Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καλλιεργείται η πλάνη ότι η έξοδος από τα μνημόνια, τράπεζες και χρέος…πάνε καλά - Ο ESM δεν αντικαθιστά ΔΝΤ

Καλλιεργείται η πλάνη ότι η έξοδος από τα μνημόνια, τράπεζες και χρέος…πάνε καλά - Ο ESM δεν αντικαθιστά ΔΝΤ
Και ενώ στην Ευρώπη συμβαίνουν αυτά, με το ΔΝΤ να μην αποδυναμώνεται…στην Ελλάδα καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς.
Ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble προτείνει ο ESM να ελέγχει τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή….
Η πρόταση αυτή είναι κάτι διαφορετικό από την προσπάθεια να αντικατασταθεί το ΔΝΤ στην Ευρώπη από τον ESM ή να μετατραπεί ο ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Γεννάται μια απορία πως ο ESM θα μπορούσε να γίνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ότι το νόμισμα είναι ένα… το ευρώ.
Η πρόταση Schaeuble ήρθε να αποκαλύψει τα σχέδια της Γερμανίας και να αποκαλύψει τι θέλει ο πυρήνας της ΕΕ να κάνει με τον ESM.
Ο ESM να ελέγχει τους κρατικούς προϋπολογισμούς όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εν συνεχεία να αναλαμβάνει και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας…
Οπότε οι ευρωπαίοι ξεκίνησαν με στόχο να αντικαταστήσει ο ESM το ΔΝΤ και στο τέλος όπως διαφαίνεται ο ESM θα αντικαταστήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προφανώς υπάρχουν αντιδράσεις και η πρόταση Schaeuble έχει μεγάλη σημασία αλλά ο νέος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας έχει σημασία ποιος θα είναι….
Και ενώ στην Ευρώπη συμβαίνουν αυτά, με το ΔΝΤ να μην αποδυναμώνεται…στην Ελλάδα καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς.
Η Ελλάδα θα βγει από το τρίτο μνημόνιο και θα είναι οικονομικά ανεξάρτητη
Το ελληνικό χρέος θα διευθετηθεί.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν κεφάλαια στα stress tests.
Η προσέγγιση αυτή μπορεί να επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα μετά από εβδομάδες μεγάλης αβεβαιότητας αλλά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από ένα πρόγραμμα χωρίς να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος μιας πιστωτικής γραμμής ECCL…
Θα ήταν εγκληματικό λάθος όχι μόνο γιατί θα αυξηθεί το ρίσκο στις εκδόσεις ομολόγων αλλά γιατί θα διατρέξουν κίνδυνο οι τράπεζες.
Ως προς το χρέος, ουσιαστική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να υπάρξει.
Αποπληρωμή του ΔΝΤ των 11,6 δισεκ. που έχει δανείσει την Ελλάδα, καταβολή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ANFA της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών ύψους 7,8 δισεκ. ευρώ και ίσως επέκταση έως 5 χρόνια των ομολόγων EFSF.
Ως προς τις τράπεζες θα ήταν μεγάλο λάθος τώρα που υπάρχουν κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα να μην χρησιμοποιηθούν για να μετατραπούν οι τράπεζες από zombie banks σε… banks.
Κεφαλαιακές ζημίες και μείωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων θα υπάρξει μετά βεβαιότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης