Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obstfeld (ΔΝΤ): H παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό - Καλύτερες οι προοπτικές των προηγμένων οικονομιών

Obstfeld (ΔΝΤ): H παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό - Καλύτερες οι προοπτικές των προηγμένων οικονομιών
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ εξήγησε πως ακόμη και όταν το ΑΕΠ αυξάνεται στις προηγμένες οικονομίες, η ονομαστική και πραγματική αύξηση των μισθών παραμένει χαμηλή
Η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Maurice Obstfeld, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Ταμείου.
Όπως είπε, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ διαφορετική από τις αρχές του 2016, όταν η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε ισχνή ανάπτυξη και επικρατούσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όσον αφορά το 2017, το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης των προβλέψεων οφείλεται στις καλύτερες προοπτικές των προηγμένων οικονομιών, ενώ για την αναθεώρηση του 2018, οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες διαδραματίζουν σχετικά μεγαλύτερο ρόλο.
Ο Obstfeld εξήγησε πως ακόμη και όταν το ΑΕΠ αυξάνεται στις προηγμένες οικονομίες, η ονομαστική και πραγματική αύξηση των μισθών παραμένει χαμηλή.
Ο ίδιος επεσήμανε πως η κυκλική ανάκαμψη είναι πιο περιορισμένη σήμερα σε σχέση με άλλες εποχές.
Όπως είπε, για τις προηγμένες οικονομίες, η αύξηση του κατά κεφαλήν προϊόντος αναμένεται να ανέλθει μόλις στο 1,4% ετησίως κατά τη διάρκεια του 2017-2022 σε σύγκριση με 2,2% ετησίως κατά την περίοδο 1996-2005.
Το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε πως για ορισμένες χώρες που έχουν επιστρέψει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης έχει έρθει η στιγμή να επικεντρωθούν στη σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση για τη μείωση των διογκωμένων επιπέδων δημόσιου χρέους και την οικοδόμηση μαξιλαριών ασφαλείας, έναντι της επόμενης ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης