Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στροφή 180 μοιρών - Πολύ κοντά στην υπογραφή 3ου μνημονίου βρίσκεται η Αθήνα με το ΔΝΤ, οι αποφάσεις στις 13-15/10

Στροφή 180 μοιρών - Πολύ κοντά στην υπογραφή 3ου μνημονίου βρίσκεται η Αθήνα με το ΔΝΤ, οι αποφάσεις στις 13-15/10
Ενδεικτικό άλλωστε είναι το θέμα των τραπεζών, για τις οποίες το ΔΝΤ ζητούσε ενισχυμένους ελέγχους, πέραν αυτών που έχει ήδη αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στροφή 180 μοιρών εμφανίζεται να κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνοντας στίγμα  ότι θέλει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, μετέχοντας και χρηματοδοτικά με κεφάλαια 1,8 δις. ευρώ τα οποία θα είναι διαθέσιμα μετά την υπογραφή της νέας τεχνικής σύμβασης με την Αθήνα. Σύμφωνα με καλές ενημερωμένες πηγές, το μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει ήδη αποδέκτης των νέων αποφάσεων του Ταμείου, το πλαίσιο των οποίων αναμένεται να καθοριστεί στη Σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 13-15 Οκτωβρίου.
Εκτιμάται πάντως ότι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο γίνονται εδώ και πολύ καιρό.
Ενδεικτικό άλλωστε είναι το θέμα των τραπεζών, για τις οποίες το ΔΝΤ ζητούσε ενισχυμένους ελέγχους, πέραν αυτών που έχει ήδη αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τελικά, το θρίλερ σχεδόν τριών μηνών έληξε την περασμένη εβδομάδα, με αναδίπλωση του Ταμείου, καθώς ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε να εξουδετερώσει τις εμμονές του Πολ Τόμσεν.
Αυτό ωστόσο που παραμένει άγνωστο είναι τι κέρδισε το Ταμείο ως αντάλλαγμα για την αναδίπλωσή του.
Στην Ουάσινγκτον, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα συζητήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το Ταμείο να αποκτήσει πιο ενισχυμένο ρόλο εποπτείας του ελληνικού προγράμματος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νοικοκυριά και εργαζόμενους),  και όχι με τον την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου που είχε μέχρι τώρα – ανεξάρτητα αν αυτό «έκοβε και έραβε» στην δεύτερη αξιολόγηση ενώ το ίδιο θα κάνει και στην τρίτη που ξεκινά τέλος Οκτωβρίου.
Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.
Πάντως, το μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ θα εκπνέει μαζί με το ευρωπαϊκό, στις 18 Αυγούστου 2018, ενώ τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα και εφόσον τα χρειαστεί η Αθήνα. Στην περίπτωση που η χώρα εισέλθει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας μετά τη λήξη των προγραμμάτων, δηλαδή επιλέξει την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ΕCCL) που προβλέπει ανά τρίμηνο παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας, τότε κεντρική θέση θα έχει και πάλι το Ταμείο.
Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ θα πρέπει πρώτα να ληφθούν οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, κάτι για το οποίο οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν αφού δεσμεύονται και από τις αποφάσεις του Εurogroup.
Οι ανακοινώσεις για το θέμα του χρέους θα γίνουν μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, γεγονός που αναγκάζει την Αθήνα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βερολίνο ενώ όλα θα κριθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 που - εκτός απροόπτου – θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η 3η αξιολόγηση και στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπει το θέμα ή καλύτερα το δίλλημα «καθαρή έξοδος» ή πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα;
Στις 9 Οκτωβρίου, στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους εταίρους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα 95 προαπαιτούμενα και να δώσει νεότερα στοιχεία για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να δρομολογήσει την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τον σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία όλων των υπουργείων εργάζονται πυρετωδώς σ’ αυτή την κατεύθυνση, καθώς εντολή του πρωθυπουργού είναι το 80% των εκκρεμοτήτων-προαπαιτουμένων να έχουν «κλείσει» μέχρι το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου.
Η προσδοκία όλων των πλευρών (Αθήνας και δανειστών) είναι η 3η αξιολόγηση, παρά τα σημαντικά αγκάθια, να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη του 2017 και να μη βγάλει νέα μέτρα, πέραν αυτών που έχουν ήδη ψηφιστεί. Βαρόμετρο για τα νέα μέτρα θα είναι η στάση του ΔΝΤ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης