Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Lagarde για τα υψηλά δημόσια χρέη – Το ΔΝΤ είναι κρίσιμο εργαλείο για αδύναμες χώρες – Ναι στην αύξηση των φόρων

tags :
Μήνυμα Lagarde για τα υψηλά δημόσια χρέη – Το ΔΝΤ είναι κρίσιμο εργαλείο για αδύναμες χώρες – Ναι στην αύξηση των φόρων
Κατά την Lagarde το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει, χρησιμεύοντας ως πλατφόρμα διαλόγου και ως πόρος για τις χώρες - Το ΔΝΤ αποτελεί κρίσιμο μέρος της δέσμης εργαλείων.

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε η Ch. Lagarde η επικεφαλής του ΔΝΤ έμμεσα και προς την Ελλάδα με αφορμή ομιλία της στο Harvard στις 5/10/2017.
Η Lagarde τόνισε ότι
-Σε ορισμένες χώρες το δημόσιο χρέος είναι υπερβολικό.
-Υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των προβληματικών δανείων και του ιδιωτικού χρέους
-Αναγνώρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες που αναπτύσσονται είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμες έναντι αδύναμων οικονομιών
-To ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της αύξησης των υψηλών φορολογικών συντελεστών στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε παγκόσμια αύξηση 3,5% για το 2017 και 3,6% για το 2018.
Στην Σύνοδο του ΔΝΤ στις 13 με 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον το Ταμείο θα εμφανιστεί πιο αισιόδοξο για την παγκόσμια οικονομία.
Με βάση το ΑΕΠ, σχεδόν το 75% του κόσμου αναπτύσσεται από την αρχή της δεκαετίας.
Αλλά η ανάκαμψη δεν είναι πλήρης.
Ορισμένες χώρες αναπτύσσονται πολύ αργά, ενώ το 2016 συνολικά 47 χώρες παρουσίασαν αρνητική αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βελτιώνεται χάρη σε ένα πιο σταθερό τραπεζικό σύστημα και πιο αυξημένη εμπιστοσύνη στην αγορά.
Ωστόσο, υπάρχουν απειλές στον ορίζοντα: από τα υψηλά επίπεδα χρέους σε πολλές χώρες, μέχρι την ταχεία πιστωτική επέκταση στην Κίνα, στην υπερβολική ανάληψη κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η έρευνα του ΔΝΤ έδειξε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο ισχυρές και πιο εύκολες στην εφαρμογή όταν οι οικονομίες είναι πιο υγιείς. Π.χ. μια οικονομία μπορεί να επικαιροποιήσει τους εργατικούς νόμους όταν μια οικονομία βρίσκεται κοντά στην πλήρη απασχόληση.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι χαμηλός και αξιοσημείωτος υποτονικός παρά την σχεδόν πλήρη απασχόληση σε πολλές προηγμένες οικονομίες.
Συνεπώς, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάκαμψη.
Ταυτόχρονα, οι εύκολες οικονομικές συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν εφησυχασμό στις αγορές και συσσώρευση αδύναμων σημείων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους του ιδιωτικού τομέα.
Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να γνωστοποιήσουν τα σχέδιά τους.
 Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί μια αναταραχή από μια ξαφνική σύσφιγξη των νομισματικών πολιτικών που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη.
Οι χώρες με υγιέστερα δημόσια οικονομικά όπως στη Γερμανία και η Νότια Κορέα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να επενδύσουν περισσότερο στις οικονομίες τους.
Σε μέρη όπου το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία να μειώσουν το χρέος τους.
Η μείωση του δημόσιου χρέους είναι επιτακτική και σε πολλές χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπου τα επίπεδα των χρεών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ποιες πολιτικές έχουν λειτουργήσει;

Στην Ισπανία, τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Στο Μεξικό, οι αναθεωρημένοι κανόνες επιτρέπουν στους νέους να εισέλθουν ευκολότερα στην επίσημη αγορά εργασίας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και άλλα οφέλη.
Στην Ιαπωνία, τα επιδόματα άδειας παιδικής μέριμνας διευρύνθηκαν από 50% σε 67% του μισθού - ως μέρος των προσπαθειών τους να ενταχθούν πάνω από 1 εκατομμύριο γυναίκες στο εργατικό δυναμικό.
Ωστόσο, αν κοιτάξουμε την ανισότητα σε συγκεκριμένες χώρες, ιδιαίτερα σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, βλέπουμε να αυξάνεται το χάσμα και να συγκεντρώνονται υψηλότερα περιθώρια κέρδους μεταξύ των κορυφαίων.
Η έρευνα του ΔΝΤ έδειξε ότι η υπερβολική ανισότητα εμποδίζει την ανάπτυξη, καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην κοινωνία και τροφοδοτεί πολιτικές εντάσεις.
Νέα έρευνα του ΔΝΤ, η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, δείχνει ότι ορισμένες προηγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές τους χωρίς να επιβραδύνουν την ανάπτυξη.

Οι προκλήσεις

Η διαφθορά είναι μεγάλο πρόβλημα.
Μόνο η δωροδοκία κοστίζει περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σχεδόν 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Υπάρχει όμως και η υπεξαίρεση, η φοροδιαφυγή φόρου εισοδήματος εταιρειών, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας - όλα τα προβλήματα με διασυνοριακές διαστάσεις.
Κατά την Lagarde το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει, χρησιμεύοντας ως πλατφόρμα διαλόγου και ως πόρος για τις χώρες.
Το ΔΝΤ αποτελεί κρίσιμο μέρος της δέσμης εργαλείων.
«Αυτό είναι το μήνυμα που θα υπογραμμίσω την ερχόμενη εβδομάδα στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ όπου θα παρευρεθούν 189 έθνη μέλη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης