Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θα πάνε μέχρι τέλους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; - Το πιθανότερο είναι ναι αλλά η συμπόρευση θα έχει πολιτικό κόστος

Θα πάνε μέχρι τέλους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; - Το πιθανότερο είναι ναι αλλά η συμπόρευση θα έχει πολιτικό κόστος
Τυχόν διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική γραμμή ούτε τη δεδηλωμένη θα απειλήσει ούτε την πλειοψηφία των 153
Από την πρώτη στιγμή ήταν προφανές πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν προβληματική.
Παρά τις τεράστιες ιδεολογικές τους διαφορές, συμπορεύτηκαν – όπως οι δύο πλευρές υποστηρίζουν – προκειμένου να βγάλουν την χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια.
Και επισημαίνουν ότι παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις τους σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, η κεντρική τους (και συνεκτική) πολιτική στρατηγική είναι η έξοδος από τα μνημόνια.
Πράγματι, έως σήμερα, οι κλυδωνισμοί ήταν ελάχιστοι και σε καμία περίπτωση δεν απείλησαν τη συνοχή και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Όμως το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα δυσοίωνα μηνύματα.
Τα νομοσχέδια για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης και για τη νομιμοποίηση της αλλαγής φύλου έχουν προκαλέσει αναταραχές στην κυβερνητική ισορροπία.
Βουλευτές των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν με την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία των 153 να είναι στον αέρα.
Και αν τη δεδηλωμένη θα εξασφαλίσουν όπως φαίνεται οι ψήφοι από το Ποτάμι, είναι προφανές το πρόβλημα που υπάρχει στους κυβερνητικούς εταίρους.
Και το ερώτημα είναι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πάνε μαζί μέχρι τέλους, μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2019.
Και αν θα καταφέρουν να διατηρήσουν τη συνοχή τους, όταν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα της ιδεολογίας τους.
Είναι προφανές και κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πορευτούν μαζί ως το τέλος.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί έστω και ένας βουλευτής από τους 153 που στο όνομα της ιδεολογικής του «καθαρότητας» θα τολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ.Κατσίκης, ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου (τονίζοντας πως υπάρχουν και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα πράξουν το ίδιο), ξεκαθάρισε ότι θα παραδώσει την έδρα του, εάν του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματος του.
Ακόμα λοιπόν και στην περίπτωση εκείνη που θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από βουλευτές της συγκυβέρνησης, ούτε η δεδηλωμένη θα χαθεί – μια και Το Ποτάμι σε αντίθεση με ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει διαμηνύσει ότι θα στηρίζει κάθε νομοσχέδιο που θεωρεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμα και αν το καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ – ούτε κίνδυνος για την κυβερνητική πλειοψηφία υπάρχει, καθώς η έδρα του «διαφωνούντα» θα δοθεί πίσω στο κόμμα του.
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πράγματι θα πάνε μαζί μέχρι τέλους.
Άλλωστε η συνεργασία τους φαίνεται πως είναι μονόδρομος και για τους δύο σε αυτήν την χρονική συγκυρία.
Αλλά θα είναι μια πορεία συμπόρευσης που στο τέλος της θα αφήσει αρκετές «πληγές» και στους δύο όσον αφορά την πολιτική τους αξιοπιστία.
Και το ερώτημα είναι εάν αυτές οι πληγές αποδειχθούν επιφανειακές ή αρκετά βαθύτερες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης