Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξυδάκης: Δεν έχουμε ίδια βιώματα και κοσμοθεωρία με τους ΑΝΕΛ - Δεν είναι κανείς εναντίον των επενδύσεων

Ξυδάκης: Δεν έχουμε ίδια βιώματα και κοσμοθεωρία με τους ΑΝΕΛ - Δεν είναι κανείς εναντίον των επενδύσεων
"Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει επενδύσεις", τόνισε  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης
«Δεν είμαστε σύντροφοι και δεν έχουμε ίδια βιώματα και κοσμοθεωρία με τους ΑΝΕΛ» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  Ν. Ξυδάκης, ο οποίος εκτιμά ότι η τρίτη αξιολόγηση «θα κλείσει εγκαίρως, όχι βεβαία χωρίς κανέναν κυματισμό».
Όπως αναφέρει, «το μείζον δεν είναι η παραμονή ή η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αλλά το γεγονός ότι το Ταμείο αποφεύγει να υποστηρίξει με συνέπεια την πιο σωστή θέση του, ότι δηλαδή το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και απαιτείται ρύθμιση και απομείωση.
Για να δικαιολογήσει την αντικαταστατική του συμμετοχή στο πρόγραμμα το 2010, υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών, όσων δεν θέλουν ρύθμιση χρέους και φορτώνουν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, προκαλώντας δημοσιονομική ασφυξία και υπονομεύοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας».  
Ο κ. Ξυδάκης με αφορμή την περίπτωση του Ελληνικού που αποτέλεσε αφορμή για εσωτερικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «δεν είναι κανείς εναντίον των επενδύσεων γενικώς και αορίστως».
Όπως εξηγεί, «οι επενδύσεις  αποτελούν αυτή τη στιγμή το κύριο εργαλείο για να κινητοποιηθεί η οικονομία και να ανοίξουν θέσεις εργασίας, για να βελτιώσουμε τους θλιβερούς δείκτες ανεργίας.
Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει επενδύσεις και αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018».
Ήδη, κατά τον ίδιο, σημειώνονται μεγάλα βήματα, καθώς  το α' επτάμηνο του 2017 οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι 2,3 δισ. ευρώ, σοβαροί όμιλοι με ευρεία επιχειρηματική βάση στη χώρα μας προχωρούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια και ομολογιακά δάνεια: Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Vodafone, Philip Morris, πολλοί στον τουρισμό κ.λπ.
«Το κρίσιμο όμως για την ανάταξη της οικονομίας δεν είναι μόνο η ποσότητα των επενδύσεων, αλλά και η ποιότητά τους», συμπληρώνει και συνεχίζει λέγοντας πως  «στόχος είναι η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη, οι επενδύσεις που διαχέουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, κινητοποιούν επαγγέλματα, προμηθευτές, πρωτογενή παραγωγή» και «επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον και τους νόμους, που σέβονται τη χώρα που τους υποδέχεται».
Η ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, «εξαρτάται από την ταχεία απόδοση δικαιοσύνης, από την ύπαρξη κτηματολογίου και δασολογίου, την ύπαρξη σταθερού φορολογικού και ασφαλιστικού πλαισίου, από την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Εκεί υστερούμε και εκεί πρέπει να αλλάξουμε.
Επειγόντως».
Ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αναφέρει πως «ήταν μια τακτική επιλογή, η μόνη λειτουργική το 2015 με βάση τους συσχετισμούς τότε στο Κοινοβούλιο και την αλλαγή στρατηγικής έναντι των δανειστών, που ήταν ο κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ώς σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί αξεπέραστα προβλήματα σε μείζονος σημασίας ζητήματα».
Όπως σημειώνει, «οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές παραμένουν.
Εχω ξαναπεί ότι δεν είμαστε σύντροφοι, δεν μοιραζόμαστε το ίδιο κοσμοείδωλο, τα ίδια βιώματα.
Είμαστε κυβερνητικοί εταίροι σε μια ιστορική περίοδο, με συγκεκριμένες ανάγκες και χαρακτηριστικά».
Κληθείς να απαντήσει στο αν θα ήταν σκόπιμος τώρα ένας ανασχηματισμός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αφού σημειώνει πως η κυβέρνηση την πρώτη μακρά περίοδο αναλώθηκε, σε μεγάλο βαθμό, στις δύσκολες αξιολογήσεις, προσθέτει πως «υπάρχουν δεκάδες πεδία της καθημερινής ζωής του πολίτη που μπορούν να βελτιωθούν, χωρίς οι απαραίτητες ενέργειες, νομοθετικές και εκτελεστικές, να περιορίζονται από το Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση οφείλει να πορευτεί προς αυτή την κατεύθυνση, είτε υπό την παρούσα είτε υπό άλλη σύνθεση - η σύνθεση βρίσκεται πάντα στα χέρια του Πρωθυπουργού».
Εκτιμά ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα, αλλά και πως «οι φόροι είναι σαφές ότι πρέπει να μειωθούν μεσοπρόθεσμα, αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης αυτό».
Για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, σημειώνει πως παρακολουθεί «την παράδοξη διαδικασία εκλογής ηγεσίας μιας νέας παράταξης πριν συμφωνηθούν οι αρχές και η φυσιογνωμία της» και φοβάται ότι «δεν προκύπτει κάτι σταθερό και συνεκτικό, αλλά ευκαιριακές συμμαχίες σαν το Κέντρο της δεκαετίας του '50».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης