Επιχειρήσεις

ΤΕΕ: Με ένα κλικ η άδεια οικοδομής στα χέρια σου - Πώς οι επενδύσεις θα γίνονται σε χρόνο ρεκόρ

tags :
ΤΕΕ: Με ένα κλικ η άδεια οικοδομής στα χέρια σου - Πώς οι επενδύσεις θα γίνονται σε χρόνο ρεκόρ
Η πρωτοβουλία «ΟΝΕclickLIS» έχει ως στόχο με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του να παρέχει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τί επιτρέπεται,τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις
Η τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών και των επενδύσεων Με ένα κλικ η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει στη νέα εποχή ενώ θα κλείσει μια για πάντα την πόρτα του παρελθόντος που σήμερα ταλαιπωρεί όλους όσους θέλουν την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας.
Η δασική υπηρεσία η πολεοδομία, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες και άλλες υπηρεσίες του κράτους κρατούν δέσμιους τους ενδιαφερόμενους καθώς έχουν στα χέρια τους μια σφραγίδα.  
Ο πρόεδρος του Τεχνικού  Επιμελητηρίου  Ελλάδας κ. Γιώργος Στασινός  πρότεινε ένα ψηφιακό χάρτη ο οποίος θα δίνει λύσεις σε κάθε είδους επένδυση στη χώρα καθώς όλες πληροφορίες θα αποτελούν τη βάση της ψηφιακής  πλατφόρμας ONEclickLis.
Σήμερα η έκδοση μιας οικοδομικής άδειας απαιτεί χρόνο τουλάχιστον από 5 έως 30 μήνες στην καλύτερη περίπτωση και με τη προϋπόθεση ότι η τύχη είναι με την πλευρά του ενδιαφερόμενου.
Ο κ. Γιώργος Στασινός υποστηρίζει ότι πολύ εύκολα όλες οι διοικητικές πράξεις με ένα κλικ στον υπολογιστή για όλους τους πολίτες και τους επενδυτές.
Το έργο μπορεί να είναι έτοιμο σε δύο χρόνια, εάν υπάρξει πολιτική βούληση, ο ίδιος θεωρεί  την ψηφιακή  πλατφόρμα,  αναπτυξιακή, ανταποδοτική  και απολύτως αναγκαία  για την προώθηση των επενδύσεων και την  αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
Τόνισε  ότι  «είναι τεχνολογικά απλό, πρακτικά υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο - εάν υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο - σε δύο χρόνια να έχουν όλοι οι πολίτες, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι και οι μεγάλοι επενδυτές, όλες τις διοικητικές πράξεις με ένα κλικ στον υπολογιστή τους.
Η πρωτοβουλία του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη που  ονομάζεται «ΟΝΕclickLIS» (δηλαδή One Click Land Information System) έχει ως στόχο ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τί επιτρέπεται,τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.
Η λύση, στη βάση της, είναι σήμερα απλή: να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ψηφιακός χάρτης, με διοικητική ισχύ, όλων των απαραίτητων για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων.
Ένας χάρτης με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.
Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων.
Σημείο – κλειδί στην πρόταση είναι η προοπτική να αποτελεί το εξαγόμενο αρχείο από το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη διοικητική πράξη.
«Πρόκειται για δημόσια δεδομένα, τα οποία πρέπει να είναι προσβάσιμα στον κάθε πολίτη»,  είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως επίσης ότι «το έγγραφο, που θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες θα έχει ισχύ διοικητικής πράξης.
Μια διοικητική πράξη, που θα δεσμεύει το δημόσιο έναντι του πολίτη».
Με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, ο κάθε ενδιαφερόμενος, θα μπορεί να εκδίδει την άδεια δόμησης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, που έχει έτοιμο πάνω από δύο χρόνια το ΤΕΕ και περιμένει να το ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.  
Και στη συνέχεια να εκδίδει, μέσα από το ίδιο ή ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, και κάθε άδεια (εγκατάστασης, λειτουργίας κλπ), ώστε να μηδενιστεί, πρακτικά, η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία για την προετοιμασία, έναρξη και λειτουργία κάθε είδους επένδυσης, μεγάλης ή μικρής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης