Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Macron αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές απεργιακό κύμα την Τρίτη (10/10) - Οργή στη Γαλλία

Ο Macron αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές απεργιακό κύμα την Τρίτη (10/10) - Οργή στη Γαλλία
Μέχρι τώρα, ο Macron, του οποίου η δημοτικότητα μειώθηκε από τότε που ανέβηκε στην εξουσία τον Μάιο 2017 εκμεταλλεύθηκε τον διχασμό των συνδικάτων
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron μπορεί να έχει κερδίσει πόντους στο εξωτερικό με το όραμά του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης αλλά στο εσωτερικό δοκιμάζεται από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που τον κατηγορούν ότι, εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πλουσίων.
Την  Τρίτη (10/10) πραγματοποιείται 24ωρη απεργία και αναμένεται να παραλύσει ο δημόσιος τομέας στη Γαλλία, καθώς θα παραμείνουν κλειστά σχολεία και νοσοκομεία ενώ δεν θα λειτουργούν αεροδρόμια και υπουργεία.
Η απεργία πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια του Macron να περικόψει 120. 000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο αλλά και να μειώσει τις αποζημιώσεις, που καταβάλλονται για τις αναρρωτικές άδειες, όπως αναφέρει το Reuters.
Πρόκειται για την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση εδώ και μία δεκαετία, που έχει συσπειρώσει και τα εννέα συνδικάτα που αντιπροσωπεύουν 5,4 εκατομμύρια εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Ο Macron υποστηρίζει ότι η οικονομία της Γαλλίας πρέπει να αναδιαμορφωθεί για να προσελκύσει τις επενδύσεις και να περιορίσει τις δαπάνες ενώ προσπαθεί να πείσει το Βερολίνο πως  το Παρίσι μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος με τον οποίο θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση.
Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα αντιτείνουν, πως αυτοί θα πληρώσουν το «μάρμαρο» των προσπαθειών της κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως δεν πτοήθηκε από την απεργία του Σεπτεμβρίου 2017, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που δίνουν στις επιχειρήσεις μεγαλύτερες εξουσίες στον καθορισμό των εργασιακών σχέσεων.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι σπουδαστές από την πλευρά τους δεν παραιτούνται, καθώς  η κυβέρνηση συν τοις άλλοις είναι έτοιμη να φέρει ένα νέο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό.
Τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση του στεγαστικού επιδόματος, η αύξηση ορισμένων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και η παράλληλη μείωση των εταιρικών φόρων, έχουν προκαλέσει οργή στη Γαλλία. 
«Ο Macron ψυχρός και αδίστακτος τα παίρνει από τους φτωχότερους να δώσει στους πλουσιότερους », γράφει η εφημερίδα Liberation.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά, πως οι πολιτικές της είναι ισορροπημένες και θα αυξήσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Μέχρι τώρα, ο Macron, του οποίου η δημοτικότητα μειώθηκε από τότε που ανέβηκε στην εξουσία τον Μάιο 2017, εκμεταλλεύθηκε τον διχασμό των συνδικάτων στο σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Η Γαλλία ήταν κάποτε πρωταθλητής της κοινωνικής διαμαρτυρίας, με συνδικάτα ικανά να επιβάλλουν τις θέσεις τους.
Ωστόσο, οι απεργίες έχουν γίνει λιγότερο συχνές και λιγότερο επιτυχείς  ειδικότερα στη βιομηχανία.
Οι εταιρείες στη Γαλλία έχασαν 81 ημέρες σε απεργίες ανά 1.000 εργαζόμενους το 2014, σε σύγκριση με περισσότερες από 300 ημέρες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και πάνω από χίλιες ημέρες στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Δεν είναι ξεκάθαρο πόση αναστάτωση θα προκαλέσει η απεργία των εργαζομένων την Τρίτη στα σχολεία, τα δίκτυα μεταφορών, τα νοσοκομεία και τις βιβλιοθήκες.
Μια ένωση δασκάλων ανακοίνωσε ότι σχεδόν το ήμισυ όλων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Παρίσι θα απεργήσει την Τρίτη, αναγκάζοντας δεκάδες σχολεία να κλείσουν.
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το ένα τρίτο των πτήσεων στα αεροδρόμια σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω των αναμενόμενων ελλείψεων προσωπικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης