Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Οι Κούρδοι του Ιράκ θα πληρώσουν ακριβά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους

Erdogan: Οι Κούρδοι του Ιράκ θα πληρώσουν ακριβά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους
Οι Κούρδοι του Ιράκ υποστήριζαν με συντριπτική πλειοψηφία την ανεξαρτησία τους στο δημοψήφισμα της Δευτέρας (25/9), αψηφώντας τις γειτονικές χώρες
Αυστηρή γλώσσα εναντίον των Κούρδων  του Ιράκ χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας τους, στο οποίο αντιτίθενται επίσης τα γειτονικά κράτη.
Οι Κούρδοι του Ιράκ υποστήριζαν με συντριπτική πλειοψηφία την ανεξαρτησία τους στο δημοψήφισμα της Δευτέρας (25/9), αψηφώντας τις γειτονικές χώρες που ανησυχούν πως η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων κουρδικών κρατιδίων εντός των συνόρων τους.
«Δεν αποτελούν ανεξάρτητο κράτος, ανοίγουν μια πληγή στην περιοχή για να στρίψουν το μαχαίρι μέσα», δήλωσε ο Erdogan σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚP στην ανατολική τουρκική πόλη Ερζερούμ.
Ο Erdogan είχε οικοδομήσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τις κουρδικές αρχές στο βόρειο Ιράκ, οι οποίες αντλούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου μέσω της Τουρκίας για εξαγωγή στις παγκόσμιες αγορές, όπως σημειώνει το Reuters.
«Δεν λυπούμαστε για το τι κάναμε στο παρελθόν. Όμως, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν και η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, στην οποία παρείχαμε όλη την υποστήριξή μας, έλαβε μέτρα εναντίον μας, θα πληρώσει το τίμημα ακριβά», προειδοποίησε.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα απειλήσει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, περιορίζοντας ουσιαστικά την κύρια πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές και πραγματοποίησε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τα ιρακινά στρατεύματα στα σύνορα.
Ωστόσο, αφού ο Erdogan είπε ότι οι Ιρακινοί Κούρδοι θα πεινάσουν, αν η Άγκυρα σταματήσει τη διασυνοριακή ροή φορτηγών και πετρελαίου, έχει πει διαμηνύσει, πως τα μέτρα δεν θα έχουν ως στόχο τους πολίτες και θα επικεντρώνονταν σε αυτούς που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα.
Το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ ανακοίνωσε την Παρασκευή (28/9) ότι σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν σε συντονισμό με το Ιράν και την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης