Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Lagarde προβλέπει το τέλος του υπάρχοντος τραπεζικού συστήματος - Τι αναφέρει για τα κρυπτονομίσματα

tags :
Η Lagarde προβλέπει το τέλος του υπάρχοντος τραπεζικού συστήματος - Τι αναφέρει για τα κρυπτονομίσματα
Η C. Lagarde, λέει ότι τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζουν τώρα τα κρυτπονομίσματα μπορούν να σταθεροποιηθούν με την πάροδο του χρόνου
Σε μια συναρπαστικά ειλικρινή συζήτηση σε συνέδριο της Τράπεζας της Αγγλίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde τόνισε ότι το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα έχουν το ίδιο μέλλον με το Διαδίκτυο.
Θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τις Κεντρικές και τις εμπορικές τράπεζες.
Η C. Lagarde, λέει ότι τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζουν τώρα τα κρυτπονομίσματα μπορούν να σταθεροποιηθούν με την πάροδο του χρόνου.
Μακροπρόθεσμα, η ίδια η τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει τα εθνικά κονδύλια, τη συμβατική χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, και μάλιστα "θέτει ερωτηματικά στο τραπεζικό μοντέλο που γνωρίζουμε σήμερα".
Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι "όχι πολύ καιρό πριν, ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα υιοθετηθούν ποτέ και ότι τα tablet θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως σουβέρ του καφέ.
Οπότε καλό θα είναι να πάρουμε πιο σοβαρά τα κρυπτονομίσματα".
Όπως ανέφερε η C. Lagarde για να είμαστε σαφείς, δεν πρόκειται για ψηφιακές πληρωμές σε υπάρχοντα νομίσματα - μέσω Paypal και άλλων παρόχων ηλεκτρονικού χρήματος όπως η Alipay στην Κίνα ή η M-Pesa στην Κένυα.
Τα κρυπτονομίσματα είναι μια διαφορετική κατηγορία, επειδή παρέχουν το δικό τους σύστημα πληρωμών.
Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν τις συναλλαγές από ιδιώτες παρακάμπτονας τις κεντρικές τράπεζες.
Προς το παρόν, τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, παρουσιάζουν ελάχιστη πρόκληση για τα υπάρχοντα νομίσματα και τις Κεντρικές Τράπεζες.
Γιατί;
Επειδή είναι πολύ ευμετάβλητη η τιμή τους, πολύ ριψοκίνδυνα και οι υποκείμενες τεχνολογίες δεν είναι ακόμα  αρκετά προηγμένες και κατανοητές από το ευρύ κοινό.
Παράλληλα είναι υπερβολικά αδιαφανείς για τις ρυθμιστικές αρχές.
Ωστόσο πολλές από αυτές τις τεχνολογικές προκλήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την πάροδο του χρόνου.
Για παράδειγμα, σκεφτείτε χώρες με αδύναμα θεσμικά όργανα και ασταθή εθνικά νομίσματα.
Αντί να υιοθετήσουν το νόμισμα μιας άλλης χώρας - όπως το δολάριο - ορισμένες από αυτές τις οικονομίες ενδέχεται να δουν μια αυξανόμενη χρήση των κρυπτονομισμάτων.
Η εμπειρία του ΔΝΤ δείχνει ότι υπάρχει ένα σημείο απόκλισης πέρα από το οποίο ο συντονισμός γύρω από ένα νέο νόμισμα ξεπερνάει τις εκτιμήσεις.
Στις Σεϋχέλλες, για παράδειγμα, η δολαριοποίηση σημείωσε άνοδο από 20% το 2006 σε 60% το 2008.
Και γιατί οι πολίτες θα μπορούσαν να προτιμήσουν τα κρυπτονομίσματα από το δολάριο, το ευρώ ή τη στερλίνα;
Επειδή μπορεί μια μέρα να είναι ευκολότερη και ασφαλέστερη η απόκτηση κρυπτονομισμάτων από τα χαρτονομίσματα, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Παράλληλα τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο σταθερά.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εκδίδονται με την ισοτιμία τους ένα προς ένα έναντι του δολαρίου ή έναντι ενός σταθερού καλαθιού νομισμάτων.
Η έκδοση των bitcoin θα μπορούσε να είναι πλήρως διαφανής, να διέπεται από έναν αξιόπιστο, προκαθορισμένο κανόνα και έναν αλγόριθμο που να μπορεί να παρακολουθείται. συνθήκες.
Η καλύτερη ανταπόκριση των Κεντρικών Τραπεζών έναντι των κρυπτονομισμάτων είναι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αποτελεσματική νομισματική πολιτική και να είναι ανοικτές σε νέες ιδέες και νέες απαιτήσεις, καθώς εξελίσσονται οι οικονομίες.

Καλύτερες υπηρεσίες πληρωμών;

Εξετάστε την αυξανόμενη ζήτηση για νέες υπηρεσίες πληρωμών σε χώρες όπου αναπτύσσεται ραγδαία η λεγόμενη "share economy".
Πρόκειται για μια οικονομία που έχει τις ρίζες της στις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών χρηστών, με συχνές πληρωμές μικρής αξίας και συχνά διασυνοριακές.
Τέσσερα δολάρια για συμβουλές κηπουρικής από μια κυρία στη Νέα Ζηλανδία, τρία ευρώ για μια μετάφραση ενός ιαπωνικού ποιήματος.
Αυτές οι πληρωμές μπορούν να γίνουν με πιστωτικές κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικού χρήματος.
Ωστόσο, τα τέλη είναι σχετικά υψηλά για συναλλαγές μικρής αξίας, ιδίως διασυνοριακά.
Αντ 'αυτού, οι πολίτες μπορούν μια μέρα να προτιμούν τα κρυπτονομίσματα, διότι δυνητικά προσφέρουν το ίδιο κόστος και την ίδια ευκολία με τα μετρητά - χωρίς κινδύνους διακανονισμού, καθυστερήσεις εκκαθάρισης, κεντρική εγγραφή, χωρίς μεσάζοντες για έλεγχο λογαριασμών και ταυτοτήτων.
Εάν τα κρυπτονομίσματα παραμείνουν επικίνδυνα και ασταθή, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν από τις Κεντρικές Τράπεζες να παράσχουν ψηφιακές μορφές νόμιμου χρήματος.
 
Νέα μοντέλα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης

Αυτό μας φέρνει στο δεύτερο σκέλος της πορείας μας - νέα μοντέλα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης.
Μία δυνατότητα είναι η διάλυση ή η διαίρεση των τραπεζικών υπηρεσιών.
Στο μέλλον, θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε ελάχιστα υπόλοιπα για υπηρεσίες πληρωμών σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια.
Τα εναπομείναντα χρήματα μπορούν να διατηρηθούν σε αμοιβαία κεφάλαια ή να επενδυθούν σε πλατφόρμες χορήγησης δανείων από ιδιώτες χρήστες.
Αυτός είναι ένας κόσμος κύκλων ανάπτυξης νέων προϊόντων και συνεχούς ενημέρωσης, κυρίως λογισμικού.
Ένας κόσμος όπου τα δεδομένα θα είναι βασιλιάς.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό θέτει ένα ερωτηματικό στο τραπεζικό μοντέλο που γνωρίζουμε σήμερα, εάν υπάρχουν λιγότερες τραπεζικές καταθέσεις και τα χρήματα χορηγούνται  στην οικονομία μέσω νέων καναλιών.
Να σημειωθεί ότι η Η είδηση ότι η Καταλονία κέρδισε «το δικαίωμα να γίνει ανεξάρτητο κράτος» έστειλε, την τιμή του Bitcoin στα 4.400 δολάρια, ήτοι 45% υψηλότερα από τα χαμηλά που είχε αγγίξει προσφάτως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης