Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBC Capital Markets: Τρεις μεγάλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να πλήξουν το πετρέλαιο

RBC Capital Markets: Τρεις μεγάλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να πλήξουν το πετρέλαιο
Αβεβαιότητα γύρω από το Κουρδιστάν, την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τη συνεχιζόμενη κρίση στη Βενεζουέλα
Τρεις γεωπολιτικοί «πονοκέφαλοι», που ενδεχομένως να εμφανιστούν τον Οκτώβριο, θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις αγορές πετρελαίου, προειδοποίησε η επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, Helima Croft, όπως μετέδιδε το Business Insider.
Οι τρεις κίνδυνοι προέρχονται από την αβεβαιότητα γύρω από την κουρδική περιοχή του Ιράκ, την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τη συνεχιζόμενη κρίση στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την Croft:

Κουρδιστάν:
Την περασμένη εβδομάδα, οι κάτοικοι της περιοχής του Κουρδιστάν στο Ιράκ ψήφισαν σε ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας τους.
Το αποτέλεσμα «συνάντησε τη σκληρή ρητορική απάντηση των αντιπάλων και πυροδοτεί φόβους για το κλείσιμο μιας ουσιαστικής οδού προμήθειας», σύμφωνα με την Croft.

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν:
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, χαρακτήρισε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως «μία από τις χειρότερες συμφωνίες που έχουν διαπραγματευτεί ποτέ» οι ΗΠΑ και επανειλημμένα έχει δεσμευτεί να την καταργήσει.
«Ο αμερικανός πρόεδρος Trump θα έχει την ευκαιρία να ανταποκριθεί στη δέσμευσή του να αποποιηθεί τη συμφωνία για το Ιράν στις 15 Οκτωβρίου, μια απόφαση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει το Κογκρέσο να επαναφέρει τις εξωεδαφικές κυρώσεις που απαγόρευαν τις επενδύσεις στο Ιράν και ανάγκασαν τις χώρες να μειώσουν τις ιρανικές εισαγωγές αργού», δήλωσε η Croft.

Βενεζουέλα:
Ο Λευκός Οίκος έχει πει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να ασκήσει οικονομική πίεση στην κυβέρνηση Maduro.
«Οι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ αναμφίβολα θα καταστήσουν δυσκολότερη για την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις χρέους της», δήλωσε η Croft.
Εν ολίγοις, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δείχνουν να επιστρέφουν για ορισμένους παραγωγούς πετρελαίου, οι οποίοι, ακόμη και αν καταφέρουν να αποφύγουν «κρίσεις πλήρους κλίμακας», θα συνεχίσουν να «αντιμετωπίζουν σημαντικές αναταράξεις», σύμφωνα με την Croft.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης