ότι η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ένα λογικό εύρος.
Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι αναμένει μια περαιτέρω συνεργασία, ιδιαίτερα ως προς τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τη συμφωνία περικοπών της παραγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη 2016, τα μέλη του ΟΠΕΚ και 11 ανεξάρτητες χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ τον Μάιο του 2017, επέκτειναν τη συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο του 2018.
Εν τω μεταξύ, το «βλέμμα» των επενδυτών αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένο στις μηνιαίες εκθέσεις που αναμένεται να ανακοινώσουν ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφορικά με τα επίπεδα των αποθεμάτων και τη ζήτηση που παρατηρείται απέναντι στον «μαύρο χρυσό».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης