Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αντιπαράθεση στο Eurogroup 9/10 για το νέο ρόλο του ESM

tags :
Reuters: Αντιπαράθεση στο Eurogroup 9/10 για το νέο ρόλο του ESM
Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, μια κίνηση που θα εξαλείψει την ανάγκη εμπλοκής του ΔΝΤ σε μελλοντικές κρίσεις της ευρωζώνης
Οι υπουργοί οικονομικών της Eυρωζώνης συζήτησαν στο σημερινό (9/10) Eurogroup για το νέο διευρυμένο ρόλο του ESM στη σχεδιαζόμενη εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) - δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και έχει δανειοδοτική ικανότητα 500 δισ. ευρώ.
"Είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε ποιος είναι ο μελλοντικός ρόλος του ESM, η συμμετοχή του στην αντιμετώπιση των προγραμμάτων διάσωσης, ποιος θα είναι ο ρόλος του στην τραπεζική ένωση", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.
Το Ταμείο Ενιαίου Διακανονισμού δημιουργήθηκε για την επίλυση των προβληματικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ και χρηματοδοτείται από ετήσιες συνεισφορές των τραπεζών.
Μέχρι στιγμής έχει συσσωρεύσει κεφάλαια 17 δισ. ευρώ και οφείλει να φθάσει στο πλήρες δυναμικό του στα 55 δισ. ευρώ το 2023.
Εάν διαπιστωθεί ότι χρειάζεται περισσότερα χρήματα από ό,τι έλαβε από τις τράπεζες, τότε οι υπουργοί Οικονομικών  είναι πιθανό να συμφωνήσουν ότι ο ESM θα πρέπει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο.
Ο ESM θα μπορούσε ενδεχομένως να παράσχει παρόμοια στήριξη για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS), το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί, το οποίο θα εξασφαλίζει καταθέσεις σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης μέχρι 100.000 ευρώ, αν ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Γερμανίας.
Παράλληλα το Eurogroup αναμένεται επίσης να συζητήσει κατά πόσο θα φέρει τον ESM στο κοινοτικό πλαίσιο, καθιστώντας τον θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεντρική Τράπεζα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, μια κίνηση που θα εξαλείψει την ανάγκη εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μελλοντικές κρίσεις της ευρωζώνης, όπως αυτή που προκάλεσε η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος.
Εκτός από τη μετατροπή του ESM , υπάρχουν ιδέες για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ, τον διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και τη δημιουργία μιας υποομάδας ζώνης του ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης