Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το μέλλον της ΕΕ στο μικροσκόπιο των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στο Ταλίν – Τσίπρας: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Το μέλλον της ΕΕ στο μικροσκόπιο των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στο Ταλίν – Τσίπρας: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις
Η πολιτική κρίση που προέκυψε από την αδυναμίες της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική "business as usual", σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα
O κρίσιμος διάλογος για το μέλλον της ΕΕ που αναμένεται να προχωρήσει τους επόμενους μήνες και οι βάσεις για αυτόν, τέθηκαν στις συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, στο Ταλίν της Εσθονίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  έστειλε σαφή μηνύματα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, ζητήματα για τα οποία είχε την ευκαιρία να συζητήσει και στις επαφές που είχε στο περιθώριο του άτυπου δείπνου των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ και της άτυπης συνόδου για την ψηφιακή πολιτική, με την A. Merkel, τον Ε. Macron, kai πολλούς άλλους ηγέτες.    
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε τις κεντρικές θέσεις του ότι η πολιτική κρίση που προέκυψε από την αδυναμίες της ΕΕ να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις (οικονομία, μεταναστευτικό-προσφυγικό, περιφερειακές εξελίξεις) τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική "business as usual", αλλά χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, πρωτοβουλίες και τομές στο θεσμικό πλαίσιο, για το μέλλον της ΕΕ.    
Μια πρώτη ευκαιρία γύρω από τις προθέσεις όλων των πλευρών ως προς τη συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης, αποτέλεσε η συζήτηση στο δείπνο των ηγετών και μάλιστα, συνιστά ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην πορεία αυτού του διαλόγου με ορίζοντα το 2019, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει στις δηλώσεις του από την άτυπη Σύνοδο το «πολύ θετικό κλίμα» που υπήρξε και να διαπιστώνει ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης και την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να στηρίζεται στα δικά της πόδια.
Αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, κατά τον ίδιο «είναι θετικό γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτόν τον διάλογο και με γενναίες αποφάσεις με ορίζοντα το 2019».
 Όπως ο ίδιος δήλωσε, «για να μπορέσει η Ευρώπη να παίξει έναν ισχυρό, παγκόσμιο ρόλο, δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της».
Σχολίασε μάλιστα ότι του έκανε εντύπωση στη συζήτηση στο άτυπο δείπνο, το γεγονός ότι «ακόμα και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, χτες μιλούσαν με αυτοποεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες».

Στις ΗΠΑ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ο Τσίπρας


Πάντως, οι επαφές υψηλού επιπέδου του Α. Τσίπρα θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με την επίσκεψη που, όπως έγινε γνωστό, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, D. Trump, που ήδη έκανε αποδεκτή ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πιθανότερη ημερομηνία για τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Λευκό Οίκο είναι η 17η Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης