Τελευταία Νέα
Οικονομία

Pyatt (Αμερικανός πρέσβης): Κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ η στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας

Pyatt (Αμερικανός πρέσβης): Κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ η στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας
Η χώρα αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα
Η στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα (6/10/2017) ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt, από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit.
Ο Pyatt τόνισε ότι μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας εδράζεται στο να βρεθούν τρόποι βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα.
Ο αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Βόρεια Ελλάδα, τόσο στρατηγικά, χάρη στα σημαντικά λιμάνια και στις δυνατότητες ανάδειξής της σε ευρωπαϊκό ενεργειακό hub, ιστορικά και γεωγραφικά, ως πύλη στα Βαλκάνια, όσο και οικονομικά, ως σημείο εισόδου για ξένες και κυρίως αμερικανικές επενδύσεις.
Αναφερόμενος στην προοπτική των διμερών οικονομικών σχέσεων, ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι «το 2015 η Ελλάδα ήταν η δέκατη ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στις ΗΠΑ» και ότι, αντίστοιχα, η χώρα του αποτέλεσε τον ίδιο χρόνο τη μεγαλύτερη πηγή ΑΞΕ στην Ελλάδα.
«Το βάθος της συνεργασίας μας φάνηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν πήγαμε με τον έλληνα υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, ενώ πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη αυτή υπήρχε και ισχυρή συμμετοχή από τη Βόρεια Ελλάδα στην επιχειρηματική αποστολή, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση της εταιρείας Pyramis, ως καλό παράδειγμα εξαγωγικής επιτυχίας.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ελληνικό υπουργικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον κ. Παπαδημητρίου και τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, θα βρεθεί εκ νέου στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.
Ο Pyatt επεσήμανε ακόμη ότι η οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών δεν εκδηλώνεται μόνο επί ελληνικού ή αμερικανικού εδάφους, αλλά και σε τρίτες χώρες.
Ο Pyatt ανέφερε χαρακτηριστικά τη συνεργασία του ομίλου Μυτιληναίου με τον αμερικανικό κολοσσό General Electric για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα έργα ανασυγκρότησης της Λιβύης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Δεν μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά το καταπληκτικό δυναμικό που βλέπω σε αυτή τη χώρα σε ό,τι αφορά το δυνατό ανθρώπινο δυναμικό και την επιχειρηματικότητα», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι πάντα εντυπωσιάζεται από την ελληνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις νεοφυείς επιχειρήσεις, που έχουν αναδυθεί μέσα από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Σε σχέση ειδικά με τη Θεσσαλονίκη, ο Pyatt επεσήμανε ότι η Θεσσαλονίκη του έχει κάνει ισχυρή εντύπωση στη διάρκεια του πρώτου χρόνου παραμονής του στην Ελλάδα, αφού αποτελεί μοναδικά κοσμοπολίτικη πόλη.
«Σχεδιάζω να επιστρέφω εδώ όσο συχνότερα μπορώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως λόγο της συχνότητας των επισκέψεών του και τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία σχεδιάζεται ως ένα γεγονός «που ουδείς θα πρέπει να χάσει, με μεγάλο θετικό αντίκτυπο για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα γενικά και τη Βόρεια Ελλάδα ειδικά».
Μάλιστα, με την ευκαιρία του Thessaloniki Summit, ο Αμερικανός πρέσβης παρουσίασε για πρώτη φορά το λογότυπο της συμμετοχής των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ, το οποίο συνδυάζει σχεδιαστικά τον Λευκό Πύργο με τα χρώματα και τις γραμμές τη αμερικανικής σημαίας.
«Θα δείτε πολύ περισσότερο από αυτό το logo καθώς προετοιμαζόμαστε για τη ΔΕΘ, και ελπίζουμε ότι θα γίνει διεθνώς αναγνωρίσιμο σύμβολο της εξαιρετικής δουλειάς που κάνουμε όλοι μας, προκειμένου να φέρουμε τις χώρες μας πιο κοντά», κατέληξε.

Αναστασόπουλος (πρόεδρος Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου): Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν θα έρθει με λόγια

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, επισήμανε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν έρχεται με λόγια, αλλά με αύξηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ενός περιβάλλοντος σταθερού και αξιόπιστου, με αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Πολιτεία και την οικονομία και με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Όπως τόνισε, χρειάζεται να προχωρήσει τάχιστα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και να υλοποιηθούν όλες οι συμφωνίες που υπάρχουν χωρίς προσκόμματα.
«Το γεγονός ότι σημειώθηκε κατρακύλα της Ελλάδας κατά 27 θέσεις στον δείκτη της οικονομικής ελευθερίας δείχνει ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση (…)
Η αυταπάτη ότι η ανάπτυξη θα έρθει από μόνη της και η αδράνεια που συνοδεύει αυτή την αυταπάτη, είναι ο σίγουρος δρόμος για τη διατήρηση της ύφεσης», δήλωσε.
Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ομαδική δουλειά, χωρίς αυταπάτες και συναίσθηση του γεγονότος ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και η ευημερία δεν έρχεται χωρίς δουλειά και κόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης