Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Κινητήριος δύναμη των αναδυόμενων αγορών η Κίνα - Συντηρείται η ανάπτυξη στην Ασία

ΔΝΤ: Κινητήριος δύναμη των αναδυόμενων αγορών η Κίνα - Συντηρείται η ανάπτυξη στην Ασία
Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική  το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2017 και κατά 1,9% το 2018
Στην Κίνα, η αύξηση αναμένεται να φθάσει στο 6,8% το 2017 και να επιβραδυνθεί στο 6,5% το 2018.
Η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων του 2017 - 0,2% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ταμείου τον Απρίλιο του 2017 - αντανακλά το υψηλότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, η οποία ενισχύθηκε από τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.
Για το 2018, η αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 0,3% αντικατοπτρίζει κυρίως την προσδοκία ότι οι αρχές θα διατηρήσουν ένα επαρκώς επεκτατικό μείγμα πολιτικών (ιδίως μέσω υψηλών δημόσιων επενδύσεων) για να επιτύχουν τον στόχο του διπλασιασμού του πραγματικού ΑΕΠ μεταξύ 2010 και 2020.
Τα ποσοστά ανάπτυξης για το 2019-22 έχουν αναθεωρηθεί κατά παρόμοιο τρόπο προς τα πάνω κατά 0,2% κατά μέσο όρο, αντανακλώντας την υποτιθέμενη καθυστέρηση στην απόσυρση των κινήτρων.
Στην υπόλοιπη αναδυόμενη αγορά και στην αναπτυσσόμενη Ασία, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι έντονη και οριακά υψηλότερη από ό, τι στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2017.

Ινδία

Οι έντονες κυβερνητικές δαπάνες και οι αναθεωρήσεις δεδομένων στην Ινδία οδήγησαν σε αναθεώρηση προς τα άνω της αύξησης της ανάπτυξης το 2016 σε 7,1% (6,8% τον Απρίλιο), με αναθεωρήσεις προς τα πάνω κατά 0,2% κατά μέσο όρο για το 2014 και το 2015.
Ωστόσο, αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη σε 6,7% (7,2% τον Απρίλιο), αντανακλώντας τις παρατεταμένες διαταραχές που συνδέονται με την πρωτοβουλία ανταλλαγής νομισμάτων που εισήχθη τον Νοέμβριο του 2016, καθώς και το κόστος μετάβασης που συνδέεται με την έναρξη του εθνικού φόρου επί αγαθών και υπηρεσιών τον Ιούλιο του 2017.
Η δεύτερη κίνηση, η οποία υπόσχεται την ενοποίηση της τεράστιας εγχώριας αγοράς της Ινδίας, συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπό εκτέλεση, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στην ώθηση της ανάπτυξης πάνω από το 8% μεσοπρόθεσμα.
Στις οικονομίες των Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί το 2017 στο 5,2% (από 5% τον Απρίλιο), εν μέρει λόγω της υψηλότερης από την αναμενόμενη εξωτερικής ζήτησης από την Κίνα και την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα το 2017 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,2% στην Ινδονησία, 5,4% στη Μαλαισία, 6,6% στις Φιλιππίνες, 3,7% στην Ταϊλάνδη και 6,3% στο Βιετνάμ.

Λατινική Αμερική

Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 1% το 2016, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2017 και κατά 1,9% το 2018 - σε γενικές γραμμές, όπως στις εκτιμήσεις του Ταμείου τον Απρίλιο του 2017.
Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη διατηρείται ικανοποιητικά στην Κεντρική Αμερική και ενισχύει, κατά μέσο όρο, την Καραϊβική, η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να παρουσιάζει χαμηλότερες επιδόσεις σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης περιφέρειας και ορισμένοι παράγοντες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση ουσιαστικά διαφορετικών προοπτικών μεταξύ των χωρών.
Στο Μεξικό, η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί στο 2,1% το 2017 και στο 1,9% το 2018.
Παρά την αβεβαιότητα που συνδέεται με την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και την αναθεώρηση προς τα κάτω της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 0,4% από το ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2017, αντικατοπτρίζοντας τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα ανάπτυξης για τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2017 και την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Μεσοπρόθεσμα, η υποτιθέμενη πλήρης εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να αυξήσει την ανάπτυξη στο 2,7%.
Μετά την είσοδο σε θετικό έδαφος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, η ανάπτυξη στη Βραζιλία αναμένεται να φθάσει το 0,7% για το 2017 και 1,5% το 2018.
Μια ώθηση στην κατανάλωση,οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2017 σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου, αλλά η συνεχής αδυναμία των επενδύσεων και η αύξηση των πολιτικών, η αβεβαιότητα και η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησαν σε αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για το 2018 κατά 0,2%.
Η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης -όπως οι βασικές μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας εφαρμόζονται με την πάροδο του χρόνου- αναμένεται να αυξήσει την ανάπτυξη σε 2% μεσοπρόθεσμα.
Στην Αργεντινή, η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει το 2,5% το 2017 από την ύφεση του περασμένου έτους, καθώς οι υψηλότεροι πραγματικοί μισθοί αυξάνουν την κατανάλωση, οι επενδύσεις αυξάνονται, υποστηριζόμενες από δημόσια έργα  και οι εξαγωγές επωφελούνται από την ισχυρότερη ζήτηση.
Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει περίπου 2½ τοις εκατό το 2018, καθώς η ιδιωτική εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να βελτιώνεται σταδιακά υπό το πρίσμα των αυστηρών ρυθμίσεων της μακροοικονομικής πολιτικής (υψηλά πραγματικά επιτόκια που απαιτούνται από τη διαδικασία αποπληθωρισμού και την έναρξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης).
Η εντατικοποίηση της πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα πλήττει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να περιοριστεί κατά περισσότερο από 10% το 2017 καθώς η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται και η αβεβαιότητα αυξάνεται περαιτέρω.
Στη Χιλή, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι 1,4% το 2017, λόγω της αδυναμίας των ιδιωτικών παγίων επενδύσεων, της εξόρυξης και της δημόσιας κατανάλωσης, και να ανακάμψει στο 2,5% το 2018 εν μέσω αυξανόμενης εμπιστοσύνης, υψηλότερων τιμών χαλκού και μειώσεων των επιτοκίων.
Στην Κολομβία, η αύξηση της ανάπτυξης αναμένεται να είναι 1,7% το 2017, εν μέσω συνεχιζόμενης προσαρμογής στα χαμηλότερα έσοδα.
Οι υψηλότερες δαπάνες για τις υποδομές, η φιλική προς τις επενδύσεις φορολογική μεταρρύθμιση και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης από την ειρηνευτική συμφωνία αναμένεται να αυξήσουν την ανάπτυξη σε περίπου 3,5% μεσοπρόθεσμα.
Οι προοπτικές για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών συνεχίζουν να βελτιώνονται, μετά από μια βαθιά ύφεση το 2015 και μια πολύ ρηχή ανάπτυξη το 2016, ενώ η αύξηση προβλέπεται να φθάσει το 2,1% το 2017 και το 2018, μια ανοδική αναθεώρηση 0,4 ποσοστιαίων μονάδων για το 2017 σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ταμείου τον Απρίλιο του 2017.
Μετά από δύο χρόνια ύφεσης, η οικονομική δραστηριότητα στη Ρωσία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% το 2017, με τη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου, τη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει περίπου 1,5%, περιοριζόμενη από συγκρατημένες τιμές πετρελαίου, δυσμενή δημογραφικά στοιχεία και άλλα διαρθρωτικά εμπόδια.
Μεταξύ άλλων εξαγωγέων πετρελαίου, η αύξηση στο Καζακστάν αναμένεται να αυξηθεί στο 3,3% το 2017 λόγω της ισχυρής παραγωγής πετρελαίου.

Ευρώπη

Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε 4,5% (από 3% στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ τον Απρίλιοι του 2017).
Η αλλαγή αυτή οδηγείται σε σημαντικό βαθμό από την αναθεώρηση της ανάπτυξης της Τουρκίας το 2017 στο 5,1% (2,5% τον Απρίλιο), αντανακλώντας ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, που οφείλεται εν μέρει στην ανάκαμψη των εξαγωγών μετά από μερικά τρίμηνα συρρίκνωσης και μια πιο επεκτατική δημοσιονομική στάση.
Οι προοπτικές αναθεωρήθηκαν επίσης για την Πολωνία (σε 3,8% το 2017 και 3,3% το 2018), αντανακλώντας την καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 και την αναμενόμενη ανάκαμψη σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Αφρική

Η οικονομική ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική προβλέπεται να φθάσει το 2,6% το 2017 και το 3,4% το 2018 (σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις του Απριλίου), με σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών.
Πέραν του βραχυπρόθεσμου, η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά, αλλά μόλις πάνω από την αύξηση του πληθυσμού, καθώς οι μεγάλες ανάγκες εξυγίανσης πρέπει να επιβαρύνουν τις δημόσιες δαπάνες.
Η Νιγηρία αναμένεται να βγει από την ύφεση του 2016 λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου.
Η ανάπτυξη το 2017 εκτιμάται στο 0,8%, λόγω της ανάκαμψης της παραγωγής πετρελαίου και της συνεχιζόμενης αντοχής στον αγροτικό τομέα.
 Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή πολιτικής, τον κατακερματισμό της αγοράς σε μια αγορά συναλλάγματος που εξακολουθεί να εξαρτάται από τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών (παρά τα αρχικά μέτρα για την ελευθέρωση της αγοράς συναλλάγματος) και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να επηρεάσουν τη δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα.
Στη Νότιο Αφρική, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένη στο 0,7% το 2017 και 1,1% το 2018, παρά τις ευνοϊκότερες τιμές εξαγωγής βασικών εμπορευμάτων και την ισχυρή γεωργική παραγωγή, καθώς η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα χάνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Στην Αγκόλα, η αύξηση το 2017 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε 1,5% (1,3% τον Απρίλιο), επειδή μια αναθεώρηση προς τα κάτω στην παραγωγή πετρελαίου το 2016 αύξησε την έκταση της αναμενόμενης ανάκαμψης.
Οι προοπτικές για τις χώρες εισαγωγής καυσίμων είναι γενικά πιο φωτεινές, με συνολικό ρυθμό ανάπτυξης 3,9% το 2017, φθάνοντας στο 4,4% το 2018.

Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά 2017 έως 2,6% (από 5,0% το 2016) λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν μετά από πολύ γρήγορη ανάπτυξη το 2016 και περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου στους εξαγωγείς πετρελαίου μέχρι το Μάρτιο του 2018 στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Το 2018, η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί στο 3,5%, αντανακλώντας κυρίως την ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση των εισαγωγέων πετρελαίου και την ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου στους εξαγωγείς πετρελαίου.
Ωστόσο, η περιφερειακή ανασφάλεια και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να επηρεάζουν τις προοπτικές.
Στη Σαουδική Αραβία, αν και η αύξηση του πετρελαίου αναμένεται να ενισχυθεί κάπως αυτό το 2017, η συνολική παραγωγή αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές επίπεδη καθώς το πραγματικό ΑΕΠ μειώνεται ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Το 2018, η αύξηση αναμένεται να αυξηθεί στο 1,1%, αντανακλώντας την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που συνδέεται με τη λήξη της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Οι οικονομικές προοπτικές στο Πακιστάν βελτιώθηκαν, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 5,3% το 2017 και το 5,6% το 2018, επωφελούμενη από τις επενδύσεις στον οικονομικό διάδρομο Κίνας-Πακιστάν και την ισχυρή πίστωση του ιδιωτικού τομέα.
Στην Αίγυπτο, η αύξηση ήταν 4,1% το 2017 σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις και προβλέπεται να φθάσει το 4,5% το 2018, υποστηριζόμενη από μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη διόρθωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης