Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αλλάζουν τον εκλογικό νόμο στην Ιταλία για να ανακόψουν τη δυναμική του Κινήματος των 5 Αστέρων

Reuters: Αλλάζουν τον εκλογικό νόμο στην Ιταλία για να ανακόψουν τη δυναμική του Κινήματος των 5 Αστέρων
Ο νέος νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη 10/10 θα δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού συνασπισμών πριν τις εκλογές
Τα παραδοσιακά κόμματα της Ιταλίας δεσμεύτηκαν να στηρίξουν έναν νέο εκλογικό νόμο, που είναι τιμωρητικός για το αντικαθεστωτικό Κίνημα των 5 Αστέρων, όπως μεταδίδει το Reuters.
Συγκεκριμένα, η Κάτω Βουλή θα αρχίσει να ψηφίζει την Τρίτη 10/10 αυτόν τον νέο εκλογικό νόμο, που έχει τη στήριξη δεξιών και αριστερών κομμάτων.
Σε αντίθεση με το τρέχον σύστημα, θα επιτρέπει τη δημιουργία συνασπισμών πριν από τις εκλογές, κάτι που αναμένεται να πλήξει το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο αρνείται να ενταχθεί σε συμμαχίες.
"Ο μόνος σκοπός του νόμου είναι να δώσει τη δυνατότητα στους άλλους να κάνουν συμμαχία εναντίον μας" ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος των 5 Αστέρων Danilo Toninelli
"Για τα παραδοσιακά κόμματα ο στόχος είναι να σταματήσουν το Κίνημα των 5 Αστέρων" συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι εθνικές εκλογές στην Ιταλία αναμένεται να γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2018 μεταξύ Μαρτίου και Μαϊου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Δημοκρατικό Κόμμα του Μatteo Renzi, που πρότεινε και την αλλαγή στον εκλογικό νόμο να δίνει μάχη σώμα με σώμα με το Κίνημα που ίδρυσε Beppe Grillo.
Αλλά αν το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει συμμαχίες με μικρότερα κεντρώα και αριστερά κόμματα, θα ξεπεράσει το Κίνημα των 5 Αστέρων, του οποίου πλέον ηγείται ο 31χρονος Luigi Di Magio.
Από τον νέο νόμο μπορεί να επωφεληθούν και το Forza Italia του Berlusconi, αλλά και η Λέγκα του Βορρά, καθώς αν ενωθούν θα συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους.
"Ο αέρας φυσάει στα πανιά της κεντροδεξιάς και του Forza Italia" δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Berlusconi Renato Brunetta.
Αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ούτε το κόμμα του Renzi, ούτε του Berlusconi έχουν ποσοστό που να τους επιτρέπει να κυβερνήσουν από μόνα τους, κι έτσι ένας συνασπισμός κεντροαριστεράς - δεξιάς είναι ο μόνος τρόπος να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
Το νομοσχέδιο θα περάσει από τις Επιτροπές αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια θα πάει στη Γερουσία για έγκριση, ωστόσο, επειδή η ψηφοφορία είναι μυστική, υπάρχει ο φόβος μήπως κάποιοι βουλευτές δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.
Η μυστική ψηφοφορία ήταν, εξάλλου, ο λόγος που δεν πέρασε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος, τον οποίο είχε στηρίξει το καλοκαίρι και το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων μπήκε στο κοινοβούλιο με 25% το 2013, αλλά έκτοτε δεν έχει καταφέρει να διευρύνει το ποσοστό του.
Στις πολιτικές του περιλαμβάνεται η θέσπιση ενός εγγυημένου εισοδήματος για τους φτωχούς, να ξαναγραφούν τα όρια των δημόσιων δαπανών της ΕΕ, ενώ το δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ δεν είναι πλέον προτεραιότητά του.
Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο οι συνασπισμοί θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 10% των ψήφων για να μπουν στη Βουλή, ενώ για ένα μεμονωμένο κόμμα αρκεί το 3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης