Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomerg: Η Γαλλία ξεμένει από… κρασί και η Ιταλία πανηγυρίζει!

Bloomerg: Η Γαλλία ξεμένει από… κρασί και η Ιταλία πανηγυρίζει!
Η παραγωγή της Γαλλίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο 60 ετών
Οι Γάλλοι οινοποιοί κυριολεκτικά θρηνούν, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπη με τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 60 ετών, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που έπληξαν περιοχές των Bordeaux και Champagne.
Ο όγκος παραγωγής κρασιού θα υποχωρήσει φέτος κατά 19% και θα φθάσει στα 4,9 δισ. μπουκάλια, όπως εκτίμησε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη παραγωγή από το 1957, βάσει στοιχείων τόσο του γαλλικού υπουργείου όσο και της Eurostat.
«Η πτώση στην παραγωγή οφείλεται στον παγετό την άνοιξη του 2017, ενώ και η ξηρασία του καλοκαιριού συνέβαλε αρνητικά», υπογραμμίζει το γαλλικό υπουργείο.
Στον αντίποδα οι Ιταλοί παραγωγοί ήταν περισσότερο τυχεροί. Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης οινοπαραγωγών της Ιταλίας η παραγωγή της χώρας θα ξεπεράσει κατά σχεδόν 28% την αντίστοιχη γαλλική.
Σημειώνεται ότι Γαλλία και Ιταλία συναγωνίζονται εδώ και δεκαετίες για τη θέση του κορυφαίου παραγωγού κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο.



Το Bordeaux ήταν μεταξύ των γαλλικών περιοχών παραγωγής κρασιού που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τον παγετό που εμφανίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, με την παραγωγή του να υποχωρεί κατά 39%.
Στο Champagne, που επίσης επλήγη από παγετό αλλά και ξηρασία, η παραγωγή αναμένεται ότι θα υποχωρήσει κατά 9%.
Το κρασί είναι το αγροτικό προϊόν με τη μεγαλύτερη αξία στη Γαλλία, το οποίο προσέφερε έσοδα από ΦΠΑ ύψους 11,5 δισ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee.
Είναι, επίσης, το κορυφαίο προϊόν που εξάγει η Γαλλία, με την αξία των εξαγωγών να φθάνουν το 2016 στα 8,25 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης