Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Σταδιακή εφαρμογή της ευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων - Στο «στόχαστρο» τα NPLs

Κομισιόν: Σταδιακή εφαρμογή της ευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων  - Στο «στόχαστρο» τα NPLs
Στόχος να εξασφαλίσει την στήριξη της Γερμανίας
Μια πιο σταδιακή εφαρμογή της πανευρωπαϊκής ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την στήριξη της Γερμανίας για ένα σχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.
Σε ένα προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το «Reuters», το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη (11/10), η Κομισιόν θα προτείνει το σχήμα ασφάλισης των καταθέσεων, γνωστό ως EDIS, να παρέχει αρχικά μόνο δάνεια για την στήριξη των καταθετών των τραπεζών που καταρρέουν.
Μόνο σε μια δεύτερη φάση θα καλύπτει το σχήμα.... απώλειες.
Αυτή η φάση θα μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν οι τράπεζες θα έχουν μειώσει αρκετά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) τους, το οποίο παραμένει πολύ υψηλό σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, αν και μειώνεται.
Η Γερμανία έχει επί μακρόν εκφράσει την αντίθεσή της στο σχέδιο, φοβούμενη ότι μπορεί να κληθούν οι τράπεζές της να καλύψουν τις πληρωμές των καταθέσεων των τραπεζών που καταρρέουν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Ως εκ τούτου, η Γερμανία έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα σχήμα πανευρωπαϊκής ασφάλισης των καταθέσεων, το οποίο θα μπορούσε να εγγυηθεί την κάλυψη όλων των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ σε όλη την Ευρωζώνη, μόνο αν πρώτα μειωθούν οι κίνδυνοι χρεοκοπίας των τραπεζών.
Αυτό συνεπάγεται μια σημαντική μείωση του αριθμού των NPLs στους τραπεζικούς κλάδους διαφόρων χωρών και η Κομισιόν δήλωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις την επόμενη άνοιξη για να διευκολύνει τις τράπεζες να ανακτήσουν χρέη.
Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης μια περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για τα NPLs, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τα πουλήσουν.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ανέφερε πως εξετάζει επίσης «ελάχιστα επίπεδα προβλέψεων που πρέπει να υιοθετήσουν οι τράπεζες για τα NPLs», ένα μέτρο που θα μείωνε τους κινδύνους αλλά θα αύξανε το κόστος για τις τράπεζες.
Στο 17σελιδο έγγραφο, η Κομισιόν σημειώνει επίσης πως θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επεκτείνει τις εποπτικές της δυνάμεις και στις μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και funds.
Η ΕΚΤ ήδη επιβλέπει άμεσα τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρωζώνη.
Για να μειωθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις χρεοκοπίες των τραπεζών, ο ESM θα ήταν η καλύτερη επιλογή ως εφεδρικό μέσο για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης που χρηματοδοτεί τις εκκαθαρίσεις τραπεζών, ανέφερε η Επιτροπή.
Για την περαιτέρω αύξηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη μείωση των κινδύνων από την υπερβολική έκθεση των τραπεζών στο κρατικό χρέος, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει το 2018 ένα νομικό πλαίσιο για τους λεγόμενους τίτλους που υποστηρίζονται από κρατικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης