Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για Καταλονία - Κλειστή λόγω αργίας η Φρανκφούρτη

Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για Καταλονία - Κλειστή λόγω αργίας η Φρανκφούρτη
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,15%, στις 390,72 μονάδες
Με οριακά κέρδη έκλεισαν σήμερα (3/10/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ η αγορά της Φρανκφούρτης παρέμεινε κλειστή λόγω δημόσιας αργίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,15%, στις 390,72 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικό πρόσημο, «σβήνοντας» τις απώλειες που κατέγραφαν από νωρίς.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,39% και έκλεισε στις 7.468,11 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,32% υψηλότερα, στις 5.367,41 μονάδες.
Στη Μαδρίτη, ο ΙΒΕΧ 35 κατάφερε να γυρίσει σε θετικό έδαφος πριν το κλείσιμο και να κλείσει με οριακά κέρδη 0,02%, στις 10.257,50 μονάδες.



Οι ανησυχίες υποχώρησαν ελαφρώς στην Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι θέλει να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να επιλύσει το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fitch, η περιοχή, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 19% της ανάπτυξης της Ισπανίας, αποτελεί μια τεράστια πολιτική πρόκληση για τη χώρα.
Εξάλλου, οι Καταλανοί πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις, ενώ η τοπική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή ώστε οι υπηρεσίες του Δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.
Την ίδια στιγμή, ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Βρετανίας άσκησαν πιέσεις στην αγορά του Λονδίνου, ωστόσο η άνοδος των μετοχών πρώτων υλών και του λιανεμπορίου επέτρεψε στον FTSE 100 να ανακάμψει.
Ο κατασκευαστικός κλάδος στη Βρετανία κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2017 την πρώτη του πτώση μετά από 13 μήνες.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 48,1 μονάδες, από 51,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) αποκάλυψαν ανησυχίες σχετικά με το Brexit, αναφέροντας ότι η απόφαση της χώρας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τους κινδύνους για τις βρετανικές εταιρείες που δανείζονται από ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, δήλωσε σήμερα ότι το τοπίο σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας παραμένει ομιχλώδες, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών για το Brexit, Michel Barnier, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ξεπεράσει τα εμπόδια σχετικά με το λογαριασμό για το Brexit, την Ιρλανδία και τα δικαιώματα των πολιτών, ώστε να προχωρήσει στην επόμενη φάση των συνομιλιών με την ΕΕ.
Πάντως, οι ευρωπαϊκές μετοχές βρήκαν κάποια στήριξη στα στοιχεία της Eurostat για τις τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2017, που έδειξαν μια σημαντική άνοδο 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2% του προηγούμενου μήνα, καταδεικνύοντας την ανάκαμψη του πληθωρισμού στο νομισματικό μπλοκ.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης