Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 0,2% για το πετρέλαιο, στα 51,67 δολ. ανά βαρέλι - «Άλμα» 10,5% στο γ’ 3μηνο 2017

Κέρδη 0,2% για το πετρέλαιο, στα 51,67 δολ. ανά βαρέλι - «Άλμα» 10,5% στο γ’ 3μηνο 2017
Το πετρέλαιο ενισχύθηκε περίπου κατά 7,7% σε μηνιαία βάση
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (29/9/2017) το πετρέλαιο, εν μέσω των ανησυχιών σχετικά με την προμήθεια αργού από το Κουρδιστάν, αλλά και τη συμμόρφωση των πετρελαιοπαραγωγών με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.
Στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με κέρδη 0,2% ή 11 σεντς, στα 51,67 δολ. ανά βαρέλι.
Το πετρέλαιο ενισχύθηκε περίπου κατά 7,7% σε μηνιαία βάση, ενώ σημείωσε «άλμα» 10,5% στο σύνολο του γ’ τριμήνου του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Μεγάλο μέρος των κερδών που έχει καταγράψει ο «μαύρος χρυσός» τις τελευταίες μέρες οφείλεται στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης από τα αμερικανικά διυλιστήρια πετρελαίου, μετά τη διακοπή λειτουργίας που είχε προκαλέσει ο τυφώνας Harvey.
Παράλληλα, οι εντάσεις που επικρατούν στο ιρακινό Κουρδιστάν, με αφορμή το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, παρέχουν στήριξη στο πετρέλαιο.
Η επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο Κουρδιστάν αναμένεται να φέρει περαιτέρω εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με την Τουρκία να απειλεί με κλείσιμο του αγωγού πετρελαίου που συνδέει τις δύο χώρες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ιρακινή περιοχή του Κουρδιστάν παράγει περίπου 500-550 χιλ. βαρέλια ημερησίως, ροή που αν διακοπεί θα αποτελέσει σημαντική απώλεια για την ενεργειακή αγορά.
Την ίδια ώρα, έρευνα του Reuters έδειξε ότι η παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, καθώς αυξήθηκαν οι ιρακινές εξαγωγές και η παραγωγή κινήθηκε υψηλότερα στη Λιβύη, μία από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες που έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.
Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στη συμφωνία, μειώθηκε στο 86% από 89% τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο δεν έδειξε να επηρεάζεται από τα εβδομαδιαία στοιχεία της Baker Hughes για τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, που έδειξαν ότι αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τριών τελευταίων μηνών, μετά από τρεις εβδομάδες μείωσης.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 6, στις 750, την εβδομάδα έως σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου 2017, από 744 την προηγούμενη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 1, στις 189, από 190 την προηγούμενη εβδομάδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης