Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ρώσικη αντιπολίτευση ζήτησε από τον Putin να παραιτηθεί σε συγκέντρωση στη Μόσχα ανήμερα των γενεθλίων του

Reuters: Η ρώσικη αντιπολίτευση ζήτησε από τον Putin να παραιτηθεί σε συγκέντρωση στη Μόσχα ανήμερα των γενεθλίων του
Ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα αυτοσχέδιο πόστερ με τον Putin να κάθεται πάνω σε έναν σωρό χαρτονομισμάτων με τη λεζάντα να γράφει "χρόνια πολλά κλέφτη"
Οπαδοί του φυλακισμένου ηγέτη της ρώσικης αντιπολίτευσης, Alexei Navalny, συγκεντρώθηκαν σήμερα, Σάββατο 7/10,  στη Μόσχα, ζητώντας από τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, να παραιτηθεί και να αφήσει τον Navalny να συμμετάσχει στις εκλογές, μεταδίδει το Reuters.
Kάτω από έναν γκρίζο ουρανό και ασταμάτητη βροχή περίπου 1.000 υποστηρικτές του Navalny συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Πούσκιν της Μόσχας και τραγουδούσαν "η Ρωσία θα απελευθερωθεί" και "η Ρωσία χωρίς τον Putin".
Ο Navalny που καταδικάστηκε σε 20 μέρες φυλάκιση για παραβίαση των κανόνων περί δημόσιων συγκεντρώσεων, κάλεσε να γίνουν αυτές οι συγκεντρώσεις στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας για να συμπέσουν με τα γενέθλια του προέδρου Putin, που έγινε 65 χρονών.
Ο ρώσος πρόεδρος, V. Putin,  που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας για 18 χρόνια, αναμένεται να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία τον Μάρτιο του 2018.
Ο Navalny ελπίζει να συμμετάσχει και αυτός στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο για κάποιον που έχει καταδικαστεί, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι οι διώξεις εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες.
Ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα αυτοσχέδιο πόστερ με τον Putin να κάθεται πάνω σε έναν σωρό χαρτονομισμάτων με τη λεζάντα να γράφει "χρόνια πολλά κλέφτη".
Άλλοι είχαν αντίγραφα του ρώσικου συντάγματος στο εδάφιο που λέει ότι επιτρέπεται να διαδηλώνουν, ρώσικες σημαίες, κίτρινα παπάκια για να πικάρουν τον πρωθυπουργό Medvedev, τον οποίο ο Navalny κατηγόρησε ότι έχει ένα πλούσιο κτήμα με ένα σπίτι πάπιας.
Ο όγκος της διαδήλωσης του Σαββάτου 7/10 στη Μόσχα δεν ήταν τόσο μεγάλος, όσο τουλάχιστον οι συγκεντρώσεις του Μαρτίου και του Ιουνίου 2017 που ήταν οι μεγαλύτερες από το 2012.
Μία ακόμα συγκέντρωση επρόκειτο να γίνει αργότερα το Σάββατο στη γενέτειρα του Putin, την Αγία Πετρούπολη.
Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι έφηβοι ή, 20χρονοι νέοι.
Ένας εξ αυτών, είπε ότι θα ήθελε τον Navalny στην κυβέρνηση, αλλά "δυστυχώς έχουμε τον Putin και τη συμμορία του στην εξουσία".
Ο Putin παραμένει, πάντως, δημοφιλής στη χώρα, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και τον Νοέμβριο ή, τον Δεκέμβριο του 2017 αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για να διεκδικήσει μία ακόμα εξαετή θητεία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα νικήσει άνετα τον Navalny, ο οποίος δεν πιστεύει σε αυτές.
Οι αρχές της Μόσχας αρνήθηκαν να εγκρίνουν τη συγκέντρωση του Σαββάτου και υπάρχουν πληροφορίες για δύο συλλήψεις.
Μερικοί διαδηλωτές παρέκκλιναν της πορείας τους και πήγαν προς το Κρεμλίνο, αλλά η Κόκκινη Πλατεία είχε αποκλειστεί από την αστυνομία.
Σε μία άλλη διαδήλωση στα Ουράλια, η αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα επί συνόλου 1.000.
Ο τοπικός δήμαρχος έκανε λόγο για 20 συλλήψεις, ενώ ρώσικα ΜΜΕ ανέφεραν ότι έγιναν κι άλλες σε διάφορα μέρη της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης