Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καθαρά κέρδη 1,04 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το α΄ 6μηνο 2017

Καθαρά κέρδη 1,04 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το α΄ 6μηνο 2017
Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά κινήθηκαν σε χαμηλή πτήση κερδοφορίας, αλλά εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών
Καθαρά κέρδη 1,04 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το α΄ 6μηνο 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Beta Χρηματιστηριακή.
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 33 δισ. Ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 12,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ενώ τα λειτουργικά κέρδη κινήθηκαν σχεδόν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα (κατέγραψαν οριακή υποχώρηση 0,1%).
Η αύξηση του τζίρου σε απόλυτα νούμερα, είναι της τάξεως των 3,7 δισ. ευρώ και οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση του κλάδου διύλισης (πάνω από 36 ποσοστιαίες μονάδες ή 2,2 δισ. ευρώ), των τυχερών παιχνιδιών (+9%) και της Coca Cola (+5,6%).
Στον αντίποδα, μειώσεις παρατηρούνται στην δραστηριότητα των εταιρειών του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας (-4%) και στις τηλεπικοινωνίες (-2%).
Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται η αύξηση της δραστηριότητας των εταιριών πληροφορικής (+13%) και Κλωστοϋφαντουργίας (+15).
Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων συνέβη κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο, άλλα όχι απίθανο να συμβεί:
Οι εισηγμένες εμποροβιομηχανικές εταιρίες εμφανίζουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος σε απόλυτο νούμερο σε σχέση με πέρυσι.
Και εδώ τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα των διυλιστηρίων (+8%) έχουν κάνει την διαφορά, παρά την καταγραφή σημαντικών εκτάκτων από αποθέματα και ισοτιμίες. Χωρίς την συνεισφορά των εταιριών του κλάδου, η μείωση στα λειτουργικά αποτελέσματα θα ήταν 1,5%.
Κλάδος-νικητής ωστόσο, ήταν ο κλάδος συμμετοχών, ο οποίος εμφανίζει αύξηση +38% με κυριότερες θετικές επιδράσεις λόγω ειδικού βάρους από τον όμιλο Μυτιληναίου (+54%) και την Βιοχάλκο (+44%).
Κατεβαίνοντας στην τελική γραμμή, η εικόνα βελτιώνεται καθώς από τα 500 εκατ. ευρώ περίπου του α' 6ήνου του 2016, η καθαρή κερδοφορία διαμορφώνεται στα 1,04 δισ. ευρώ.
Οι χρηματοοικονομικές εταιρίες είχαν θετική συνεισφορά στο σύνολο (102,4 εκατ. ευρώ) μετά από πολλές περιόδους διακυμάνσεων.
Εξαιρουμένων των σχετικών κλάδων (τράπεζες, επενδυτικές, ασφάλειες) η αύξηση της κερδοφορίας των εμποροβιομηχανικών εταιριών βρίσκεται στο +28% ή στα 936 εκατ. ευρώ.
Το καθαρό περιθώριο κέρδους έχει βελτιωθεί κατά 34 μονάδες βάσης στο 2,81% έναντι 2,47% πέρυσι (2,66% έναντι 2,20% χωρίς τον κλάδο διυλιστηρίων).
Η ψαλίδα κερδοφόρων-ζημιογόνων συνέχισε να ανοίγει υπέρ των κερδοφόρων, καθώς οκτώ επιπλέον εταιρίες εμφάνισαν κέρδη.
Πλέον, το 57% των εταιριών κινείται σε θετικό έδαφος - επίδοση η οποία είχε εμφανιστεί το 2008 άλλα με διαφορετικό αριθμό εισηγμένων εταιριών (270 εταιρίες έναντι 179). Ποιοτικά, οι 102 εταιρίες που εμφάνισαν κέρδη, είδαν βελτίωση στην κερδοφορία τους στο 50% (51 εταιρίες) ενώ 22 εταιρίες γύρισαν από ζημιογόνο αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά τις ζημιογόνες, 32 εταιρίες από τις 77 μείωσαν τις ζημιές τους.
Στους διακριθέντες εντοπίζονται οι Coca Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor oil, Aegean και FF Group.
Σε επίπεδο κλάδου ξεχώρισαν οι εταιρίες των υπηρεσιών υγείας, καθώς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση, παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότητας τους.
Καλύτερες επιδόσεις από το 2016, είχαν στην τελική γραμμή οι εταιρίες ύδρευσης καθώς και τα λιμάνια.
Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά κινήθηκαν σε χαμηλή πτήση κερδοφορίας, αλλά εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι εταιρείες: Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Grivalia Properties, Σαράντης, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη και Καρέλιας.
Σε μικρότερες εταιρίες καλό εξάμηνο είχαν οι: Flexopack, Έλτον Χημικά, Quest Holdings, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Entersoft και Autohellas.
Στα αξιοσημείωτα και υποσχόμενα turn-around, εντοπίζονται οι περιπτώσεις των Λάμψα, Χαλκόρ και Μοτοδυναμική.
Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από MIG, Frigoglass, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, και Τράπεζα Αττικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης