Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Fed για αυξήσεις των επιτοκίων λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ

Πιέσεις στη Fed για αυξήσεις των επιτοκίων λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ
Η Fed θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία ή δύο αυξήσεις περισσότερες από όσες είχαν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2019, εκτιμά η Deutsche Bank 
Εκτός από την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα, το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) να επισπεύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Εάν το φορολογικό σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή με τη μορφή που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, θα αύξανε κατά 2 – 2,5 τρισ. δολ. το έλλειμμα των ΗΠΑ κατά τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Matthew Luzzetti, ανώτερο οικονομολόγο της Deutsche Bank.
Ακόμη και με μια πιο μετριοπαθή μορφή, που ενδεχομένως να είχε περισσότερες πιθανότητες να περάσει από το Κογκρέσο, το έλλειμμα θα αυξηθεί έως και κατά 1,7 τρισ. δολ., αναφέρει ο Luzzetti.
Αντίστοιχα, οι φορολογικές περικοπές που σχετίζονται με το πλήρες σχέδιο της μεταρρύθμισης αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη κατά 0,4% μέχρι το τέλος του 2018, ενώ σύμφωνα με το σενάριο μικρότερης κλίμακας, το ΑΕΠ θα λάμβανε μια ώθηση της τάξεως του 0,2%.
Αυτό, με τη σειρά του, θα ανάγκαζε τη Fed να δράσει, αναφέρει ο αναλυτής της Deutsche Bank.
«Η απάντηση της Fed θα είναι κρίσιμη για τα αποτελέσματα αυτά.
Αν αντίθετα εμείς δεν επιτρέψουμε στη Fed να αντιδράσει στις φορολογικές περικοπές, βλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι ουσιαστικά υψηλότερη, η ανεργία πολύ μικρότερη και ο δομικός πληθωρισμός θα υπερβεί τον στόχο της Fed, ενδεχομένως κατά ένα μεγάλο ποσοστό», γράφει ο Luzzetti.
«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πολύ καθαρά γιατί θα πρέπει να περιμένουμε από τη Fed μια σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, τουλάχιστον ήπια, γρηγορότερα από ό,τι προβλέπουν επί του παρόντος οι αξιωματούχοι της, αν περάσουν οι φορολογικές περικοπές», συνεχίζει ο αναλυτής.
Το φορολογικό σχέδιο προβλέπει μια μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 35% που είναι τώρα, κάτι που ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί.
Επιπλέον, το σχέδιο μειώνει τον αριθμό των φορολογικών κλιμάκων από επτά σε τρεις, κόβει τον ανώτατο συντελεστή στο 35% από 39,2% και διπλασιάζει την καθιερωμένη έκπτωση για τον φόρο εισοδήματος, αυξάνοντας το αφορολόγητο στα 24.000 δολάρια.
Οι επικριτές ήδη έχουν κατηγορήσει το σχέδιο ότι ωφελεί τους πλούσιους ενώ κάνει λίγα για τα χαμηλότερα εισοδήματα.
«Το να περάσει αυτό το πακέτο, ακόμη και με μια πιο ήπια έκδοση, πρόκειται να είναι δύσκολο από πολιτική άποψη», ανέφερε ο Luzzetti.
«Αλλά συνεχίζουμε να βλέπουμε περιθώρια για μια μέτρια φορολογική περικοπή που θα είναι σημαντικά λιγότερο επιζήμια για τις προοπτικές του προϋπολογισμού από ό,τι το σχέδιο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, η οποία θα επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον εταιρικό φόρο και θα συμπληρώνεται από μικρότερες φορολογικές περικοπές για φυσικά πρόσωπα», γράφει ο αναλυτής της Deutsche Bank.
Η έγκριση οποιασδήποτε φορολογικής περικοπής θα ρίξει αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας στη Fed.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένει επί του παρόντος να εγκρίνει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017 και στη συνέχεια έξι περισσότερες μέχρι το τέλος του 2019.
Αν εγκριθούν οι φορολογικές περικοπές και προσφέρουν ώθηση στην ανάπτυξη, η ανάλυση της Deutsche Bank αναμένει ότι η Fed θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία ή δύο αυξήσεις περισσότερες από όσες είχαν προγραμματιστεί για μέχρι το τέλος του 2019.
Εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, η Fed θα αρχίσει αργότερα τον Οκτώβριο να μειώνει τον - ύψους 4,5 τρισ. δολ. - ισολογισμό της, που αποτελείται κυρίως από ομόλογα που αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγο της Pantheon Economics, οι πιθανότητες για δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2018 διαμορφώνονται πλέον στο 35%.
Από την πλευρά του, ο Jim O’Sullivan, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, εκτίμησε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα περάσουν τελικά τουλάχιστον μια μέτρια φορολογική περικοπή το 2018, και «αυτό θα εντείνει επίσης τις πιέσεις στη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Ο ίδιος υπολόγισε ότι ο προϋπολογισμός θα επέτρεπε 1,5 τρισ. δολ. σε απώλεια εσόδων σε διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, προσθέτοντας περίπου 0,6% στο ΑΕΠ.
Η απώλεια εσόδων θα αυξήσει το έλλειμμα, ωθώντας υψηλότερα το ΑΕΠ.
Ο Shepherdson πιστεύει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, ακόμη και χωρίς μια φορολογική περικοπή.
Σε σημείωμά του προς τους πελάτες του, ο Shepherdson ανέφερε ότι υπάρχει ένα «αξιοπρεπές στοίχημα» ότι την ερχόμενη άνοιξη η Fed θα αντιμετωπίσει το «εφιαλτικό σενάριο» της ταυτόχρονης επιτάχυνσης σε δομικό πληθωρισμό και μισθούς.

Ώθηση και στις μετοχές «βλέπει» η RBC Capital Markets

Μια αισιόδοξη πρόβλεψη για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ έδωσαν οι οικονομολόγοι της Royal Bank of Canada, εκτιμώντας ότι, στη σημερινή του μορφή, το σχέδιο θα τονώσει την ανάπτυξη και θα παροτρύνει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις χρηματιστηριακές αγορές.
«Αναγνωρίζοντας ότι εξακολουθούν να λείπουν κάποιες βασικές λεπτομέρειες, ένα καλό σενάριο βάσης είναι ότι αυτό το φορολογικό σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 0,5% ανά έτος», εκτίμησαν οι ανώτεροι οικονομολόγοι Tom Porcelli και Jacob Oubina και ο Michael Clohert, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων, στην RBC Capital Markets.
Με την εφαρμογή των φορολογικών περικοπών, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσει ένα «στατικό κόστος γύρω από τη ζώνη των 2 τρισ. δολ.», ανέφεραν.
Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αναγκαστεί να δανειστεί περισσότερο, αυξάνοντας ενδεχομένως το έλλειμμα σε μια στιγμή που ο δανεισμός είναι ήδη υψηλός και τα επιτόκια αυξάνονται, πρόσθεσαν οι αναλυτές της RBC.
Η RBC προβλέπει επίσης ότι η Fed θα μπορούσε να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια με έναν ταχύτερο ρυθμό, λόγω «του ισχυρότερου ΑΕΠ, των χαμηλότερων ποσοστών ανεργίας, του ισχυρότερου πληθωρισμού».
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της RBC εκτιμούν ότι η μείωση των φόρων θα μπορούσε να προσθέσει κατά μέσο όρο 10,50 δολ. στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) μιας εταιρείας του δείκτη S&P 500 σε ορίζοντα ενός έτους.
Τα κέρδη ανά μετοχή είναι ένα σημαντικό στοιχείο που χρησιμοποιούν οι χρηματιστές σαν δείκτη της κερδοφορίας μιας εταιρείας.
Η παραπάνω εξέλιξη θα προσέφερε στον S&P 500 μια ώθηση 200 μονάδων, σύμφωνα με την RBC.

Ελευθερία Πιπεροπούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης