Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο διεθνής Τύπος για τη «Ματωμένη Κυριακή» στην Καταλονία - Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος

Ο διεθνής Τύπος για τη «Ματωμένη Κυριακή» στην Καταλονία - Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος
Ευθύνες για την έκρυθυμη κατάσταση επιρρίπτει ο διεθνής Τύπος στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Mariano Rajoy και στον καταλανό πρωθυπουργό Carles Puigdemont
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, η οποία σημαδεύτηκε από βίαιη καταστολή, με την πλειοψηφία των εφημερίδων να καταλογίζουν ευθύνες για την έκρυθυμη κατάσταση στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Mariano Rajoy και στον καταλανό πρωθυπουργό Carles Puigdemont.
Η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia κυκλοφόρησε με τίτλο «Κυβέρνηση - καταστολή 1-0», ενώ η γαλλική Liberation κάνει λόγο για πραξικόπημα, αναφερόμενη στην καταστολή από την κυβέρνηση Rajoy.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στον κίνδυνο οι αναταράξεις στην Ισπανία να επεκταθούν και εκτός της χώρας.
Μάλιστα, κάνοντας ειδική αναφορά στα περιστατικά σκληρής βίας, στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται ότι κανείς δεν πιστεύει πως οι λόγοι που οδήγησαν στο καταλανικό δημοψήφισμα θα εξαφανιστούν μετά τις συγκρούσεις, που άφησαν πίσω του εκατοντάδες τραυματίες.
Οι ενέργειες του Ισπανού πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, ίσως έχουν εξασφαλίσει το ακριβώς αντίθετο, προκαλώντας ενδεχομένως συνεχιζόμενες συγκρούσεις, βία και έντονες διαμαρτυρίες παντού, για παράδειγμα μεταξύ του πληθυσμού της Γαλικίας.
Στη χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, όπου οι αυτονομιστές της ΕΤΑ διεξήγαγαν μια δεκαετή τρομοκρατική εκστρατεία που σκότωσε περισσότερους από 800 ανθρώπους και άφησε πίσω της χιλιάδες τραυματίες, το όνειρο της ανεξαρτησίας είναι παγωμένο - αλλά όχι ξεχασμένο.
Ο κίνδυνος είναι ότι μια νέα γενιά νεαρών βασκικών, οι οποίοι αισθάνονται ότι αγνοούνται από τη Μαδρίτη και απωθούνται από αυτό που συνέβη στη Βαρκελώνη, ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να επανεξετάσουν τη μονομερή κατάπαυση του πυρός της ΕΤΑ το 2010 και τον επακόλουθο αφοπλισμό της.
Τα επεισόδια στην Καταλονία ενδεχομένως θα έχουν «επιδράσεις» και εκτός της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τον Guardian, υπήρχαν συγκαλυμμένες συνδέσεις ταυτόχρονα μεταξύ του ΕΤΑ και του IRA κατά τη διάρκεια των προβλημάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, με τις δύο ομάδες να συγκρίνουν σημειώσεις και να μοιράζονται εμπειρογνωμοσύνη.
Το Μπέλφαστ, όπως το Μπιλμπάο, είναι ένα άλλο μέρος όπου μια μειοψηφία των αντιφρονούντων παραμένει χωρίς να υπονομεύεται από επιθετικά μέτρα όπως η αποκέντρωση, η περιορισμένη αυτονομία και η κατανομή της εξουσίας.
Οι ομοιότητες μεταξύ της Καταλονίας και άλλων υποτιθέμενων hotspots αποσχιστοποίησης στην Ευρώπη μπορεί να είναι υπερβολικές.
Η Λέγκα του Βορρά έχει επιρροή σε μέρη της βόρειας Ιταλίας, αλλά δεν είναι σοβαρή για την ανεξαρτησία.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους συντηρητικούς βαυαρικούς εθνικιστές στη νότια Γερμανία και το Τιρόλο, η απογοήτευση των οποίων συχνά απελευθερώθηκαν μέσω του CSU.
Το κοινό που έχουν όλες αυτές οι ομάδα τους εθνικιστικές της Καταλονίας είναι η αντιπαράθεση τους, αν όχι η απόρριψη, της κεντρικής εξουσίας του κράτους.
Οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Καταλανοί δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη.
Ωστόσο, η πλειοψηφία φαίνεται να αμφισβητεί τη νομιμότητα μιας μακρινής κεντρικής κυβέρνησης που μιλάει διαφορετική γλώσσα, παραδίδει πολιτικές δικτατορίες, εισπράττει αθέμιτους φόρους και υποτίθεται ότι δίνει πίσω λιγότερα από ό,τι λαμβάνει.
«Η προσπάθεια του Rajoy και των υπουργών του ώστε η απόφαση της Καταλονίας για ανεξαρτησία να ενταχθεί στο ευρύτερο φαινόμενος του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού ήταν μια προφανής λασπολογία.
Πολλοί Καταλανοί δεν πιστεύουν την κυβέρνηση στη Μαδρίτη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αποποιηθεί αξίες ανοχής και ένταξης.
Το αντίθετο, όπως γνωρίζει κάθε επισκέπτης της Βαρκελώνης» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της δεκαετίας βρίσκεται ο Ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία αλλά και τα επεισόδια που το… σημάδεψαν, ανοίγει ο δρόμος για την ανεξαρτησία του πιο πλούσιου κράτους.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δρόμοι της Βαρκελώνης, η πρωτεύουσα της Καταλονίας, ήταν ήσυχοι τη Δευτέρα, αλλά οι συντάκτες των εφημερίδων δήλωσαν ότι το απαγορευμένο δημοψήφισμα, κατά το οποίο 90% των ψηφοφόρων επέλεξαν να εγκαταλείψουν την Ισπανία, έθεσαν το σκηνικό για μια αποφασιστική σύγκρουση μεταξύ της Μαδρίτης και της περιοχής.
«Όλο αυτό θα μπορούσε να επιδεινωθεί» αναφέρεται στο κεντρικό άρθρο της La Vanguardia σχετικά με τα αιματηρά επεισόδια στην Καταλονία.
«Είμαστε σε φάση απεργιών και διαμαρτυριών στους δρόμους… με περισσότερα κινήματα και περισσότερη καταπίεση» επισημαίνεται επίσης.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες εκτιμούν ότι η κρίση θα μπορούσε τελικά να επιλυθεί με μια προσφορά για περισσότερο αυτονομία από τον Rajoy.
«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για μεγαλύτερες συγκρούσεις στο εγγύς μέλλον αυξάνεται, προκαλώντας τεράστιες διαταραχές με πιθανές σοβαρές οικονομικές δαπάνες» αναφέρεται σε σημείωμα της Citibank.
Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζες δεν θεωρούν ότι αυτό θα είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα.
Ευθύνες στην κυβέρνηση Rajoy αλλά και στον κυβερνήτη της Καταλονίας για τα όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν χθες στη Καταλονία επιρρίπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας ότι «η Ισπανία συμπεριφέρεται σαν κράτος-οπερέτα».
«Η 1η Οκτωβρίου είναι μια θλιβερή μέρα για την Ισπανία.
Οι Καταλανοί και η κεντρική κυβέρνηση χάθηκαν σε μια εντελώς παράλογη αναμέτρηση.
Ένα παράλογο, ανούσιο δημοψήφισμα δηλητηριάζει τη χώρα.
Υπάρχουν μόνο χαμένοι: η συντηρητική κυβέρνηση του Rajoy, η οποία διέταξε μια τόσο μαζική αστυνομική επιχείρηση, σαν να ζούσαν στην Καταλονία μόνο χούλιγκαν και ταραχοποιοί.
Και σαν να ήταν η προστασία του Συντάγματος σημαντικότερη από την προστασία των ανθρώπων.
Αλλά και οι αυτονομιστές, οι οποίοι ανακήρυξαν την 1η Οκτωβρίου ως ημέρα του θριάμβου, έχουν να γιορτάσουν μόνο την ξεροκεφαλιά τους.
Αυτό το παράλογο δημοψήφισμα δεν είχε κανένα νόημα, δεν προσφέρει την παραμικρή βάση επί της οποίας θα μπορούσε να ανακηρυχθεί μια ελεύθερη Δημοκρατία της Καταλονίας.
Το γεγονός ότι ο Κλάρες Πουτζντεμόν δεν ακύρωσε την ψηφοφορία μπροστά στα αιματηρά επεισόδια, αλλά την γιόρτασε ως «δείγμα του θάρρους των Καταλανών», είναι μια ακόμη απόδειξη της απώλειας της αίσθησης της πραγματικότητας, η οποία σε αυτή την αντιπαράθεση εξουσίας παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο.
Ο μεγάλος χαμένος είναι ολόκληρη η κοινωνία των πολιτών της Ισπανίας.
Πρέπει να αναρωτηθούν γιατί τους αξίζουν τέτοιοι ανεύθυνοι πολιτικοί.
Αντιπαράθεση αντί διαλόγου, κρατική βία αντί ειρήνευσης, φανατισμός αντί επίλυσης της διένεξης.
Η Ισπανία συμπεριφέρθηκε σε αυτήν την 1η Οκτωβρίου σαν ένα κράτος-οπερέτα.
Οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι αλλιώς» αναφέρει η Die Welt.
Για μια «Ματωμένη Κυριακή στην Βαρκελώνη» κάνει λόγο η εφημερίδα Bild, η οποία επισημαίνει ότι ο κόσμος «έμεινε άναυδος μπροστά στην άγρια βία της αστυνομίας». «Ονειρεύτηκαν το νέο κράτος τους, την "Καταλονία".
Αγνόησαν όλες τις προειδοποιήσεις, κατέλαβαν τη νύχτα τα εκλογικά κέντρα, διότι περίμεναν αντίσταση από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση.
Αλλά τέτοια αιματηρή βία δεν περίμενε κανείς», γράφει η εφημερίδα.
«Βρείτε επιτέλους συμβιβασμό!», γράφει σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο σε σχόλιό του το περιοδικό Der Spiegel και σημειώνει: «Η άσχημη κατάσταση στην Καταλονία είναι το αποτέλεσμα μιας κλιμάκωσης την οποία επέτρεψαν ο Καταλανός Carles Puigdemont και ο Ισπανός Mariano Rajoy.
Αντί για τον διάλογο βασίζονται και οι δύο στην αντιπαράθεση.
Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Είναι άσχημες εικόνες, συνεχίζει ο αρθρογράφος, αυτές που φτάνουν από την Καταλονία σε ολόκληρο τον κόσμο. «Βίαιες εικόνες, οι οποίες δεν ταιριάζουν σε μια ευρωπαϊκή και -ακόμη- σταθερή δημοκρατία.
Δεν είναι απόδειξη ενός κράτους δικαίου που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως πιστεύουν οι σκληροπυρηνικοί στην Μαδρίτη.
Δεν είναι επίσης απόδειξη μιας καταπίεσης αιώνων των Καταλανών, όπως λένε πολύ συχνά οι σκληροπυρηνικοί στην Βαρκελόνη», προσθέτει και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνοι πολιτικοί και να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό, πιθανότατα ένα καθεστώς αυτονομίας για την Καταλονία.
«Αν δεν το καταφέρουν μόνοι τους, τότε θα πρέπει να αναμιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει.
Σε ανάλογο πνεύμα, η Sueddeutsche Zeitung τονίζει στον κεντρικό τίτλο της «η Μαδρίτη απέτυχε θανάσιμα» και σε άρθρο γνώμης σημειώνει ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει δίκιο, τονίζει ωστόσο ότι η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε μειώσει την ένταση.
«Η Μαδρίτη έχει το δίκιο με το μέρος της.
Αλλά η Βαρκελώνη έχει τις τηλεοπτικές εικόνες που ήθελε: σε ολόκληρο τον κόσμο ο Rajoy εμφανίζεται ως ένας πεισματάρης πολιτικός της ισχύος, ο οποίος επιτρέπει σε μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας να επιτίθενται βίαια σε ειρηνικούς διαδηλωτές.
Αυτή η 1η Οκτωβρίου σημαδεύτηκε από ένα θανάσιμο πολιτικό λάθος της Μαδρίτης.
Ήταν μια κακή μέρα για την δημοκρατία», τονίζει ο αρθρογράφος.
Σε διαφορετικό τόνο το σχόλιο της Frankfurter Allegmeine Zeitung, με τίτλο «Γιατί η Ισπανία κάνει το σωστό» και υπότιτλο «με την συνεπή προσέγγισή της στην Καταλονία η Ισπανία αποδεικνύει ότι αποτελεί κράτος δικαίου - παρόλα αυτά η κυβέρνηση στην Μαδρίτη δεν είναι αθώα».
Η εφημερίδα επιχειρηματολογεί ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει δίκιο στην υπόθεση της Καταλονίας.
«Η κυβέρνηση υπερασπίζεται στην Καταλονία ένα από τα θεμέλια της δημοκρατίας:
Οι πολιτικοί πρέπει να υποτάσσονται σε νόμους και δικαστήρια.
Η κατάσταση στην Καταλονία διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη στις χώρες της Βαλτικής ή στα Βαλκάνια τις δεκαετίες του '80 και του '90.
Η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία ήταν δικτατορίες, η Ισπανία αντιθέτως είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου», εκτιμά η εφημερίδα, αλλά τονίζει και ότι η ισπανική κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι η κατάσταση βγήκε τόσο εκτός ελέγχου.
«Με την άγνοιά του σε ό,τι αφορά τις εθνικές φιλοδοξίες των Καταλανών και την αδράνειά του, ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy είναι εδώ και χρόνια ο καλύτερος διαφημιστής των καταλανών εθνικιστών», σημειώνει και εξηγεί ότι εδώ και καιρό θα έπρεπε να έχει αντιδράσει στην επιθυμία μεγάλου μέρους των Καταλανών για περισσότερη αυτονομία:
«Ακόμη και με την αστυνομική επιχείρηση την ημέρα του δημοψηφίσματος έδωσε τροφή στους αυτονομιστές ότι η Ισπανία είναι ένα απολυταρχικό κράτος στην παράδοση του δικτάτορα Φράνκο».
«Πρόκειται για έναν άλλο σταθμό της κρίσης της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Πρόκειται, άλλωστε, και για ένα παρελθόν που δεν θέλει να παρέλθει, αφού όποιος επισκέπτεται τη Βαρκελώνη μπορεί να δει ακόμη τις πληγές του ισπανικού εμφυλίου» αναφέρει η L' Espresso.
«Όπως και να έχει, θα είναι ένα τραύμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει, παράλληλα, η Corriere della Sera.
«Η Ευρώπη, με την μεγάλη της ασάφεια, λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα γεγονότων σαν και αυτό της Καταλανίας και ίσως όχι μόνον» τονίζει και παράλληλα προσθέτει ότι «η απόλυτη αυτή σιωπή, η απουσία της Ευρώπης είναι σοβαρότατη».
H εφημερίδα La Repubblica, από τη μεριά της, θεωρεί ότι «η φωτογραφία που συμβολίζει ίσως καλύτερα τη χθεσινή ημέρα είναι εκείνη που απαθανατίζει έναν νεαρό Καταλανό πολίτη, ο οποίος αγκαλιάζει έναν άνδρα της τοπικής αστυνομίας».
«Μια εικόνα που δείχνει όλη την πικρία των τοπικών αστυνομικών της Βαρκελώνης -τον Mossos d' Esquadra- για το ότι δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών της Μαδρίτης, σε βάρος τόσων ηλικιωμένων, των φοιτητών και των γονιών τους» συμπληρώνει η εφημερίδα της Ρώμης.
«Υπάρχει ένα πρόβλημα στις ίδιες τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν προβλέπουν την δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης ενός λαού, κάτι που είδαμε και με την Σκοτία.
Είναι σαφές, βέβαια, ότι μια ασθενής, αδύναμη Ευρώπη, όπως και ασθενή κράτη- μέλη, ευνοούν εξελίξεις σαν και αυτές της Καταλονίας» σχολιάζει η  La Stampa.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης