Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν ανοιχτό σε συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων

Το Ιράν ανοιχτό σε συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων
Σύμφωνα με πηγές της Ουάσιγκτον, ο Trump αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία
Το Ιράν έχει αφήσει να εννοηθεί προς τις μεγάλες δυνάμεις, με τις οποίες έχει συνάωψει τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, ότι είναι ανοιχτό σε συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα του ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί από το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump να μην επικυρώσει τη συμφωνία, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters Ιρανοί και αξιωματούχοι δυτικών χωρών, σύμφωνα με πηγές.
Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, που όπως τονίζει προορίζεται για αμυντικούς σκοπούς, παρά την κριτική της Δύσης.
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι η στάση αυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας παραβιάσει τους όρους της JCPOA.
Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ και Ιράν), η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.
Εντούτοις, οι πηγές τόνισαν πως, με δεδομένες τις απειλές Trump για αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία, η Τεχεράνη προσέγγισε πρόσφατα τις δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ) για πιθανές συζητήσεις για κάποιες «διαστάσεις» που υφίστανται για το πυραυλικό του πρόγραμμα.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τις χώρες που συμμετέχουν στην συμφωνία, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου.
«Κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, το Ιράν τόνισε στους εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων ότι μπορεί να συζητήσει το πυραυλικό του πρόγραμμα για να εξαλείψει τις ανησυχίες», είπε μια ιρανική πηγή στο Reuters με γνώση της συνάντησης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών και του Αμερικανού ομολόγου του Rex Tillerson.
Αλλά δύο αμερικανικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι το Ιράν προσφάτως προσπαθεί να «κρατήσει τη συζήτηση ζωντανή» μέσα από συγκεκριμένα δημοσιεύματα και μέσα από τρίτα μέρη, όπως το Ομάν.
«Οι Αμερικάνοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις δυνατότητες των ιρανικών πυραύλων και ο Zarif απάντησε ότι το πρόγραμμα μπορεί να συζητηθεί», τόνισε μια ιρανική πηγή.
Ένας αμερικανός αξιωματούχος, που βρίσκεται πολύ κοντά στους χειρισμούς της Ουάσιγκτον με την Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε ότι ο Ιρανός ΥΠΕΞ ανακυκλώνει προσφορές που «παραμένουν στο τραπέζι αδρανείς για αρκετό καιρό».
«Ο Zarif γνωρίζει ότι αν ο Trump προχωρήσει με την μη επικύρωση της συμφωνίας, το Ιράν θα έχει την υπεροχή και οι ΗΠΑ θα απομονωθούν από τις έξι δυνάμεις», τόνισε ο αξιωματούχος.
Το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για πιθανά ανοίγματά σε συζητήσεις, ενώ το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον πιθανές συνομιλίες για το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έγιναν στην συνάντηση της 20ης Σεπτεμβρίου στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με πηγές της Ουάσιγκτον, ο Trump αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία.
Οι υπόλοιπες πέντε δυνάμεις έχουν διαβεβαιώσει τη δέσμευσή τους στη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης