Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Η Ελλάδα στοχεύει σε ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018

NYT: Η Ελλάδα στοχεύει σε ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018
Βάσει του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση αναμένει να ξεπεράσει το στόχο του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,75% του ΑΕΠ, προβλέποντας ότι θα κλείσει το έτος με 2,2% πλεόνασμα
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, αναφέρεται με δημοσίευμα της η εφημερίδα New York Times.
Η Ελλάδα αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί το επόμενο 2018, χρονιά που αποσκοπεί στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, προβάλλοντας ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη θα την βοηθήσει να επιτύχει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα και να μειώσει την ανεργία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Ελλάδα μόλις άρχισε να ανακάμπτει από μία πολυετή ύφεση, που συρρίκνωσε την οικονομίας της και οδήγησε την ανεργία σχεδόν στο 28%.
"Αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός για τη διάσωση", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος παρέδωσε το σχέδιο προϋπολογισμού στον πρόεδρο του κοινοβουλίου.
Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας, προβλέπει την οικονομία να αυξάνεται κατά 2,4% το2018, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αύξηση κατά 1,8% το 2017, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού.
Η ανεργία μειώνεται στο 19% από 21,1% το β΄ 3μηνο, αλλά εξακολουθεί να διπλασιάζει τον τρέχοντα μέσο όρο της ευρωζώνης κατά 9,1%.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Αθήνα στοχεύει σε ένα φιλόδοξο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,57% του (ΑΕΠ), εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, λίγο πάνω από αυτό που έχει συμφωνήσει με τους επίσημους πιστωτές της.
Βάσει του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση αναμένει να ξεπεράσει το στόχο του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,75% του ΑΕΠ, προβλέποντας ότι θα κλείσει το έτος με 2,2% πλεόνασμα.
Το σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα εξεταστεί από τους δανειστές της χώρας αργότερα αυτό τον Οκτώβριο του 2017, όταν θα ξεκινήσει η αξιολόγηση, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 175,6% του ΑΕΠ, φθάνοντας το 176,8% το 2017.
Η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έκδοση ομολόγων το 2018, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ομολόγων που εκδόθηκαν βάσει προηγούμενου χρεωστικού χρεογράφου το 2012 με νέα.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αναμένεται να προσδιοριστούν κατά την προσεχή περίοδο θα είναι κρίσιμα για να καταστεί η ελάφρυνση του, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο προετοίμασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.
"Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν πρωτίστως στην άμβλυνση του τρέχοντος κινδύνου επιτοκίων με τις βέλτιστες προβλέψεις μελλοντικού κόστους εξυπηρέτησης, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση των θεμάτων στις διεθνείς αγορές", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης