Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Σημαντική ανάκαμψη της Κύπρου μετά την τραπεζική κρίση του 2012 - 2013 - Πρόβλημα τα NPLs

ΔΝΤ: Σημαντική ανάκαμψη της Κύπρου μετά την τραπεζική κρίση του 2012 - 2013 - Πρόβλημα τα NPLs
To υψηλό χρέος και τα NPLs καθιστούν την κυπριακή οικονομία ευάλωτη σε διεθνείς αναταραχές
Στο υπερβολικό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος καθώς και στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα επικεντρωθεί το κλιμάκιο των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που άρχισε σήμερα στην Κύπρο την καθιερωμένη, ανά διετία, διαβούλευση με την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία γίνεται υπό το άρθρο 4 του Οργανισμού και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.
«Η ανάπτυξη του ΑΕΠ έχει επιταχυνθεί για τρία συνεχόμενα έτη, η ανεργία παρουσιάζει πτωτική τάση, το έλλειμμα έχουν μειωθεί σημαντικά, τα κεφάλαια του ELA έχουν αποπληρωθεί πλήρως και οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να αυξάνονται έπειτα από μια μεγάλη διόρθωση.
Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίχθηκαν από γενικά συνετές μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές και από την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν στη χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές με ολοένα και ευνοϊκότερους όρους, συνοδευόμενη από μια σειρά αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας, που τώρα βρίσκεται πλησίον της επενδυτικής βαθμίδας» επισημαίνεται στην έκθεση για τα τελικά συμπεράσματα του ΔΝΤ έπειτα από έλεγχο της κυπριακής οικονομίας.

Πρόβλημα τα NPLs

Παρ' όλα αυτά ο κυπριακός τραπεζικός τομέας συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα NPLs.
«Το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει εξαιρετικά υψηλό με τα NPLs έναντι των συνολικών δανείων ή του ΑΕΠ να βρίσκονται μεταξύ των υψηλότερων του κόσμου.
Αν και τα πολλά χρόνια ισχυρής αύξησης του ΑΕΠ βελτίωσαν την ικανότητα αποπληρωμής πολλών δανειοληπτών, η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει αργή.
Το δημόσιο χρέος παραμένει επίσης υψηλό.
Το υψηλό χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθιστούν την οικονομία πιο ευάλωτη σε δυσμενείς διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σύσφιξης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών» επισημαίνει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης