Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί η κυβέρνηση περνάει νευρική κρίση από την στάση υπουργών και βουλευτών;

Γιατί η κυβέρνηση περνάει νευρική κρίση από την στάση υπουργών και βουλευτών;
Εντολή Τσίπρα: "κανένα εμπόδιο σε επενδύσεις και νομοσχέδια"
Αντιμέτωπος με τις εμπλοκές στις μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αποφασίζει σήμερα 3 Οκτωβρίου 2017, για το αν θα ξεμπλοκάρει ή όχι την επένδυση λόγω αρχαίων, αλλά και με τα «ανταρτικά» τόσο στην δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και των ΑΝ.ΕΛ. βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά έμπειρα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την επένδυση του Ελληνικού προκάλεσαν μια μείζονος σημασίας «νευρική κρίση» στην Κυβέρνηση, χειρότερη ακόμα και από εκείνη που προκλήθηκε από την μόλυνση του Σαρωνικού.
Και αυτό όπως εξηγούσαν, οφείλεται όχι σε κάποιες ολιγωρίες και λάθη ενός Υπουργού και κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων όπως έγινε την περιβαλλοντική κρίση στο Σαρωνικό, αλλά στην σαφής πολιτική επιλογή, που προκαλούνταν από την εμμονή κορυφαίων στελεχών να μπλοκαριστεί η επένδυση και κυρίως να μην δυσαρεστήσουν όλες εκείνες τις διάσπαρτες ομάδες, που διαμαρτύρονται για την επένδυση και είναι ως ένα βαθμό εκλογική τους πελατεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ότι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό υπάρχει δυσαρέσκεια για την στάση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου , καθώς στελέχη της κίνησης των 53 τις οποία ηγείται άτυπα, βγήκαν μπροστά κατά της επένδυσης, χωρίς να τους αδειάσει ή να τους αποδοκιμάσει ο κ. Τσακαλώτος.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Τσακαλώτος που προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το όλο θέμα, αν και έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την επένδυση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που συνήλθε εκτάκτως από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, συντάχθηκε τελικά με ένα άτυπο μπλοκ που διαμόρφωσαν στελέχη που εμφανίζονται επιφυλακτικά ως προς τις διαδικασίες της επένδυσης.
Την ίδια ώρα αναταράξεις ενδοκυβερνητικές και κοινοβουλευτικές, προκαλούν το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλου αλλά και η τροπολογία για την λεγόμενη «Τούρκικη Ένωση Ξανθής», την οποία αναμένουν να δουν οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ για να δηλώσουν τι θα τελικώς θα πράξουν στην επίμαχη ψηφοφορία.
Στα ενδοκυβερνητικά προβλήματα, προστέθηκε και η διαφοροποίηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά στο νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλου.
Εξηγώντας τη διαφωνία της, εστίασε στην διάταξη με την οποία θα επιτρέπεται η διόρθωση φύλου από την ηλικία των δεκαπέντε χρόνων.
«Για εμένα το 15ο έτος είναι κόκκινη γραμμή» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γενιά εξηγώντας πως με την ιδιότητά της ως εκπαιδευτικού, «το θέμα της προστασίας ενός 15χρονου διεμφυλικού παιδιού από το bullying στο σχολείο ή στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, δεν είναι θέμα αλλαγής ταυτότητας, αλλά θέμα Παιδείας, αλλαγής νοοτροπίας και σεβασμού στον συνάνθρωπο, την ανθρώπινη υπόσταση και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Πως θα κινηθούν και που στοχεύουν οι «ΠΑΣΟΚογενείς»
Μόνο κεραυνός εν΄ αιθρία δεν ήταν η κίνηση της λεγόμενης Σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου , να δρομολογήσουν, την διαδικασία «αυτονόμησης» τους από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω εσωτερικού δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 4 Οκτωβρίου 2017.
Αν τελικά αποφασιστεί από την εσωτερική ψηφοφορία η αυτονόμηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Σοσιαλιστική τάση που είναι κατά κύριο λόγο Πασοκογενείς θα συγκροτήσει, μια διακριτή πολιτική κίνηση, που θα κρατήσει γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από την αυτονομία της θα μπορεί να είναι ένας εν δυνάμει σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα σχέδια των στελεχών της Σοσιαλιστικής τάσης, είναι η δημιουργία και λειτουργία μιας πολιτικής κίνησης, που θα κινείται όπως το «ΠΡΑΤΩ» του Νίκου Κοτζιά, ή οι Οικολόγοι, δηλαδή θα έχουν μια αυτόνομη μεν πολιτική υπόσταση ωστόσο θα είναι σε προγραμματική συμφωνία και σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως μάλιστα διευκρίνιζαν στελέχη της Σοσιαλιστικής τάσης, «εμείς δεν πάμε επ΄ ουδενί να μπλέξουμε με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αυτό το εγχείρημα δεν μας αφορά, αν και προερχόμαστε κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ , η αναφορά μας τα τελευταία χρόνια είναι η Αριστερά.
Η πορεία όμως συστράτευσης θα έχει και τα δικά μας χαρακτηριστικά, τις δικές μας προγραμματικές και πολιτικές επιλογές» .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης