Οικονομία

Οι δανειστές εγκαταλείπουν τις πολλές αξιολογήσεις για την Ελλάδα, σχεδιάζουν 2…..Οκτώβριο 2017 και Απρίλιο 2018

Οι δανειστές εγκαταλείπουν τις πολλές αξιολογήσεις για την Ελλάδα, σχεδιάζουν 2…..Οκτώβριο 2017 και Απρίλιο 2018
Πάντως, η προετοιμασία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης έχει ήδη αρχίσει και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται έτσι όπως θα έπρεπε.
Εγκαταλείπεται από Βρυξέλλες και Αθήνα το σχέδιο των τριών αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος λόγω του περιορισμένου χρόνου και των πολλών εκκρεμοτήτων μεταξύ  Οκτωβρίου του 2017 μέχρι και την «έξοδο» της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που εκκρεμούν για το ελληνικό χρέος και για την «επόμενη μέρα» του Μνημονίου - και οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018 - αλλάζουν τα δεδομένα και συμπυκνώνουν σε δύο τα στάδια του ελέγχου για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Συνεπώς, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, «μιλάμε για δύο αξιολογήσεις,  μία συν μία τελική».

Αυτή που έχει ξεκινήσει ήδη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η 3η δηλαδή και μία ακόμη η 4η με χρόνο εκκίνησης τον Απρίλιο του 2018.
Στον χάρτη δεν υπάρχουν περιθώρια για τρεις ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της 3ης  είναι πιθανό η χώρα να πάει ακόμη και σε μία μέχρι την λήξη του μνημονίου.
Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει εδώ καιρό να δίνουν το στίγμα αναφορικά με το ποιο θα ήταν το ιδανικό σενάριο ολοκλήρωσης της 3ης επισκόπησης (σ.σ. αν όχι στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, τουλάχιστον ως το τέλος του 2017).
Μένει να δούμε αν θα αλλάξει αυτή η ημερομηνία στο ημερολόγιο και σημαδευτεί καινούργια.
Αυτό θα το μάθουμε μετά τα μέσα Οκτωβρίου όπου το κουαρτέτο των θεσμών θα έρθει στην Αθήνα για να καταπιαστεί με το «πακέτο» υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων από τα οποίο θα κριθεί και η εκταμίευσης της μνημονιακής δόσης των 5,5 δισ. ευρώ.  Θα προηγηθεί η φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (13-15 Οκτωβρίου).  
Η ακριβής ημερομηνία άφιξης του κουαρτέτου στην Αθήνα αναμένεται να καθοριστεί στην Ουάσινγκτον στις συζητήσεις που θα έχουν οι Θεσμοί με την ελληνική πλευρά στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού της Κριστίν Λαγκάρντ.
Πάντως, η προετοιμασία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης έχει ήδη αρχίσει και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται έτσι όπως θα έπρεπε.
Η Αθήνα έχει ολοκληρώσει μόλις 2 από τα 15 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και αυτό είναι κάτι το οποίο δυσκολεύει τα πράγματα.
Μπορεί η ημερήσια διάταξη της συνόδου της ευρωζώνης Eurogroup που συνέρχεται τη Δευτέρα 9/10 στο Λουξεμβούργο να μην προβλέπει συζήτηση για την Ελλάδα, όμως το παρασκήνιο είναι αυτό που συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον.
Μόνο το θέμα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, το αργότερο, φθάνει και περισσεύει για τον Ευκλείδη Τσκαλώτο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή την φάση συλλέγονται τα στοιχεία με τις πληρωμές του ελληνικού δημοσίου με σκοπό να διαβιβαστούν το ταχύτερο δυνατό στις Βρυξέλλες.
Εάν αυτά δεν υποβληθούν έως το τέλος του μήνα ελλοχεύει ο κίνδυνος τα 800 εκατ. ευρώ να επιστρέψουν στο πρόγραμμα και να χαθούν για την ελληνική πλευρά.
 
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης