Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Πάμε στις ΗΠΑ για προσέλκυση επενδύσεων – Θα παρουσιάσουμε τη στρατηγική μας

Χαρίτσης: Πάμε στις ΗΠΑ για προσέλκυση επενδύσεων – Θα παρουσιάσουμε τη στρατηγική μας
Το α’ εξάμηνο του 2017 οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 185% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 είπε ο κ.Χαρίτσης
Την θέση ότι μεταβαίνει από αύριο Τετάρτη 11/10 στις ΗΠΑ υπουργικό κλιμάκιο στο πλαίσιο αποστολής για τις συνεδρίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά για και επαφές και παρουσιάσεις σε επενδυτές, funds και τράπεζες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλ. Χαρίτσης.
«Για εμάς έχει σημασία σε αυτές τις επαφές να υπάρξει μία παρουσίαση της στρατηγικής, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε σχέση με τις επενδύσεις.
Αυτό ζητούν σε αυτή τη νέα φάση οι επενδυτές: ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, πού εστιάζεται η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων (σε κλάδους και τομείς). Αυτή είναι η δουλειά που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ για να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία, μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Χαρίτσης.
Όπως είπε ο κ.Χαρίτσης «είναι σαφές πλέον σε όλους ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για αντιεπενδυτική πολιτική έχει πέσει στο κενό, είναι ξεκάθαρο από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία υλοποίησης ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2017».
«Σημειώθηκε πολύ μεγάλη αύξηση 185% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, αλλά και 75% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014, χρονιάς του success story Σαμαρά» τόνισε ο κ.Χαρίτσης, ο οποίος είπε πως με τη δημιουργία ειδικής διυπουργικής επιτροπής για τις επενδύσεις, συζητούνται πλέον σε υπουργικό επίπεδο τα προβλήματα που υπάρχουν για συγκεκριμένα μεγάλα επενδυτικά σχέδια.
«Είναι σημαντικό, για να προκύπτουν και αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να ξεκλειδώσουν επενδύσεις και παράλληλα να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι αυτή «η διυπουργική έχει στόχο να ξεμπλοκάρει επενδυτικά σχέδια που βρίσκονταν σε στασιμότητα».
«Ξεμπλόκαραν επενδύσεις άνω των 670 εκατ. ευρώ.
Η δουλειά που γίνεται, θέλουμε να μην περιορίζεται σε ατέρμονες συζητήσεις υπουργών για την επενδυτική πολιτική, αλλά να λύνει πρακτικά ζητήματα που οδηγούν στην υλοποίηση επενδύσεων.
Ήδη, αποδίδει καρπούς», τόνισε ο κ.Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την μέγιστη και βέλτιστη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων, «πατώντας» στα αποτελέσματα του 2015 και του 2016, είπε εξάλλου ο υπουργός.
«Συνολικά, διοχετεύτηκαν πάνω από 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα τελευταία 2,5 χρόνια με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο.
Η προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος, με την επιτάχυνση υλοποίησης των νέων προγραμμάτων, ενώ με τον αναπτυξιακό ολοκληρώνεται η προσπάθεια αποπληρωμής επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Το τελευταίο διάστημα κληθήκαμε να ολοκληρώσουμε διαδικασίες ελέγχου και εκταμίευσης κονδυλίων για αποπληρωμή επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα μέχρι και από το 2004», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία που δίνει δυνατότητες σε επενδυτικά σχέδια που λίμναζαν όλα αυτά τα χρόνια».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης