Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εισηγήσεις για τον «Χριστουγεννιάτικο μποναμά» του πλεονάσματος δέχεται το Μαξίμου και η «Σολομώντεια» λύση

Εισηγήσεις για τον «Χριστουγεννιάτικο μποναμά» του πλεονάσματος δέχεται το Μαξίμου και η «Σολομώντεια» λύση
Ήδη ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προεξόφλησε ότι εφόσον επιτευχθεί υπερπλεόνασμα αυτό θα διανεμηθεί, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσανατολίζεται σε δύο συν ένα  σενάρια
Εισηγήσεις για τον «Χριστουγεννιάτικο μποναμά» της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από την διανομή του υπερπλεονάσματος με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και το Οικονομικό Επιτελείο να επιθυμούν «διακαώς» το ευνοϊκό μέτρο και να επαναληφθεί και από αυτό να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Στο Οικονομικό επιτελείο η εκτίμηση είναι ότι το υπερπλεόνασμα θα κυμανθεί στο 0,45% του ΑΕΠ που μεταφράζεται σε 800 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο που θέτει η μνημονιακή υποχρέωση για επίτευξη πρωτογόνους πλεονάσματος τις τάξεως 1,75% του ΑΕΠ με το αρμόδιο υπουργείο να υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα κλείσει τελικά στο 2,2%.
Ήδη ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προεξόφλησε ότι εφόσον επιτευχθεί υπερπλεόνασμα αυτό θα διανεμηθεί, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσανατολίζεται σε δύο συν ένα  σενάρια.
Το ένα σενάριο αφορά την μείωση των τελών κυκλοφορίας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όπως οι  πολύτεκνους, οι ΑΜΕΑ και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση αυτή μπορεί να αγγίξει και το 30% και θα διαμορφώνεται ανά περίπτωση και κατηγορία  για συγκεκριμένες κατηγορίες.
Ωστόσο, η κατηγοριοποίηση για το πώς και ποίοι θα τύχουν του ευνοϊκού μέτρου αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα.
Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι το υπερπλεονάσμα να διανεμηθεί σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων και των χαμηλοσυναταξιούχων αλλά και των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων με πιθανό κριτήριο την ηλικία.
Με δυο λόγια στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο να πάρουν ένα έκτακτο επίδομα οι χαμηλοσυνατξιούχοι μικρότερο από το περσινό και να δοθεί και ένα μικρό ποσό σε άλλες ευπαθείς οικονομικά κατηγορίες.
Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε κάποιου είδους «μονομερή ενέργεια» ανάβοντας «φυτίλια» στη διαπραγμάτευση αλλά κάθε της κίνηση και πρωτοβουλία θα είναι σε πλήρη γνώση και συνεννόηση με τους θεσμούς.
Οι δανειστές είναι εκείνοι που θα ανάψουν ή όχι το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η κυβέρνηση στη διανομή του υπερπλεονάσματος και θα έχουν και την τελευταία κουβέντα για το πόσο, πως και σε ποιους θα δοθεί.  

Τι ζητούν οι δανειστές - η σολομώντεια λύση για διανομή υπερπλεονάσματος στις ΜΜΕ

Την ίδια ώρα το κουαρτέτο των θεσμών επιμένει στη γραμμή το όποιο υπερπλεόνασμα να κατευθυνθεί στην περαιτέρω κάλυψη των ληξιπρόθεσμες οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Με αυτό το δεδομένο στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται αντιπρόταση η οποία θα δοθεί στους δανειστές και με την οποία το υπερπλεόνασμα θα διανεμηθεί σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως ο ετήσιος τζίρος που δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα ποσό, ή ακόμα και η κανονικότητα με την οποία καταβάλουν ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές (διαθέτουν ενημερότητα).
Και αυτό το σενάριο αποτελεί ένα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι δεν θα αποκομίσει πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη, τουλάχιστον όσα προσδοκά με μια πιο φιλολαϊκού χαρακτήρα διανομή όπως σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης